De hele buurt ontving een brief met mijn naam eronder, en ik wist er niks vanaf

brief nextdoor

Laatst kreeg ik via Facebook een berichtje van iemand uit de buurt om te vragen of ik een brief had verstuurd over een buurtapp. Mijn naam stond er namelijk onder, en ze vertrouwde niet dat het echt van mij kwam. En ze had gelijk, want ik had niks verstuurd en ik had ook nergens toestemming voor gegeven!

Een brief met mijn naam eronder

brief nextdoor oplichting

Ik schrok behoorlijk toen ik het bericht ontving. Een groot deel van de mensen in onze wijk denkt dat deze brief van mij komt en ik wist van niks! Het gaat over de app Nextdoor, een buurtapp waar van alles in gedeeld kan worden. Een prima concept, maar ik vind dit een hele rare manier van leden werven.

brief nextdoor met mijn naam eronder

Nu vraag je je misschien af hoe ze aan mijn naam en straatnaam komen. Dat komt doordat ik me een hele tijd geleden heb aangemeld. Via zo’n zelfde brief, ook met de naam eronder van iemand uit onze buurt. Deze manier van promotie wordt dus al een hele tijd gebruikt door Nextdoor.

De kleine lettertjes

Als je je aanmeldt voor Nextdoor, moet je de voorwaarden accepteren. Dat is bij zo ongeveer iedere site zo en ik heb gewoon geklikt op ‘accepteren’. Naïef, misschien, maar wie gaat nou al die voorwaarden lezen? Ik niet, maar misschien moet ik dat voortaan toch maar gaan doen.

In die voorwaarden staat namelijk dat je naam en straatnaam gebruikt mogen worden voor promotiedoeleinden. En daarmee bedoelen ze blijkbaar dat ze brieven versturen onder jouw naam. Er wordt random een naam gekozen en die zetten ze onder de brief. In dit geval was dat toevallig mijn naam.

Blijkbaar mag het

Deze app heeft zichzelf goed ingedekt, maar ik vind het wel erg sneaky. Het lijkt alsof ik de brief heb verstuurd en veel mensen zullen denken dat dat ook zo is. En aangezien dit een promotiedoeleinde is, mogen ze mijn naam ervoor gebruiken.

Dit gebeurt trouwens niet alleen hier, het gebeurt in het hele land. Veel mensen hebben al aangifte van gedaan, maar dat schijnt weinig nut te hebben. Want tja, het staat in de voorwaarden, en die hebben we geaccepteerd.

Wat Nextdoor er zelf over zegt

Nextdoor zegt dat ze niks fout doen, wat in theorie ook zo is. Maar het is natuurlijk absoluut niet netjes. Verder beweren ze dat de brieven en e-mails die verzonden worden met een naam van een buurtgenoot eronder, ook echt door die mensen verstuurd zijn. Dat is dus absoluut niet waar. Ik heb zelf niks verstuurd en ook niet per ongeluk ergens op gedrukt, want ik ben al een hele tijd niet meer actief geweest op de site. En als ik de verhalen van anderen lees, blijken zij er zelf ook niks mee te maken te hebben.

En nu?

Ik heb de brief gedeeld op Facebook, zodat mensen weten dat de brief niet van mij afkomstig is. Ik vind het namelijk best vervelend dat sommige mensen mij nu alleen ‘kennen’ als ‘die vrouw die de brieven van Nextdoor verstuurt’. Mijn bericht is door een aantal buurtgenoten gedeeld en ik hoop dat de meeste mensen straks weten dat ik ze niet verstuurd heb. En hopelijk zorg ik met dit artikel ook voor wat meer bekendheid over deze manier van ledenwerving.

Inmiddels heb ik mijn Nextdoor account gedeactiveerd, ik wil er liever niks meer mee te maken hebben. En als jij lid bent van Nextdoor en niet wil dat er brieven onder jouw naam verstuurd worden, dan zou ik je account ook deactiveren.

En wat hebben we hiervan geleerd?

Voortaan zal ik toch even de tijd nemen om de voorwaarden te lezen, voordat ik me ergens voor aanmeld. Want dit overkomt me geen tweede keer.

3 gedachten over “De hele buurt ontving een brief met mijn naam eronder, en ik wist er niks vanaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.