‘De kerstman is niet echt hoor!’

kerstman is niet echt

Laatst was ik met Nomi haar kleding aan het uitzoeken. We haalden haar zomerkleding eruit en we keken welke winterkleding nog paste. ‘Hé mam, dat jurkje had ik met kerst aan hè?’. Nomi onthoudt vrij veel en dat jurkje had ze inderdaad met kerst aan. ‘Toen zagen we de Kerstman toch?’ ‘Ja, dat klopt.’ ‘Maar die is helemaal niet echt!.

‘De kerstman is niet echt hoor!’

Ik had eigenlijk bedacht dat we zouden vertellen dat de Kerstman in andere landen cadeautjes brengt naar kinderen, zoals Sinterklaas dat in Nederland doet. Maar Nomi had er zelf blijkbaar al over nagedacht. Ik besloot er niet meteen antwoord op te geven, maar te vragen waarom ze dat dacht.

‘De Kerstman is gewoon iemand die verkleed is. Dat heb ik gezien, want zijn baard was nep’. Tja, wat moet je daar nou op zeggen. Ten eerste houd ik er niet van om te liegen tegen mijn kinderen, ook niet over dat soort dingen. Ten tweede had Nomi al gezien dat de baard niet echt was en ze was ervan overtuigd dat de Kerstman niet echt is. Dus ik vertelde haar maar dat ze gelijk had.

En Sinterklaas dan..?

Vorig jaar vertelde Nomi me ook dat Sinterklaas meerdere Amerigo’s (je weet wel, zijn paard) heeft. Het paard op de televisie zag er namelijk anders uit dan het paard dat ze tijdens de intocht had gezien. Iets wat mij totaal niet opviel, ik zag namelijk gewoon twee witte paarden. Maar Nomi heeft een goed oog voor details.

Maar nu vrees ik een beetje dat zij ook gaat zien dat de baard van Sinterklaas niet echt is. Of dat er iets anders niet helemaal klopt of anders is dan op televisie. Ze is nu net vijf jaar en voor haarzelf zou het nog wel leuk zijn als ze nog eventjes in Sinterklaas gelooft. Maar de kans is vrij groot dat ze straks vragen gaat stellen…

Hulpsinterklaas

Natuurlijk kan ik het excuus van de hulpsinterklazen nog gebruiken en ik denk dat ze dat wel gaat geloven. En tja, dan ben ik ook niet helemaal eerlijk, maar het is voor haarzelf gewoon nog zo leuk als ze nog wat langer in Sinterklaas blijft geloven. Maar als ze er echt van overtuigd is dat Sinterklaas niet bestaat, zal ik haar wel eerlijk vertellen hoe het zit.

Binnenkort zullen we wel zien hoe het gaat en of ze vragen gaat stellen. Misschien gaat ze wel zo op in het Sinterklaasverhaal dat ze helemaal geen vragen heeft. Of misschien ook wel, en dan gaan we ons best doen om het Sinterklaasfeest toch zo leuk mogelijk te houden voor haar!

Een gedachte over “‘De kerstman is niet echt hoor!’

  1. Minke schreef:

    Ik geloofde als kind ook niet in de Kerstman of de Paashaas, maar van mijn geloof in Sinterklaas moest ik echt af geholpen worden. Het kan natuurlijk alle kanten op gaan, maar dat ze dit heeft ontdekt hoeft niet perse te betekenen dat ongeloof voor Klazemans ook dichtbij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.