Tocht in je huis tegengaan en oplossen

tocht

Gastartikel – Binnen zitten met de verwarming aan en toch last hebben van koude rillingen die regelmatig over je huid lopen? Tocht in het huis is nooit fijn. Naast dat er koude lucht naar binnen stroomt, kan het leiden tot vocht in het huis en zo zelfs ook schimmel. Dit wil je natuurlijk niet. Veel stoken in huis is natuurlijk ook niet goed, zowel voor het milieu als voor jouw energierekening. Als je merkt dat je tocht in het huis hebt, hoe ga je dit dan tegen en hoe los je het probleem op? 

Waar zit de oorzaak?

Het vinden van de oorzaak is altijd het begin van het proces. Je moet de wortel van het probleem vinden, pas dan kun je kijken naar oplossingen. Als het om tocht gaat, zijn deuren en ramen de plekken waar je moet kijken. Soms is het wel duidelijk van bijvoorbeeld welk raam de tocht komt, maar soms is het even zoeken. Ga met je handen langs alle randen van alle ramen en deuren in huis. Houd eventueel eerst je hand even onder wat water, zodat je de tocht nog beter voelt. Voel je de koude lucht tegen je hand blazen? Dan weet je waar je moet zijn.

Het probleem kan ontstaan zijn door verschillende dingen. Het huis kan simpelweg niet goed geïsoleerd zijn. Ook kan het huis bijvoorbeeld niet nauwkeurig gebouwd zijn en zitten er veel kieren in de basis van het huis. Maar ook is het zo dat in de loop van tijd, de structuur van een huis minder goed wordt en als je een beetje pech hebt, leidt dit tot tocht.

Het probleem oplossen

Een goede eerste stap is altijd om te kijken naar tochtstrips. Zeker als het probleem nog klein is, zijn tochtstrips de ideale oplossing voor tocht. Het is snel, makkelijk te installeren en relatief ook zeker een goedkope optie.

Wil je toch kijken naar een optie die op lang termijn het probleem oplost? Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar het laten plaatsen van dubbel glas. Dit isoleert meer, maar houdt ook extra geluid tegen wat altijd mooi meegenomen is. Ook kun je bijvoorbeeld met kit aan de slag. Doe dit wel voorzichtig, want het is best nog een klus om dit mooi en netjes op zijn plek te krijgen. Natuurlijk kun je ook altijd op zoek naar professionals in dit vakgebied, zodat zij voor jou het probleem op kunnen lossen en je zo weer een tochtvrij huis hebt. Maar, in de tussentijd, pak er wat plaids bij en steek wat kandelaars aan voor een gezellige en warme sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.