UPDATE: EIGENWIJZE BABY

Soms gaan dingen niet helemaal zoals je het had verwacht. Al in het begin van mijn zwangerschap werd me aangeraden om een bevallingsplan te maken, waarin ik opschrijf wat ik wel en niet wil. Al voordat ik zwanger was, had ik bedacht dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen. En dat is maar goed ook, want de kans is best groot dat ik straks, dankzij mijn eigenwijze buikbaby, helemaal geen keuze heb. 

Tijdens de 30 weken echo werd me verteld dat de baby nog in een stuit lag. Toen was dat niet erg, want na een zwangerschap van 30 weken ligt nog zo’n 30 procent van de baby’s met het hoofdje naar boven. De baby had nog genoeg vruchtwater, dus ze kon nog makkelijk draaien. Maar vorige week, tijdens de laatste groeiecho, bleek ze nog steeds in een stuit te liggen. Dat vermoeden had ik al, want ik voel haar schopjes helemaal onderin mijn buik. 
Ze ligt zoals de baby op het eerste plaatje, met haar voeten naar beneden. Om te bevallen is dat erg nadelig, maar door deze houding is er nog wel een kans dat ze uit zichzelf gaat draaien. Die kans wordt natuurlijk wel steeds kleiner. 
Morgenavond heb ik een afspraak bij de gynaecoloog, waar ik meer informatie krijg over de mogelijkheden en over de bevalling. Dingen als moxa (waarbij ze met een soort wierookstokje je voeten warm gaan maken) en homeopatische pillen om de baby drukker te maken, zodat ze misschien toch nog draait, zie ik niet zo zitten. Een andere optie is, dat de gynaecoloog de baby gaat proberen te draaien. Hier zitten wat risico’s aan en de kans dat het lukt is niet zo groot, dus ook hier ben ik eigenlijk niet zo’n voorstander van. Ik sluit nog niks uit en ik wil wacht eerst het gesprek met de gynaecoloog af, maar het zal waarschijnlijk toch anders lopen dan ik had gedacht.
Ik vind het ontzettend leuk dat jullie zo meeleven met mijn zwangerschap, dus ik houd jullie op te hoogte! 

19 gedachten over “UPDATE: EIGENWIJZE BABY

 1. Manon schreef:

  Ik zou er ook weinig voor voelen om met al die middeltjes aan de gang te gaan of een draaipoging te doen… Dan inderdaad maar voor de zekerheid van een geplande keizersnede gaan ipv al dat vage gedoe met 1001 dingen proberen wat waarschijnlijk toch weinig uit zal maken! Ik ben benieuwd en ik hou je blog in de gaten hoor haha.

 2. Anneleen schreef:

  Oh wat vervelend. Ik hoop dat ze nog van zichzelf draait… Misschien een domme vraag maar wat moet er juist gebeuren als ze niet draait? Een keizersnede? Ik houd je blog in het oog! X

 3. Sandra Walsma schreef:

  Stom he dat je eigenlijk zo weinig echt maar kan plannen, aangezien het toch vaak afwachten is wat de baby doet… Maar in stuit zou je eventueel nog wel op de natuurlijke manier kunnen bevallen? Ik hoop voor je dat ze nog draait. Ben benieuwd wat de gynaecoloog zegt!

 4. annagesgracefully.com schreef:

  Mijn tweede lag met 24 weken ook in volkomen stuit, dus voetjes naar beneden. Mijn Gyneacoloog (oude rot in het vak) zei toen al tegen me, die gaat niet meer draaien hoor, en hij kreeg gelijk. Aangezien mijn eerste bevalling niet vlekkeloos was verlopen besloten we tot een keizersnede. Niet wat je verwacht maar zeker niet minder bijzonder hoor! Succes met de laatste loodjes.

 5. Jennifer schreef:

  Ik ben dus als de dood dat ons ventje in stuit gaat liggen, maar hij heeft nog even de tijd om het 'goed' te doen. Hopelijk kun je nog via de natuurlijke weg bevallen, of kunnen ze haar nog draaien om het helemaal praktisch te maken. Ik heb wel eens een filmpje op youtube gekeken van hoe ze een baby draaien en dat leek me eigenlijk nog wel aardig te doen, mocht me dit overkomen. Dus ik zou zeker over het draaien nadenken! Maar we wachten rustig af. 🙂

 6. Julia schreef:

  Wauw erg interessant om dit te lezen! Natuurlijk wel heel vervelend dat de baby niet uit zichzelf draait. Goed om te lezen dat je accepteert dat iedere bevalling veranderingen heeft en niet hoeft te lopen zoals je het in eerste instantie gedacht had.

  Leuk dat je ons op de hoogte houdt!
  Xx julia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.