WIJ GINGEN WEER NAAR HET CONSULTATIEBUREAU

En daar werd ik niet blij van. Dit was de elf maanden controle en Nomi kreeg haar vierde vaccinaties. Natuurlijk moest Nomi ook weer gemeten en gewogen worden, en ze vonden haar te licht.

Daar blijven ze maar over zeuren. Dit begon al in de kraamweek en sindsdien is het iedere keer weer raak. Terwijl Nomi gewoon haar eigen lijntje volgt. Dat gefocus op getalletjes was ik al zat, en nu al helemaal.

Ook moet álles volgens schema. Ze stond er nogal van te kijken dat ik nog borstvoeding geef en ze begon meteen over afbouwen. Terwijl ik daar niks over heb gezegd, en ik ben ook nog helemaal niet van plan om af te bouwen. Ik moest Nomi overdag maar gewone melk geven. Nou, dat doen we dus niet.

cb

Gisteravond keek ik nog even in het boekje van het consultatiebureau naar de voedingsschema’s. Normaal let ik daar niet zo op, maar ik zag dat dat aardig overeenkomt met wat Nomi eet. De verpleegkundige vroeg wat Nomi eet op een dag en ik vertelde hoe haar voedingsschema eruit ziet. Dat was op zich prima, maar omdat ze zo licht is,  moest ik haar maar wat meer geven, en vooral vette dingen.

Ik ben niet van plan om haar helemaal vol te gaan proppen, blijkbaar is dit gewoon haar aanleg. Ze eet hartstikke goed, ze ontwikkelt zich goed en ze is een heel vrolijk meisje, dus ik zie het probleem niet.

Verder was ze trouwens wel positief over Nomi. Ze vond dat ze zich snel ontwikkelt, omdat ze al veel snapt en qua spelen schijnt ze ook voor te lopen. Dat staan nog niet altijd goed lukt, was volgens de verpleegkundige heel normaal.

En toen kreeg ze prikjes.. Voordat Nomi het eerste prikje kreeg, vond ze de spuit wel heel interessant. Totdat hij in haar been zat natuurlijk. Ze huilde even, en toen ze de tweede prik aan zag komen, ging ze nog harder gillen. Ze snapt nu dus veel beter wat er gebeurt dan bij de vorige prikken, dat was wel heel zielig.

De volgende keer dat we naar het consultatiebureau moeten, is pas over drie maand. Ik ben benieuwd wat ze dan zeggen.

Ga jij met plezier naar het consultatiebureau?

30 gedachten over “WIJ GINGEN WEER NAAR HET CONSULTATIEBUREAU

 1. Madelon schreef:

  Ik ben fan van de arts op het cb. Maar dat is ook de enige die snapt dat er niks mis is met een licht kindje wat smal is gebouwd. En ze is pro bv dus ik krijg gelukkig van haar geen gekke adviezen. De rest van de medewerkers weten inmiddels dat ik me geen dingen aan laat praten haha.

 2. Laura schreef:

  Ik ga tot nu toe nog wel met plezier naar het bureau. Al zijn we pas twee keer geweest en elke keer was positief. Wij hebben gelukkig ook maar 1 arts en 1 verpleegkundige dus je ziet ze om en om en dat is ook wel fijn. Hopelijk zijn ze de volgende keer niet zo negatief en gewoon lekker je eigen gevoel volgen! Want zolang ze het prima doet en een vrolijk meisje is is en vast niks aan de hand. En zoals je al zegt, waarschijnlijk is dit gewoon haar groei. Nou prima toch :).

 3. Lifesabout schreef:

  Jeetje ik snap goed dat je baalt van het bezoek. Wees er trots op hoe goed het gaat en op de borstvoeding, jij bent haar mama en weet wat goed is voor haar en doe wat goed voelt! Een goede mama ben je in je hart en niet op papier of in een schema.

 4. Manon schreef:

  Omg als ze al goed eet snap ik niet waarom je iemand vol moet proppen. Ik ben zelf geen baby , maar ik heb ook geen aanleg om dikker te worden zeg maar en dan zeggen ze ja meer eten terwijl je al gigantisch veel eet pff hahah

 5. Suzanne schreef:

  Zelf werk ik in de kinderopvang en merk ik vaak dat ouders niet blij zijn als ze bij Het CB zijn geweest en word er gevraagd naar onze mening. Je moet doen wat goed voelt en aangezien zij zich prima ontwikkelt en goed in haar vel zit zal ik me geen zorgen maken over getallen ed.!
  Ze eet en drinkt prima, lijkt me dat, mocht ze echt trek hebben dit op de eén of andere manier wel laat weten! 😉

 6. Paola schreef:

  Het lijkt me heel lastig om te horen dat een ander vind dat je iets beter anders kunt doen. Volgens mij ga je het heel goed aanpakken en blijf vertrouwen in jezelf en je eigen gevoel! Al die richtlijnen lijken me zo lastig!

 7. Marijke schreef:

  T was ongeveer net zo zwaar toen. Heeft de bouw van zijn moeder. Heb ik ff mazzel! En niets volstoppen met vette dingen. Gewoon je eigen plan blijven trekken. Zij weten echt niet alles daar!

 8. Annemieke schreef:

  Ik heb zelf geen kind(eren), maar vraag me af waar ze zich mee bemoeit!
  Vooral de borstvoeding is zo iets persoonlijks wat je als moeder toch echt zelf moet beslissen volgens mij..
  Heel zielig om over die prikjes te lezen, lijkt me verschrikkelijk om te zien dat je kleintje pijn heeft!
  Gelukkig zit het er weer even op 🙂

 9. Maaike schreef:

  Ik ben super tevreden over het CB in onze woonplaats en elk bezoekje is een groot plezier voor mij en de kinderen. We hebben schriftelijke toestemming bij de GGD aangevraagd om straks bij ons eigen CB te mogen blijven als we tzt naar een andere gemeente gaan verhuizen. Dit is akkoord bevonden en dit vinden wij ontzettend fijn. Deze dames kennen onze kinderen heel goed en ondanks een goede overdracht zal de basis met een nieuw cb nooit zo goed worden als dat ie nu hier is. We hebben nogal wat voor onze kiezen gehad qua gezondheid van beide kinderen waarbij ons zoontje op de leeftijd van 6 weken voor de dood is weggehaald. De CB verpleegkundige is als een van de weinigen buiten onze familie, op bezoek geweest ik het ziekenhuis. Dus ik ben heel blij met het CB in onze woonplaats. Nooit een opmerking of kritiek gehad, altijd positiviteit en een fijne sfeer!

 10. Charlotte schreef:

  Zo jammer dat je met zo’n rotgevoel weggaat bij het cb. Had ik ook altijd! Nou is onze dochter bijna 2 en trek ik me wat minder aan van wat ze zeggen. Ik moest bij 18 maanden terugkomen als ze nog geen 3 woordjes zei (naast papa en mama) heb ik niet gedaan. Ieder kind zijn eigen tempo en lijntje inderdaad!

 11. Mendy schreef:

  Is altijd wel wat. Ik krijg elke keer te horen dat hij wel erg lang is. Hij is nu 20 maanden en 89 cm, en qua gewicht ook wat licht. Hij eet heel goed, en elk kindje heeft zijn eigen tempo. Btw super dat je nog borstvoeding geeft

 12. Jess schreef:

  Jim is zelfs iets lichter terwijl hij wel langer is. En ze vinden dat gecorrigeerd helemaal prima. We waren bijna tegelijk uitgerekend toch? Lekker laten kletsen. Zolang ze groeit en vrolijk is, is het prima. Knuffel voor jullie. X

 13. Josan schreef:

  Het consultatiebureau HAAT mij. En dat begrijp ik volkomen. Mijn oudste dochter is overigens ook veel lichter dan men lief is. Nadat we van het consultatiebureau af waren kwamen we bij jeugdzorg terecht. Paar keer netjes geweest en toen heel duidelijk gemaakt dat ik er dus klaar mee was en niet meer terig zou komen. Dat is nu bijna 3 jaar geleden.

 14. Bianca schreef:

  Laat ze maar kletsen hoor! Als kind had ik altijd ondergewicht. Ik at als een dijker maar werd gewoon niet dik.
  Prima toch. Nu, na twee kinderen, ben ik nog steeds niet zwaar. Ideaal toch. Als Nomi goed eet en gezond is, is het toch goed?!

 15. Bibiane schreef:

  Ik heb tegen de arts van mijn vorig cb een klacht ingediend na een lullige opmerking over mijn situatie. Dan ben ik van cb veranderd en dat is een hele verademing geweest. Ze snappen hier tenminste dat elk kind anders is, net als elke situatie. Ja ik moet wat verder rijden, maar het gaat hier om mijn kind en voor haar zou ik zelfs naar de andere kant van het land rijden 🙂

 16. Eline schreef:

  Wat een gezeur elke keer bij het consultatiebureau zeg! Jennifer is pas vier maanden, maar volgt keurig de lijn dus daar hebben ze nooit iets over te zeggen. Alleen de prikjes vind ze drie keer niets. Ze wordt helemaal rood en begint dan keihard te huilen, zo zielig. Als ze het eenmaal doorkrijgen, lijkt het het me nog zieliger!

 17. Marije schreef:

  Hoi,
  Wat een gezeur bij het cb. Als ik het voedingsschema van Nomi met dat van onze dochter vergelijk (ze is een maand jonger dan Nomi), krijgen ze ongeveer hetzelfde binnen. Alleen onze dochter krijgt nu 2 keer bv en verder water met diksap (alhoewel ze dat slecht drinkt). En ze zit qua gewicht net iets boven het gemiddelde. Volgens mij is het gewoon aanleg. Gewoon kijken wat Nomi wil eten/drinken en als ze niet meer wil, dan niet. Als ze verder gezond is en zich goed ontwikkeld, is het toch goed?
  Maargoed wat je bijvoorbeeld wel zou kunnen doen is iets meer boter op haar boterham smeren? Of als toetje/tussendoortje volle producten gebruiken (dus niet de 0% vet variant).
  Gelukkig hoef je nu een tijdje niet meer toch?;)

 18. sandra schreef:

  Onze dochter zat ook atljd onder de normale groeilijn en was dus ook te licht… pffft. zo herkenbaar dit.
  Maar ja, ik ben zelf ook nooit dik geweest en niet super groot. Vroeger noemden mijn ouders me “spillebeen” haha en dat heeft onze dochter nu ook..

 19. Tessa schreef:

  Ik lees heel vaak negatieve verhalen over het cb, maar mijn ervaring is totaal niet zo. Eigenlijk kan ik daar heel goed vertellen wat ik doe een waarom ik het doe en vinden zij dat prima. Advies vraag ik ook wel eens, maar ik doe er zelf mee wat ik wil. Ik denk ook niet dat je het cb moet zien als een soort God in babyland. Meer als een instrument om een vinger aan de pols te houden. Ik zou het advies om wat vetter voedsel aan te bieden dan ook wel opvolgen. Het stoppen met de bv absoluut niet. En dat is het mooie, je bent vrij om je eigen keuzes daarin te maken. Cb geeft alleen aan wat zij aan data en in de theorie kunnen zien.

 20. Onzeweg schreef:

  Tja, dat commentaar dat maakt het er niet leuker op om naar het cb te gaan.
  Dat je kindje wat licht is, betekent toch niet dat ze niet gezond is. Zo lang ze groeit en goed eet, dan gaat het toch prima. Laat ze maar kletsen meid, jij als mama weet heus wel of het goed gaat met je kindje. En dat je borstvoeding geeft is toch hartstikke goed lijkt mij. Gewoon zo door gaan, je eigen gevoel volgen.
  En vriendin van mij had dit ook steeds bij het cb en heeft op een gegeven moment gezegd alleen nog langs te komen voor de vaccinaties en verder niet.

  Liefs Onzeweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.