BEVALLINGSPLAN 2.0

Al in het begin van mijn zwangerschap adviseerde mijn verloskundige me om na te denken over mijn bevallingsplan. Ik vond het niet zo moeilijk en gelukkig zaten Bart en ik heel erg op een lijn. We wilden poliklinisch bevallen in het ziekenhuis, en daarna zo snel mogelijk weer naar huis. Ik wilde tijdens de bevalling pas beslissen of ik pijnbestrijding wilde en na de bevalling wilden we graag meteen huid op huid contact. Maar toen, zoals jullie misschien wel gelezen hebben, bleek de baby in een stuit te liggen en werd dus alles anders.

Ik ben blij dat ik het hele bevallingsplan niet heb uitgeschreven en er niet te veel tijd in heb gestoken, want de kans is groot dat dat eerste plan voorlopig niet gebruikt gaat worden. Ik ben nu 37 weken en 5 dagen zwanger en ze is niet gedraaid. De gynaecoloog wilde haar graag proberen te draaien, maar ik vind dat er teveel risico’s aanzitten. Nu doet ze het heel goed en je weet nooit hoe het met haar gaat als ze opeens een paar flinke duwen krijgt en daardoor op de kop ligt. Blijkbaar ligt ons kleine eigenwijsje nu gewoon erg lekker.
De consequentie daarvan is, dat ze met een keizersnee geboren zal worden. Een stuitbevalling zie ik absoluut niet zitten, dus dat was meteen al geen optie. Ik heb veel informatie opgezocht over keizersnedes en eigenlijk zie ik er niet zo tegenop. In het ziekenhuis waar ik ga bevalling doen ze tegenwoordig een ‘natuurlijke keizersnede’, wat inhoudt dat je de baby geboren ziet worden en dat ze de hele tijd bij je blijft. Ook op de uitslaapkamer zijn de baby en Bart bij mij.
Het herstel is waarschijnlijk wat langer dan na een natuurlijke bevalling (hoewel ik me voor kan stellen dat het herstel van een totaalruptuur (dat je dus van voor tot achter bent uitgescheurd) ook behoorlijk lang kan duren), en we moeten wat langer in het ziekenhuis blijven. In principe vier dagen, maar ik hoop er een dagje af te krijgen.
Binnenkort worden we gebeld wanneer de keizersnee zal plaatsvinden. Die datum zegt natuurlijk niet alles, want mijn vliezen kunnen ook eerder breken. En als ze draait, gaat de keizersnee helemaal niet door, en gaan we toch terug naar bevallingsplan 1.0.

19 gedachten over “BEVALLINGSPLAN 2.0

 1. Miss Mags schreef:

  ohh wat spannend allemaal ! En ook jammer dat je helaas niet je eerste geboorteplan aan kunt houden, maar helaas kunnen dit soort dingen inderdaad veranderen.

  Ik ben nog totaal niet bezig met een geboorteplan, wat ik wel weet is dat als eerste baby niet in een stuit ligt een natuurlijke bevalling mogelijk is, dus daar hoop ik eigenlijk wel op. Maar we zullen zien.

 2. Mayara Esther schreef:

  Auuwh wat jammer dat ze nog steeds niet is gedraaid, hopelijk besluit ze het om toch te doen last minute. En alles komt wel goed, zo een big deal is keizersnee ook niet, mijn tante heeft beide kinderen via de keizersnee gekregen en het gaat gewoon super maar haar en haar kinderen.

 3. nicolish schreef:

  Wat spannend. Het lijkt me allemaal zo eng en spannend, maar ook heel leuk. Na al die maanden heb babytje gedragen te hebben, zul je hem of haar dan binnenkort eindelijk ontmoeten. Echt super spannend!

 4. Karlien Vermeersch schreef:

  oooh zo spannend! spijtig dat het nu niet loopt zoals je in begin had gedacht, maar ach zo lang het kind gezond te wereld komt is het allemaal goed denk ik dan 🙂 heel spannend wel zo'n keizersnede

  liefs
  Karlien

 5. Jennifer schreef:

  Wat jammer dat het allemaal niet loopt zoals je had gehoopt, maar gelukkig ligt er straks wel een wolk van een baby in je armen en – cliché – dat maakt alles goed. Toch? Ik zou wel opzien tegen een keizersnede, maar ook een stuitbevalling lijkt me helemaal niets. Gelukkig draait mijn buikmeneertje nog lekker in het rond en geloof ik dat hij de goede positie wel zal weten te vinden want hij heeft duidelijk wel een voorkeur voor head-first. Ik ga voor je duimen dat ze zich nog even omdraait en ik wens je een hele goede bevalling toe, hoe dan ook!

 6. Linda schreef:

  Wat ben ik blij dat de natuurlijke keizersnede gedaan word, het lijkt mij zo naar als je je eigen kind pas als laatste ziet.. Fijn dat je er open over kan babbelen en duimen dat het vanaf nu wel een beetje volgens jullie 'planning' gaat. En hoe spannend is het om de geboortedag zo goed als te plannen, ik zal de uren van de klok afkijken hahaha

 7. onzewegenzo schreef:

  Spannende tijd meid! Als het een keizersnede wordt, het is niet niks, al vond ik het na een aantal dagen goed te doen, en viel het herstel mij wel mee.
  Fijn dat het een natuurlijke keizersnede kan worden, lijkt het toch weer iets meer op een natuurlijke bevalling en kun je je kindje lekker bij je houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.