Zelf je bedtijd bepalen, of toch niet?

bedtijd

‘Maar ik ben nog niet moe’, is iets wat ik heel vaak hoor als het bedtijd is voor mijn kinderen. Vooral Nomi kan er wat van, ze is gewoon niet kapot te krijgen. En toen ze laatst wéér niet naar bed wilde, was ik er wel een beetje klaar mee. Dus ik besloot het anders aan te pakken.

Wanneer naar bed?

Lenn en Elena gaan door de weeks tussen 7 uur en half 8 naar bed. In het weekend mogen ze wat later naar bed, dan kijken ze ’s avonds vaak nog even televisie, we doen een spelletje of ze spelen buiten. Als het dan bedtijd is willen ze meestal eigenlijk nog niet, maar Lenn en Elena gaan over het algemeen wel vrij makkelijk naar bed. In bed mogen ze nog best even lezen of spelen, maar niet te lang. Want als ze te laat gaan slapen, kunnen ze de volgende dag nauwelijks uit bed komen en zijn ze vaak niet te genieten. Ze hebben hun slaap dus wel echt nodig.

Nomi is daar heel anders in. Toen zij zo oud was als Lenn, ging ze al lang niet meer om half 8 naar bed. Toen dat nog wel haar bedtijd was, sliep ze alsnog bijna nooit voor 9 uur. Ze was dan echt nog niet moe en zelfs als ze met haar ogen dicht in bed ging liggen, bleef ze nog heel lang wakker. En ondanks dat ze pas laat sliep, kon ze ’s ochtends altijd makkelijk haar bed uitkomen.

Geen vaste bedtijd

Een tijdje was Nomi’s bedtijd half 9, later werd het 9 uur, maar zo’n vaste bedtijd werkt voor ons allebei voor geen beter. Vaak kijken Nomi en ik ’s avonds nog samen even iets en ik vind het niks om de aflevering halverwege te stoppen omdat het dan bedtijd is. Dus nu gaat ze meestal ergens tussen half 9 en half 10 naar bed. Ik weet dat het vrij laat is voor haar leeftijd, maar eerder kan ze echt niet slapen en aangezien ze ’s ochtends altijd prima uit haar bed kan komen, vind ik het wel goed zo.

Zelf je bedtijd bepalen?

Maar… Als het dan uiteindelijk bedtijd is, wil ze nog niet. Ik heb haar als eens gezegd dat ik haar ook gewoon om half 9 naar bed kan sturen, maar dat leek haar natuurlijk ook geen goed plan. En toen ze laatst weer aan het zeuren was, was ik er een beetje klaar mee. Dus ik vertelde haar dat ze zelf maar moest beslissen wanneer ze naar bed ging, op één voorwaarde. Als ze de volgende ochtend niet op tijd uit bed zou komen, zou ze de volgende dag tegelijk met haar broertje en zusje naar bed moeten.

In eerste instantie vond ze dat een prima plan. Maar toen het 9 uur was geweest vroeg ze me of ze normaal op dat tijdstip al in bed lag. ‘Meestal wel’, zei ik. Ze bleef nog even tv kijken en rond kwart over 9 zei ze dat ze toch liever had dat ik besliste wanneer ze naar bed moest, want ze was toch wel een beetje bang dat ze de volgende dag moe zou zijn. Ik zei tegen haar dat ze dan nog vijf minuutjes tv mocht kijken en dan naar bed moest. Dat deed ze zonder te zeuren, en daarna ging ze ’s avonds een stuk makkelijker naar bed. Had ik dat maar eerder geweten…

Vakanties

Tijdens vakanties (en helemaal als we aan het kamperen zijn) laat ik de bedtijd behoorlijk los. Als ze moe worden gaan ze naar bed, en het maakt me weinig uit hoe laat. Toen we laatst op de camping waren, speelden we een spelletje en uiteindelijk waren we pas om half 11 klaar. Dus ook mijn kleutertje ging toen pas naar bed en sliep de volgende ochtend lekker uit. Normaal gesproken wordt het niet zo laat hoor, dit was wel een uitzondering. Maar vaak is het al wel een uurtje of 9 als ze naar bed gaan. Zeker als ze nog gezellig met andere kinderen aan het spelen zijn, ga ik niet zeggen dat ze naar bed moeten. En wij hebben het geluk dat ze alle drie wel redelijk uit kunnen slapen, dus een vaste bedtijd vind ik in de vakantie nergens voor nodig.

Hebben jullie kinderen een vaste bedtijd?

4 gedachten over “Zelf je bedtijd bepalen, of toch niet?

  1. Linda schrijft 't op schreef:

    Mijn kids hebben tot 14 jaar een vaste bedtijd. Daarbij wil ik af en toe ook graag samen met mijn partner zitten. Eigenlijk hebben we nooit problemen gehad.

  2. Claire schreef:

    wat fijn dat ze heerlijk uit kunnen slapen! ik kan mij goed voorstellen dat je de bedtijden dan een beetje los kunt laten.

  3. Milou schreef:

    Ik zou wel een vaste (vroege) bedtijd voor ze willen hebben zodat ik daarna zelf nog even een uurtje of twee me-time heb. Maar net als bij Nomi… die van mij gaan gewoon écht niet zo vroeg slapen. Al mag Mees nu van mij na het eten geen schermpjes meer ivm blue light. Hij kan daar echt niet tegen. En dan automatisch imme dus ook geen schermpjes meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.