Heb je het voornemen om gezonder te koken? Dit kun je op verschillende manieren verwezenlijken. Misschien wil je wat meer vitaminen binnenkrijgen, misschien wil je afvallen, er zijn genoeg redenen om gezonder te koken en te eten. In dit artikel lees je een aantal praktische tips om gezonder te koken.
De juiste pannen gebruiken
We denken vaak niet uitgebreid na over de pannen die we in huis halen. Maar wist je dat je met verkeerde keuzes mogelijk slechte pannen in huis haalt, die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid? Zo kan een traditionele antiaanbakpan giftige stoffen vrijgeven bij oververhitting. Daarom raden we aan om hier een doordachte keuze in te maken. Kies voor koekenpannen met een keramische antiaanbaklaag, zonder schadelijke PFAS. Zo geniet je nog altijd van een handige antiaanbaklaag, maar hoef je niet te vrezen voor ongezonde chemische stoffen. Naast de koekenpan gebruik je natuurlijk nog meer pannen in de keuken: met een complete pannenset ben je in een keer klaar om gezond te gaan koken.
Meer groenten eten
Een belangrijke tip om gezonder te koken: gebruik meer groenten. Hiertegenover ga je juist minder vlees of koolhydraten zoals aardappelen eten. Uiteraard moet je nog altijd voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgen, maar het verschuiven van de balans kan al wonderen doen om gezonder te eten. Laat groenten de hoofdrol spelen bij het bereiden van de maaltijd!
Meer zelf doen, minder kant-en-klaar
Het is hartstikke handig dat we in de supermarkt zoveel kant-en-klare maaltijden kunnen kopen. Of dat we ons eten thuis kunnen laten bezorgen. Maar of dat ook zo gezond is? Meestal niet! Onbewerkt voedsel is gezonder dan bewerkt voedsel. Stop daarom meer moeite in het bereiden van je maaltijden. Hoe meer verse ingrediënten je gebruikt en hoe minder je uit een pakje kiest, hoe gezonder je eet. Dat kost wat meer inspanning, maar zit na verloop van tijd gewoon in je systeem. En het eten smaakt ook nog eens lekkerder!
Maaltijden preppen
Dit is iets wat al een hele tijd op mijn to-do lijstje staat, maar ik doe het veel te weinig. Terwijl preppen hartstikke handig is, zeker als je vaak weinig tijd hebt om te koken. Eén dag in de week, op de zondag bijvoorbeeld, sta je wat langer in de keuken, om alvast het voorwerk te doen. Bereid verschillende groentemengsels, en stop het in de koelkast of vriezer. Doordeweeks hoef je zo enkel nog de rijst of pasta te koken en de groenten erbij te stoppen, je eten staat in een handomdraai op tafel. Er is nog een voordeel: als die maaltijden toch al klaarliggen, heb je ook minder snel de neiging om maar weer een pizza te bestellen. Win-win, dus.