Borstvoeding; dag avondvoeding

borstvoeding 1

Toen ik Nomi ongeveer een jaar borstvoeding gaf, ging ze naar twee voedingen per dag. Ze bouwde dat zelf af, overdag had ze geen zin meer om bij mij te drinken. Dan vond ze vaste voeding veel interessanter en ik vond het prima. Ze dronk altijd als ze ’s ochtends wakker werd, en ’s avonds rond half 11 als Bart en ik naar bed gingen.

Rond die tijd werd ze telkens wakker. Soms omdat ze ons hoorde, maar ze werd ook wel eens rond dat tijdstip wakker terwijl wij gewoon nog op de bank zaten. Ik heb wel eens geprobeerd om die voeding te vervroegen en haar te voeden voordat ze zelf naar bed ging, maar dat wilde ze niet.

Ik vond het helemaal niet erg om haar ’s avonds laat nog te voeden en ik vond het hartstikke fijn om haar ’s avonds laat nog eventjes bij me te hebben. Ook leek het me een mooie manier om de productie op gang te houden voor ons zoontje, zodat ik daar straks geen problemen mee heb als hij is geboren (bij Nomi kwam de borstvoeding niet goed op gang).

Maar sinds we zijn verhuisd, blijft Nomi regelmatig slapen als wij naar bed gaan. Misschien was het vorige huis wat gehoriger, of misschien is het toeval. De eerste dagen hebben we haar maar gewoon uit bed gehaald en heb ik haar gevoed, maar ze lag echt te slapen toen we haar kamer binnenkwamen. We besloten eens te proberen om haar te laten liggen en ze sliep gewoon door.

Voor mijn productie is het waarschijnlijk niet ideaal, maar ik zie het ook niet zitten om een slapend kind wakker te maken zodat mijn productie op gang blijft. Ik zie wel hoe het gaat, en misschien ga ik aan het einde van mijn zwangerschap wel vast kolven.

Ik denk dat de ochtendvoeding voorlopig nog wel blijft. Als Nomi wakker wordt, speelt ze vaak nog eventjes bij mij in bed en dan wil ze nog graag even bij mij drinken. En zo lang zij dat fijn vindt, vind ik dat ook helemaal goed.

14 gedachten over “Borstvoeding; dag avondvoeding

 1. Birgit schreef:

  Ik kan me goed voorstellen dat je haar liever laat slapen. Kolven is inderdaad een goede optie om de productie op gang te houden en zo kan je ook alvast een voorraadje inslaan.

 2. Sanja schreef:

  Ik geef Luka wel eens droomvoeding. Zo heb ik de druk eraf en hij vindt het lekker aan zijn gekreun te horen. Soms beloond die me zelfs met een lachtje, in zijn slaap gewoon <3

  Trouwens kolven is ook idd een goede oplossing! Je leest ook vaker dat moeder gaan kolven aan eht einde van de zwangerschap. Enig idee hoe lang van te voren je dit wilt doen?

 3. Mathiske's mama blog schreef:

  Toevallig heb ik ook zo’n soort blogje voor overmorgen. Hier loopt het nu zo terug dat ik bang ben dat het volgende week klaar is. Super knap dat je zo lang gevoed hebt. Ik hoop dat je nog lang Smorgens mag en kan voeden!

 4. Nancy schreef:

  Bij mij was het ook zo, na een jaar over op 2 voedingen. Daarna was ook ook snel zwanger van de tweede en hierdoor liep de productie ook wel wat terug. Borst was nu vaak echt voor het slapen gaan en een extra momentje.
  Zo’n 4 maand voor de bevalling van de tweede was ik helemaal gestopt. Ik kan je vertellen dat het bij de bevalling ook zo weer terug was, sterker nog meer dan ik had bij de errste en ook veel meer stuwing. Dus komt bij jou vast ook helemaal goed!

 5. Nicky schreef:

  Prachtig dat je dit aan haar overlaat! Wanneer zij zich er klaar voor voelt om minder te komen drinken, dat je dat toelaat. Net zoals je het toelaat dat ze wel ’s ochtends nog komt drinken.

 6. Marije schreef:

  Wat super dat je nog borstvoeding geeft! En ook heel goed dat je je aanpast aan Nomi’s wensen daarin. Ben je eigenlijk ook van plan om straks 2 kindjes aan de borst te hebben? Of wil je voor die tijd stoppen met de borstvoeding aan Nomi?
  Helaas moest ik een paar maanden geleden stoppen met de borstvoeding aan onze dochter ivm de misselijkheid en het overgeven waar ik tijdens deze zwangerschap nogal last van had. Hierdoor moest ik zoveel mogelijk energie besparen en daarom ook stoppen met het geven van bv. Ik weet trouwens niet of ik 2 kindjes aan de borst had gewild.

 7. Liess schreef:

  Wat knap dat je al zolang bv geeft. Ben benieuwd of wij dat redden.
  Zou je haar niet een droomvoeding kunnen geven, of misschien savonds eventjes kolven?

 8. Angela - Mama met passie schreef:

  Wat heerlijk dat je nog voedt en dat terwijl je ook zwanger bent! Mijn dochter Naomi is bijna één en ik hoop haar ook nog heel lang te kunnen voeden. Tot ze zelf aan geeft te willen stoppen. Mag ik vragen wat je haar tussen de middag dan gaf? Ik ga ook naar twee voedingen vanaf 21 mei. Alvast dank voor je reactie 🙂

  • Malou schreef:

   Dat was een beetje lastig hier. Nomi lust geen koemelk (en flesvoeding drinkt ze ook heel slecht) en daarom gaf ik haar vaak 1 keer per dag havermout (met kunstvoeding erdoor) zodat ze toch genoeg vocht/zuivel binnenkreeg. Op dit moment eet ze liever brood en daarom geef ik haar ’s middags een bekertje yoghurtdrank en na het avondeten krijgt ze een schaaltje Griekse yoghurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.