De Sinterklaastijd met een kleuter; toch wel heel anders!

sinterklaas kleuter

Nu Nomi vier jaar is, merk ik dat de Sinterklaastijd hier in huis toch wel heel anders is. Ze is er ontzettend veel mee bezig en ze heeft alles door. Terwijl ik vorig jaar nog wel stiekem een cadeautje in het boodschappenkarretje kon gooien zonder dat ze iets doorhad, kan dat nu echt niet meer. En laatst had ze me bijna ergens op betrapt…

‘Waarom heb jij Sinterklaas cadeaupapier in huis?’

Laatst was ik de kasten aan het opruimen en daar lag Sinterklaas inpakpapier. Ik had het zelf nog niet eens door, maar Nomi zag het meteen. En daar kreeg ik natuurlijk een vraag over. Want volgens Nomi pakt Sinterklaas de Sinterklaascadeautjes in, en ze vond het maar gek dat ik dat cadeaupapier ook in huis had. Ik heb haar maar verteld dat ik het zulk leuk papier vind dat ik er soms verjaardagscadeautjes mee inpak. Ze keek me een beetje raar aan, maar volgens mij geloofde ze het wel haha!

Cadeautjes verstoppen

Dit is ook zoiets waar ik vorig jaar helemaal niet moeilijk over hoefde te doen. Toen lagen de cadeautjes op zolder, waar Nomi nooit kwam. Nu slaapt ze zelf op zolder, dus daar kan ik natuurlijk geen cadeautjes neerleggen. Ik heb nu wat cadeautjes bovenin onze kledingkast liggen. Laatst had ik alvast schoencadeautjes ingepakt en die legde ik in een la waar Nomi nooit inkijkt. Maar toen… Keek ze er toch in. Oeps! Gelukkig zag ik het en deed ik hem snel weer dicht. Ze zei er niks over, dus volgens mij heeft ze niks gezien.

‘Waarom heeft Sinterklaas zoveel Amerigo’s?’

Nomi ziet echt alles. Laatst vroeg ze waarom Sinterklaas zoveel Amerigo’s (je weet wel, zijn paard) heeft. Nomi had namelijk gezien dat sommige witte paarden vlekjes hebben, en sommige niet. Het was mij nooit opgevallen dat de paarden er niet allemaal hetzelfde uitzien, maar haar dus wel. Ze ging er zelf vanuit dat Sinterklaas gewoon meerdere paarden heeft en ik heb gezegd dat dat klopt. Ik vertelde haar dat het paard heel moe wordt alles hij iedere dag moet lopen met Sinterklaas op zijn rug, en dat Sinterklaas daarom meerdere paarden heeft.

Wat heeft ze straks nog meer door?

Ik vrees dat het niet lang meer duurt totdat ze ook andere dingen gaat zien. Dat niet iedere Sinterklaas er hetzelfde uitziet, bijvoorbeeld. Tot nu toe heeft ze daar nog niks over gezegd, maar dat komt natuurlijk nog wel een keer…

Een leugentje om bestwil versus niet liegen

Ik ben absoluut geen voorstander van liegen tegen mijn kinderen, maar voor Sinterklaas maak ik een kleine uitzondering. Ik weet namelijk nog hoe leuk ik de Sinterklaastijd vond als kind, dus ik wil graag dat Nomi en Lenn het ook op die manier beleven. Daarom gaan we nu lekker mee in het Sinterklaasverhaal en denken Nomi en Lenn dat ze de cadeautjes van Sint en Piet krijgen. Als ze over een paar jaar zelf beginnen te twijfelen over de echtheid, zal ik er niet over gaan liegen trouwens. Dan zal ik ze gewoon eerlijk vertellen hoe het zit.

3 gedachten over “De Sinterklaastijd met een kleuter; toch wel heel anders!

  1. Kirsten schreef:

    Wat lijkt me dit lastig vol te houden zeg! Wel grappig dat je zo’n verandering merkt bij Nomi. Hopelijk kunnen jullie het nog even volhouden. Veel plezier met pakjesavond alvast.

  2. Michelle schreef:

    Leuk dat je nu een hele andere periode met haar in gaat. Maar kan me goed voorstellen dat het ook eventjes wennen is, omdat ze nu meer door heeft. Onze peuter van net twee snapt er nog niks van. Het SInterklaas verhaal vind ik een lastige, want wanneer vertel je de waarheid? Zeker als bijv. klasgenootjes etc nog wel ‘geloven’. Gelukkig duurt dit nog een tijdje bij ons..

  3. Anniek schreef:

    Hihi ik ben ook benieuwd naar volgend jaar. Dit jaar kregen we voor de eerste keer schoenzetten van onze tweejarige al aan de tand gevoeld: ‘waar is die schoorsteen dan?’ Ik wil ‘m zien’ zei ze hahaha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.