Veganistisch(er) eten

veganistisch

Ik had me nooit echt verdiept in de vleesindustrie. Ik dacht dat het de natuur was om dieren te eten en dat mensen het nodig hebben. Totdat ik op Netflix de documentaire ‘What The Health’ tegenkwam. Vol verbazing zat ik te kijken en het was voor mij een absolute eyeopener. Toen hij afgelopen was, was de knop bij mij al om. Maar ik wilde mijn keuze niet baseren op één documentaire, dus ik ging op zoek naar meer informatie.

Veganistischer eten

Ik keek nog twee documentaires, ik zocht informatie op internet, en ik werd er steeds zekerder van. Ik wilde geen dierlijke producten meer eten.

Voor de dieren

Toen ik zag hoe weinig ruimte dieren hebben, hoe ze behandeld worden en hoe het er aan toe gaat in een slachthuis, snapte ik niet dat dat überhaupt mag. Eén van de dingen die me nog scherp op het netvlies staat is hoe een kalfje van nog geen 2 dagen oud bij zijn moeder werd weggehaald. De koe liep er nog achteraan, en het was zo zielig hoe ze uit elkaar gehaald werden. Dat kalfje werd weggehaald, zodat mensen de melk van de koe kunnen drinken. Voor mijn gevoel heel onnatuurlijk, want melk is toch bedoeld voor kalfjes?

Voor het milieu

Ik hield me nooit zo bezig met het milieu, en ik had geen idee hoe erg de vervuiling door de bio-industrie was. Ik schrok echt van wat ik zag en las! Ook hierbij vroeg ik me weer af hoe het kon dat dat überhaupt mag… Duizenden doden vissen door het lozen van afval, ontbossing, al het water dat er gebruikt wordt…

Voor je gezondheid

Mensen schijnen van nature helemaal geen vleeseters te zijn. We zijn planteneters, en we kunnen al onze voedingsstoffen uit planten halen. Dierlijke producten schijnen zelfs heel ongezond te zijn, en ze vergroten de kans op veel ziektes. Ziektes waar ik liever niet te veel over nadacht, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en verschillende soorten kanker. Daar verklein ik natuurlijk graag de kans op.

En de kinderen dan?

Nomi vindt melk en vlees heel lekker, dus dat was wel even een puntje. Maar gelukkig vind ze sojamelk ook heel lekker. En ze blijkt gek te zijn op tofu! We eten nu anderhalve week vegan, en Nomi en Lenn eten hun avondeten allebei beter.

Lenn drinkt nog Pepti en dat wil ik hem nog wel even blijven geven. Ik weet namelijk niet zeker of hij genoeg voedingsstoffen uit plantaardige melk haalt, en ik moet me nog wat meer verdiepen in de verschillende soorten plantaardige melk. Wel krijgt hij voor zijn middagslaapje nu plantaardige melk in plaats van Pepti, dus hij drinkt iets minder koemelk.

Ook wil ik ze niks gaan verbieden. Als we ergens anders zijn en ze krijgen daar iets wat niet plantaardig is, ga ik niet zeggen dat ze dat niet mogen eten of drinken. Het moet voor hun namelijk niet vervelend worden. Als ze oud genoeg zijn om zelf dit soort keuzes te maken, laat ik ze zelf kiezen.

Anderhalve week vegan

Vorige week zondag zijn we begonnen met vegan eten, dus nu eten we ruim anderhalve week plantaardig. En het bevalt me heel erg goed! Ik mis vlees en andere dierlijke producten totaal niet. De eerste dagen voelde ik me een beetje opgeblazen, dat schijnt te komen omdat je aan het ‘afkicken’ bent. Daarna had ik een stuk meer energie en ik voel me juist heel goed!

Ik dacht van tevoren dat het qua avondeten best lastig zou zijn, maar dat valt juist heel erg mee. Het internet staat vol met vegan recepten en ik ontdek allemaal nieuwe dingen. Soms is het nog een beetje zoeken, want het is allemaal natuurlijk nog nieuw. Daardoor duurt boodschappen doen nu nog wat langer dan anders, maar dat verandert straks wel weer.

Vegan?

Ik ga mezelf geen vegan noemen, want ik weet niet of ik altijd 100% plantaardig blijf eten. Het is nog niet eens twee weken geleden dat er ermee zijn begonnen, dus daar kan ik nog niet veel over zeggen. Maar het bevalt me zo goed dat ik niet snel weer een stuk vlees in huis zal halen!

5 gedachten over “Veganistisch(er) eten

  1. Loes schreef:

    Wat supergoed van je! Ik ben zelf sinds een jaar vegetarisch en eet zoveel mogelijk veganistisch (ik eet alleen af en toe kaas). Ik merk dat het mij ook ontzettend goed doet en ben ook zeker van plan mijn zoontje zoveel mogelijk zo op te voeden. Ik sta er hetzelfde in als jij: ik ga hem inderdaad niks verbieden, maar wel laten zien dat dierlijke producten eten dus niet de norm hoeft te zijn. Heel goed van je en besef dat het een grote verandering is en dat af en toe een stapje terug niet erg is!

  2. Sarah schreef:

    Hee Malou, wat supergoed dat je veganistisch aan het eten bent! 🙂 Ik eet zelf sinds 1,5 jaar vegetarisch en sinds ongeveer een maand probeer ik ook helemaal veganistisch te leven. Ik herken me erg in wat jij zegt over de vee industrie; waarom is dat nog steeds legaal…ook wil ik de wereld een stukje beter behandelen en ook een mooie aarde overlaten voor toekomstige generaties. Op mijn blog staan trouwens lekkere vegan recepten mocht je dat leuk vinden om te lezen 🙂

  3. Maaike Moulijn schreef:

    Goed bezig! Mijn dochter van 6 wordt ook zoveel mogelijk vegan opgevoed (toen ze geboren werd aten we vega, nu al een paar jaar vegan). Als er omnivore kinderen bij ons eten, die volgens hun ouders moeilijk groenten eten, merk ik dat niets van. De meeste kinderen zijn dol op (rauwe) groenten als je het lekker klaar maakt. En tip:seitan worstjes van de Ekoplaza, nuggets van Vegafit en (geen-vis)sticks van woezel en pip bij de Jumbo vinden de meeste kinderen lekkerder dan de vleesvariant! Ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.