Drie oepsjes?

oepsjes

Bij alle drie mijn kinderen heb ik wel eens de vraag gekregen of de zwangerschap gepland was. Vooral bij Nomi bleek er behoorlijk te zijn geroddeld, vooral omdat ik nog ‘zo jong’ was. Ik was 24 en ik vond mezelf absoluut niet te jong, maar anderen bleken dat toch anders zien. Ook bij Lenn en Elena kreeg ik deze vraag wel eens. En oké, bij Elena had ik het natuurlijk over mezelf afgeroepen.

Was Nomi een ‘oepsje’

Ik was 23 toen ik stopte met de pil. We besloten nog een paar maandjes te wachten met het proberen om zwanger te worden, zodat ik mijn diploma kon halen zonder zwangerschapskwaaltjes en zodat mijn lichaam nog rustig kon ‘ontpillen‘. In februari 2014 raakte ik zwanger, maar ongeveer 2 weken daarna dacht ik dat ik ongesteld was geworden. Het was niet echt een andere ‘ongesteldheid’ dan anders, dus ik heb geen zwangerschapstest gedaan. Pas een paar weken later testte ik positief. Volgens de test was ik al meer dan 5 weken zwanger, terwijl ik dacht dat ik amper 4 weken zwanger zou zijn. Dat aantal weken scheen niet altijd betrouwbaar  te zijn, dus ik dacht er niet zoveel van.

Pas bij de eerste echo kwam ik erachter dat ik al veel verder was. In plaats van een week of 9, was ik al 14 weken zwanger. Toen realiseerde ik me pas dat ik niet ongesteld was geweest, maar dat ik een flinke bloeding had gehad. Achteraf ben ik blij dat ik toen niet wist dat ik zwanger was, want dan was ik waarschijnlijk behoorlijk in paniek geweest.

‘Iedereen weet dat het niet gepland was’

We zijn altijd heel open geweest over het hele verhaal. Mensen trokken daardoor hun eigen conclusies, want doordat ik er pas laat achter kwam dat ik zwanger was, moest het wel een ‘oepsje’ zijn. Pas veel later hoorde ik daarover en blijkbaar zijn er dingen gezegd als ‘iedereen weet dat het niet gepland was’. Later hoorde ik ook wie dat aan iedereen vertelde, en het was iemand die ons niet eens goed kende. Op dat moment vond ik het absoluut niet leuk dat er zo over me gepraat werd, maar achteraf kan ik me absoluut niet meer druk maken over dat soort roddels.

‘Nu alweer zwanger?’

Toen Nomi 11 maanden oud was, raakte ik zwanger van Lenn. Van mij had het nog wel sneller gemogen, maar dat leek ons niet zo verstandig. Toen kregen we de reactie ‘ben je nu alweer zwanger?’. Eh, ja! Ik moet toegeven dat ik niet had verwacht dat ik zo snel zwanger zou raken, want ik gaf nog borstvoeding. Maar ik had er absoluut op gehoopt en ik was er ontzettend blij mee. Toen bleef het bij een paar vragen, het ging niet zoals toen ik zwanger was bij Nomi.

‘Er zou toch geen derde kindje komen?’

Toen ik zwanger was Elena, wist ik wel dat er veel vragen over zouden komen. Dat was volledig mijn eigen schuld, want ik riep heel lang dat er ab-so-luut geen derde kindje zou komen. Lenn was een huilbaby en ik moest er niet aan denken dat ik dat nog een keer zou moeten meemaken. Uiteindelijk won mijn verlangen het van mijn angst en na een paar gesprekken was manlief er ook enthousiast over.

De vragen varieerden van ‘jullie wilden toch geen derde kindje?’ tot ‘zei je dan dat je geen derde kindje wilde zodat we niks zouden vermoeden?’. Dat laatste is niet zo, ik dacht namelijk echt dat ik geen derde kindje wilde. Toen Lenn nog heel klein was, sloot ik niks uit. Maar na alle drama met hem, zag ik mezelf dat niet nog een keer doen. Totdat het opeens ontzettend begon te kriebelen… En minder dan een jaar later was Elena er!

Ze waren allemaal gepland

Ik wil mezelf helemaal niet verdedigen en de mensen die zeker denken te weten dat ik per ongeluk zwanger ben geraakt, zal ik nu niet overtuigen. En dat kan me niks schelen. Ik weet hoe het zit en ook al waren ze niet gepland; dan nog maakt dat toch niks uit? Inmiddels weet ik dat mensen graag overal een mening over willen hebben. Ook social media maken me dat heel erg duidelijk. Inmiddels ben ik er vrij hard in geworden; het gaat het ene oor in en het andere oor weer uit. Maar goed, ze waren allemaal gepland (voor zover dat kan, dan) en ontzettend gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.