DE BABYUITZET, WAT GEBRUIK IK?

Toen ik zwanger was, vond ik het heel interessant om te lezen wat andere moeder nou echt gebruiken voor hun baby. Op internet staan heel veel uitzetlijsten, maar soms vroeg ik me af of je nou echt alles nodig hebt. De meeste dingen heb ik wel gewoon gekocht, maar er zijn echt een aantal dingen die ik nog nooit heb gebruikt.


 • Slapen
 • Ledikant
 • Ledikant matras
 • Matrasbeschermer
 • 2 Moltonhoeslaken + bedzeiltjes of
 • Aerosleep
 • 4 Hoeslakens 
 • 2 Dekentjes 100 x 150 of
 • Duodeken 100 x 135
 • 3 Lakentjes of
 • 2 Overtrekjes
 • 2 Slaapzakjes
 • Muziekmobiel
 • Babyfoon
 • 2 Kruiken
 • 2 Kruikenzakken
Dit heb ik allemaal en het meeste gebruik ik wel. De aerosleep hebben we gekregen en die ligt op zolder, want het werd me afgeraden om hem te gebruiken (het schijnt in de winter veel te koud te zijn, en als een kruik gaat lekken, lekt het water overal naartoe). Ik heb trouwens geen muziekmobiel boven het bedje hangen, maar er hangt wel een muziekdoosje in Nomi’s kamer. Die gebruik ik niet standaard als Nomi gaat slapen, maar wel eens tijdens het verschonen bijvoorbeeld. Ik wil haar niet aanwennen om alleen te kunnen slapen als ze dat muziekje hoort. 
 • Voeding
 • 4 Zuigflessen met spenen
 • 2 Fopspenen
 • Flesverwarmer
 • Flessenborstel
 • Magnetronsteralisator
 • Melkpoederdoosje
 • Borstkolf
 • Voedingskussen
 • 6 Mondoekjes
 • 6 Slabbers
Hier gebruik ik nog erg weinig van. Ik heb twee flesjes gebruikt, om te oefenen. Ik heb wel een kolf, zodat ik een keertje weg kan. Gewoon een handkolf trouwens (van Medela) en die werkt prima. In het ziekenhuis gebruikte ik een dubbele elektrische kolf en ik voelde me net een melkkoe, dus die wilde ik niet. Het voedingskussen gebruik ik heel veel, maar niet tijdens het voeden. Wel als Nomi bij mij of bij Bart ligt, en soms ligt ze er gewoon zelf op. Tijdens het voeden vind ik het fijner om mijn armen gewoon vrij te hebben. Monddoekjes gebruik ik heel veel, en 6 lijkt me een beetje weinig. Nomi geeft bijna altijd een mondje terug na de voeding, dus ze gaan er hard doorheen. 
 • Bad en verzorging
 • Badthermometer
 • Haarborstel 
 • Nagelschaar + vijl
 • Luieremmer met deksel
 • Zeepdoos of zeepdispenser
 • Digitale thermometer voor mama
 • Digitale thermometer voor baby
 • Babyzeep
 • Babyzalf
 • Babybodylotion
 • Babyshampoo
 • Billendoekjes
 • 6 Hydrofiel washandjes
 • 12 Hydrofiel luiers
 • 2 Badcapes
Ook van dit lijstje gebruik ik nog niet veel. Als we haar in bad doen, voelen we zelf of de temperatuur goed is. Het haarborsteltje heb ik nog maar twee keer gebruikt, en eigenlijk is dat nog helemaal niet nodig. Een luieremmer is wel heel fijn, zodat je niet telkens de luiers ergens anders weg moet gooien. Thermometers heb ik vooral in de eerste week gebruikt, nu temperatuur ik Nomi alleen als ik twijfel of ze koorts heeft. Zeep gebruik ik nog niet, baby’s worden nauwelijks vies en het schijnt ook niet goed te zijn voor het huidje. Eigenlijk gebruik ik alleen billenzalf, vaseline en zo nu en dan de zachte crème van Zwitsal. Volgens mij kun je echt niet zonder billendoekjes, 6 washandjes lijken me prima en 12 hydrofiele luiers vind ik weinig. Ik heb er 24 en ze gaan er echt hard doorheen. 
Het valt me trouwens op dat er op deze uitzetlijst geen luiers staan. Dat zul je vast niet vergeten te kopen, maar ik wist niet goed hoeveel van welke maat ik er hoeveel nodig zou hebben. Ik had drie pakken maat 1, en daarna ben ik overgegaan op maat 2. Die waren toen nog wel een beetje groot, maar toen ik maat 1 gebruikte, moest ik haar regelmatig omkleden omdat ze zichzelf had ondergepoept. 
Ik gebruik luiers van Kruidvat en DM, en die zijn echt prima. Ik had één pak pampers, maar ik merk echt geen verschil. De billendoekjes zijn van de Action en ook die zijn heel fijn, ik vind ze fijner dan die van Zwitsal, omdat deze wat natter zijn. 
 • Er op uit
 • Kinderwagen
 • Autostoel 0 – 13 Kilo
 • Parasol
 • Buikdrager
De kinderwagen gebruiken we regelmatig, als het een beetje weer is, vind ik het heel leuk om met Nomi te gaan lopen. We gaan ook vaak samen even naar de supermarkt. De parasol heb ik nog niet gebruikt, maar misschien komt dat nog. Een maxi cosi heb je ook echt nodig, anders kun je nergens naartoe. Wij hebben een isofix, zodat we de maxi cosi er gewoon op kunt klikken, heel fijn.
Een buikdrager heb ik ook, maar Nomi begint echt hysterisch te krijsen als ik haar erin doe. Dat is (nog) geen succes dus. 
 • Thuis
 • Ledikant
 • Commode
 • Kast
 • Box
 • Boxkleed
 • Wipstoeltje
Dit zijn dingen waar je echt niet zonder kunt. Het wipstoeltje gebruik ik nog niet zo vaak, Nomi heeft er nog maar een paar keer ingezeten, maar ik denk dat dat nog wel meer wordt. Eén boxkleed vind ik wel weinig trouwens, je moet hem zo nu en dan wassen, en dan heb je toch een reservekleed nodig. 
 • Babykleding
 • 1 Vest of jasje maat 56
 • 4 Rompers maat 50/56
 • 4 Rompers maat 62
 • 2 Setjes kleding maat 50/56
 • 2 Setjes kleding maat 62
 • 2 Mutsjes
 • 3 Paar sokjes
Dit blijf ik grappig vinden. Het is echt véél te weinig. Ik heb best veel kleertjes en met iets minder hadden we het ook wel gered, maar ik denk dat je toch wel 10 rompers nodig hebt. Die worden echt snel vies, ik gebruik er meestal twee per dag. Twee setjes kleding is ook echt niet genoeg. Ik denk dat je er minimaal zes nodig hebt, en dat is nog weinig. Mutsjes gebruik je in het begin heel veel, maar na ongeveer twee weken alleen als je naar buiten gaat. Drie paar sokjes lijkt me ook veel te weinig, vooral omdat je ze nog wel eens kwijtraakt. Daarnaast zou ik trouwens ook slofjes kopen, want alleen sokjes is wel erg koud.
Slaappakjes vind ik zelf heel fijn, maar veel moeders zullen het onzin vinden. Nomi vindt het niet erg om omgekleed te worden, dus ’s avonds doe ik haar zo’n pakje als hieronder aan. Gewone babykleertjes zijn natuurlijk ook zacht en daar kan een baby ook prima in slapen, maar voor ’s nachts lijkt me dit toch net iets fijner. Deze kocht ik trouwens voor € 2,99 bij Zeeman.
Gerelateerde artikelen:

12 gedachten over “DE BABYUITZET, WAT GEBRUIK IK?

 1. Kirsten schreef:

  Ik ben natuurlijk nog niet toe aan kleine babies maar dit is wel ontzettend interessant om te zien. Wel grappig dat je je net een melkkoe voelde. (Sorry moest ik gewoon even om lachen). Ik kan me er nog niks bij voorstellen!

 2. Jennifer schreef:

  Dit vind ik nou nuttige lijstjes! Wij hebben nog niet alles gekocht. Zo zijn er ook veel lijstjes met hydrofiel luiers en flanellen luiers erop. Ik ben ook benieuwd wat wij uiteindelijk gebruiken! En de winkels zijn dichtbij, dus als er iets mist dan is het ook zo gokocht…

 3. Iris schreef:

  Goed dat je geen mobile boven haar bed hebt hangen. Ik loop momenteel stage en draai mee met een pedagogisch coach binnen een kinderdagverblijf en zij heeft mij geleerd dat een mobile het kind dwingt om ernaar te kijken, maar dat het eigenlijk een soort van "pest" speelgoed is: het kind kan er alleen maar naar kijken en er niet bij, het niet in zijn/haar mond stoppen of er op een andere manier mee spelen. Het kind wordt ook getriggerd om te blijven kijken en komt dus zo ook moeilijker in slaap.
  Dat wist ik eerst helemaal niet!

 4. Michelle schreef:

  Leuk om te lezen wat je nu echt gebruikt! Ik ben me een klein beetje aan het inlezen ( nee nog niet zwanger) maar merk wel dat er zoveel lijsten bestaan! Niet normaal gewoon, en van de helft heb ik het idee dat je het echt niet gebruikt..Fijn dat moeders zoals jij er dan over bloggen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.