Wasbare zoogcompressen versus wegwerp zoogcompressen

wasbare zoogcompressen

Als je borstvoeding geeft, heb je vast wel zoogcompressen in huis (gehad). Vooral in het begin kon ik echt niet zonder, want dan lekken je borsten regelmatig. Om te voorkomen dat je kleding telkens nat is, kun je zoogcompressen gebruiken. In veel drogisterijen kun je wegwerp zoogcompressen kopen, maar wist je dat er ook wasbare zoogcompressen te koop zijn? Tijdens mijn borstvoedingsperiodes heb ik zowel wasbare als wegwep zoogcompressen gebruikt. Inmiddels vind ik dat ik daar wel genoeg ervaring mee heb om mijn bevindingen met jullie te delen.

Zoals jullie laatst hebben kunnen lezen, ben ik pas gestopt met het geven van borstvoeding. In totaal gaf ik ruim 3 en een half jaar borstvoeding en deel van die tijd gebruikte ik zoogcompressen. In het begin gebruikte ik de wegwerpvariant, later koos ik voor wasbare zoogcompressen.

Wegwerp zoogcompressen

Toen ik voor het eerst hoogzwanger was, kocht ik één pak zoogcompressen bij Kruidvat. Ik dacht dat ik daar wel even mee kon. Nou, dat had ik behoorlijk mis. Zo gauw de borstvoeding goed op gang was, waren de zoogcompressen al snel helemaal doorweekt. Ik moet er wel bij zeggen dat ik behoorlijke overproductie had.

Kraamverband als zoogcompressen

Gelukkig had de kraamverzorgster een oplossing; kraamverband als zoogcompressen. Ze knipte het kraamverband door midden en die deed ik in mijn bh. Dat nam een stuk meer vocht op dan de gewone zoogcompressen! Het was niet bepaald charmant, want die dikke kraamverbanden zag je nogal zitten. Dus ik gebruikte ze alleen als er geen kraambezoek kwam, maar het werkte hartstikke goed!

Mijn ervaring met wegwerp zoogcompressen

Dat eerste pak was binnen no time leeg en ik stuurde manlief al snel naar de winkel om meer te halen. De eerste weken zijn er een heleboel pakken doorheen gegaan en toen ik geen overproductie meer had, kon ik eindelijk wat langer met een setje zoogcompressen. Wat ik echt een nadeel vond van wegwerp zoogcompressen, is dat je ze ziet zitten. Ze zijn niet mooi glad en daardoor zie je ze door vrij snel door kleding, zelfs als je kleding niet heel strak zit. Als je bijvoorbeeld een dun shirtje draagt, zie je ze wel eens zitten en persoonlijk vond ik dat niet prettig.

Wasbare zoogcompressen

Ik besloot me eens te gaan verdiepen in wasbare zoogcompressen. Ik besloot een doosje te kopen bij Prénatal, van Philips Avent. Die bevielen me prima en ik merkte dat ze meer vocht opnemen dan de wegwerp zoogcompressen. Let op: je moet ze eerst wel minimaal drie keer wassen voordat je gaat gebruiken, dan pas nemen ze goed vocht op. Ook zie je ze minder goed zitten onder je kleding, waardoor ik alles weer kon dragen zonder dat iedereen kon zien dat ik zoogcompressen droeg.

In het doosje zaten maar zes zoogcompressen en dat was net te weinig. Inmiddels had ik er niet zoveel meer nodig per dag, maar een paar extra zoogcompressen leek me wel fijn. Ik bestelde een doosje wasbare zoogcompressen van Medela en die vond ik ontzettend fijn. Ze zijn iets dikker, maar door de vorm zie je ze niet onder kleding. Doordat ze wat dikker zijn, nemen ze veel vocht op en dat is natuurlijk een groot voordeel.

Je voelt het misschien al aankomen; sindsdien heb ik bijna alleen maar wasbare zoogcompressen gebruikt. Aan het einde van de zwangerschappen van Lenn en Elena heb ik wel een pak wegwerp zoogcompressen gehaald, omdat ik niet wist of ik wel genoeg wasbare zoogcompressen zou hebben. Want in het begin moest ik ze regelmatig wisselen, en ik wilde niet zonder komen te zitten.

De voordelen van wasbare zoogcompressen op een rijtje:

  • Wasbare zoogcompressen nemen meer vocht op dan wegwerp zoogcompressen
  • Wasbare zoogcompressen zijn minder zichtbaar onder kleding
  • Het is beter voor het milieu om wasbare zoogcompressen te gebruiken
  • Uiteindelijk is het beter voor je portemonnee, althans, als je een tijdje borstvoeding blijft geven

Hoeveel heb je er nodig?

Mocht ik je overtuigd hebben, dan vraag je je misschien nog af hoeveel je er nodig hebt. Zelf had ik een flinke voorraad, maar het ligt er heel erg aan hoe vaak je ze per dag verwisselt. Toen ik ze nog gebruikte, verwisselde ik ze vaak voordat ik ergens naartoe ging. Eigenlijk kon ik ze wel een hele dag gebruiken, maar ik vond het een fijner idee om ze toch even te verwisselen als ik ’s middags bijvoorbeeld ergens naartoe ging. Als je één paar per dag gebruikt, heb je aan vier paar wel genoeg. Als je vaker verwisseld en als je bijvoorbeeld veel lekt, zul je er meer nodig hebben. Het verschilt dus erg per persoon.

Waar kun je ze kopen?

Als je op Google zoekt naar zoogcompressen, vind je veel verschillende webshops waar je ze kunt kopen. Webshops die wasbare luiers verkopen hebben ze vaak, maar ook grote webshops als bol.com of Prénatal. Ook AliExpress heeft ze, maar ik moet zeggen dat de kwaliteit daarvan erg verschilt.

Benieuwd geworden? Bekijk dan deze wasbare zoogcompressen eens:

Wat heeft jouw voorkeur, wasbare of wegwerp zoogcompressen?

Dit artikel bevat affiliatielinks. Meer hierover kun je lezen in mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.