Van borst naar fles, of toch niet helemaal..

borst naar fles

Misschien herinneren jullie mijn artikel van een tijdje geleden nog, waarin ik vertelde dat het niet zo goed meer ging met de borstvoeding. Mijn productie is behoorlijk omlaag gegaan en Lenn weigert ook  regelmatig om te drinken. Omdat ik niet genoeg melk meer had, combineerde ik borstvoeding met flesvoeding, maar op de één of andere manier werkt het niet echt.

Weigeren

Lenn heeft besloten dat hij lang niet altijd zin heeft in melk. Vaste voeding gaat er vrij goed in, en eigenlijk drinkt hij alleen ’s ochtends en ’s avonds laat nog goed. Tot vorige week kreeg hij ’s ochtend live borstvoeding, maar omdat dat de enige voeding is die hij goed drinkt, wilde ik graag weten hoeveel hij binnenkrijgt. Ik ben gaan kolven en hij blijkt zo’n 160cc te drinken.

De rest van de dag wilde hij nauwelijks bij mij drinken. Waarom niet? Geen idee. Misschien heeft hij behoefte aan minder voedingen. Maar door mijn lage productie is drie keer per dag borstvoeding geen optie. Dan drinkt hij per keer namelijk veel te weinig.

Flesjes

Daarom ben ik gaan proberen om alles in flesjes aan te bieden. Ik kolf nog steeds een paar keer per dag, maar dat is niet genoeg om hem volledig mee te voeden. Ik geef Lenn nu dus een combinatie van borst- en flesvoeding. Hij vindt het prima om uit flesjes te drinken, maar het aantal voedingen en de hoeveelheid melk is nogal een zoektocht. En ik ben er nog niet uit wat nou het beste is.

Lenn dronk een paar weken geleden nog zo’n 7 a 8 keer per dag bij mij. Vrij vaak, maar nu is het totaal het tegenovergestelde. Hij vraagt namelijk nauwelijks meer om voedingen, terwijl hij echt nog te jong is om geen melk meer te drinken. Het enige waar hij om vraagt is vaste voeding, als hij het ziet. Banaan, maisvingers, bijna al het avondeten.. Daar eet hij echt heel goed in.

Maar goed, dat is niet het punt. Hij is 8 maanden, en hij heeft gewoon die melk nodig. Ik probeerde eerst vijf flesjes, maar dat was geen succes. Die van 7.00 uur gaat (bijna) leeg, die van 11.00 uur hoeft hij na een paar slokken niet meer, die van 15.00 uur valt ook niet zo in de smaak.. De fles van 19.00 uur wordt meteen weggeduwd en rond 22.30 uur krijgt hij opeens zin in een fles. Oh, en midden in de nacht wil hij opeens bij mij drinken!

Dan maar wat anders proberen

Langer tussen de voedingen laten lijkt me een goed plan. Ik heb gegoogeld en het schijnt dat kindjes op deze leeftijd drie flessen nodig hebben. Voor mijn gevoel wat weinig, maar als Lenn het daarmee eens is, vind ik het prima.

Omdat ik niet wil dat Lenn de drinktechniek helemaal verleert, drinkt hij ’s ochtends toch weer bij mij. Waarom? Punt 1, omdat hij dan ’s nachts bij mij kan drinken en ik niet uit bed hoef om een fles te maken (jup, eigenbelang). En punt 2; omdat het dan wel heel definitief is, en dan kan ik echt niet meer terug.

Dus het plan is nu om hem ’s ochtends live borstvoeding te geven, dan aan het einde van de ochtend een fles, en aan het einde van de middag een fles. Hopelijk gaat hij dan zijn flessen gewoon leegdrinken. Als wij naar bed gaan krijgt hij dan nog een fles, omdat hij die meestal wel goed drinkt.

Dat gaan we eerst maar eens proberen, en hopelijk gaat het dan weer wat beter met de voedingen. Oh, en als jullie nog tips hebben, dan hoor ik het graag!

10 gedachten over “Van borst naar fles, of toch niet helemaal..

 1. Nicole schreef:

  Drinkt hij wel nog iets anders tussendoor? Water ofzo? Want de flessen melk is natuurlijk niet alleen qua voeding goed maar ook qua vocht. Oplossingen heb ik niet want heb nooit zo lang borstvoeding gegeven..

 2. Rachel schreef:

  Ik merk ook dat m’n kindje minder bij mij wilt drinken als hij vaak de fles heeft gehad. De fles schijnt een stuk makkelijker te zijn.
  Met kolven krijg je trouwens minder melk uit je borst, dus misschien dat hij 180 of zelf 200 cc drinkt bij je.
  En wat betreft te weinig binnen krijgen. Een kind kan het heel goed zelf bepalen. Die verhongert niet zomaar. Misschien dat hij zoveel van de vaste voeding binnen krijgt dat zn behoefte voor melk flink omlaag is gegaan.

  • Malou schreef:

   Klopt, met kolven krijg ik er minder uit dan wat Lenn zou drinken. Maar ik weet hoeveel ik eerst kolfde, en hoeveel nu. En als hij aan beide kanten 2 keer gedronken heeft en nog steeds niet genoeg heeft gehad, is het voor mij duidelijk dat hij nog honger heeft. Zeker als hij daarna uit een fles nog makkelijk 100 cc melk drinkt.

   Verhongeren zal hij niet doen, maar ik vind het ook sneu als hij meer wil, en niet meer kan krijgen.

 3. Ineke schreef:

  Op die leeftijd dronk mijn zoon om 07.00 -12.00 & 19.00 een fles. Dat kwam dan uit op 600 cc. Volgens mij voor die leeftijd prima. ( flesvoeding) mijn dochter nu ( borstvoeding, 7 mnd) drinkt 5x 06.30-11.00-15.00-19.00 & s nachts.
  Straks als ik niet meer kan kolven gaat die van 15.00 er af, dan krijgt ze daar thee met koekje voor in de plaatst.
  Ik denk dat lenn het prima aan geeft al.
  Als je lenn tussendoor water of thee aanbieder lijkt het me prima. ? Zolang hij vorlijk is en goed plast is er niks aan de hand 🙂

 4. Agnes schreef:

  Mijn dochter dronk met 8 maanden nog 3 flessen, om 07:00-11:00 en 19:00. Toen haar boventanden doorkwamen stopte ze resoluut net de fles van 15:00. Tussendoor dronk ze water en uiteindelijk een beker roosvicee.

 5. Melissa schreef:

  Mijn zoontje dronk met 8 maanden nog maar 3 flessen. S’ochtends met pap 210 cc en smiddags kreeg hij 1 tot 2 broodjes met nog 120 cc melk en s’avonds rond 8 uur nog 210 cc met rijstebloem. En tussenDoor kreeg hij roosvice. Met 8 maanden zijn nog nog maar zo 300 cc melk nodig dacht ik.

  Misschien heb je hier wat aan en hoop dat lenn weer wat beter melk gaat drinken.

  Liefs melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.