Drie weken in lockdown; hoe vinden de kinderen het?

lockdown

Inmiddels begint de vierde week in deze ‘intelligente lockdown’. Het is een bijzondere tijd en ik vind het best een uitdaging, maar het heeft ook absoluut een positieve kant. Ik vind het vaak ook erg gezellig dat de kinderen thuis zijn. Maar verder ga ik het vandaag niet te veel hebben over wat ík ervan vind, maar in dit artikel klets ik je bij over hoe het is voor de kinderen.

Wat Nomi ervan vindt

Ik vroeg Nomi wat ze ervan vindt om de hele tijd thuis te zijn en dit was haar antwoord: ‘Ik vind het gezellig met Elena, maar niet met Lenn. Want Lenn maakt altijd ruzie. Ik vind het wel leuk dat ik werkjes heb gekregen van juf en ik vind het stom dat papa moet werken.’

Nou ja, dat ruzie maken is wel een dingetje hier. Nomi en Lenn maken best vaak ruzie en dat is niet echt gezellig. Volgens Nomi begint Lenn altijd, volgens Lenn begint Nomi altijd… Maar volgens mij zijn ze allebei ongeveer even vaak schuldig. En gelukkig kunnen ze soms ook hartstikke lief met elkaar spelen.

Nomi heeft het wel heel erg gezellig met Elena. Ze brengen opeens een stuk meer tijd samen door en dat is natuurlijk goed voor hun band. Ze spelen vaak samen met de bal, ze zijn vaak aan het dansen en ze doen regelmatig ‘vadertje en moedertje’. Niet dat Elena daar iets van snapt hoor, maar zij is dan de baby en Nomi speelt lekker met haar. En Elena geniet dan weer van die aandacht.

Nomi mist school wel, en dan vooral haar vriendinnen. Die heeft ze nu al drie weken niet meer gezien en dat vindt ze natuurlijk erg jammer. Ze speelt soms wel buiten met een buurkindje. Zeker nu het mooi weer is, zien ze elkaar bijna iedere dag. Ze vindt het ook erg jammer dat ze haar opa’s, oma’s andere familieleden nu niet of nauwelijks ziet. Gelukkig begrijpt ze heel goed dat het nu beter is om thuis te blijven en ze weet dat het het wel weer anders wordt. En tot die tijd is ze lekker aan het videobellen, wat ze ontzettend leuk vindt.

Verder vindt Nomi het helemaal niet erg om voor school bezig te zijn, vaak vraagt ze er zelf om. We zijn niet iedere dag bezig voor school, maar de meeste dagen pakken we er wel even een werkboekje bij. Soms werkt Nomi vooruit en dan laat ik haar lekker haar gang gaan. Als ze de volgende dag dan niet over haar werkboekjes begint, slaan we gewoon een dagje over. En als ze een beetje achter loopt, halen we het een ander keertje wel weer in.

Wat Nomi niet leuk vindt, is dat Bart wel gewoon naar zijn werk moet. Want, ‘als ik niet naar school mag door corona, waarom mag papa dan wel werken?’. Tja, dat is ook gek als je vijf jaar bent…

Wat Lenn ervan vindt

Lenn snapt nog niet zoveel van wat er nu aan de hand is, maar over het algemeen vindt hij het wel prima. Hij mist de peuterspeelzaal niet echt, maar zo nu en dan vraagt hij wel wanneer hij er weer naartoe gaan. Hij vraag wel regelmatig wanneer hij weer naar peuterzwemmen mag, want dat vindt hij heel erg leuk.

Doordat het voor hem allemaal nog best moeilijk te begrijpen is, is hij wel eens boos als bepaalde dingen niet mogen. Hij vindt het absoluut niet leuk als hij niet mee mag naar de supermarkt, of dat we niet op bezoek gaan bij zijn opa’s en oma’s. Hij begrijpt het niet goed en dat maakt het best frustrerend voor hem.

De ruzies met Nomi zijn volgens hem altijd Nomi’s schuld, want ‘Nomi is stom’, ‘Nomi is een baby’, ‘Nomi doet mij altijd pijn’, et cetera. Maar aan de andere kant vindt hij Nomi ook hartstikke lief en ze spelen ook veel samen.

Net als Nomi, speelt Lenn ook heel lief met Elena. Ze zijn hartstikke gek op elkaar en Lenn zegt vaak dat Elena zijn ‘beste vriend’ is. Maar Elena kan best een boefje zijn en pakt regelmatig dingen af van Lenn. Dan vindt Lenn Elena opeens ‘nooit meer lief’ en wil hij niet meer me haar spelen.

En Elena?

Elena kan er zelf natuurlijk nog niks over zeggen en ze snapt er weinig van. Wel zie ik dat ze het geweldig vindt dat Nomi en Lenn zoveel thuis zijn. Er is altijd iemand om mee te spelen, te dansen, gek mee te doen, wedstrijdjes te doen wie het hardst kan gillen (daar word ik zelf niet zo heel blij van, maar goed…). Wat haar betreft heeft deze quarantaine eigenlijk alleen maar voordelen, ze geniet ontzettend van de gezelligheid in huis!

Wat vinden jullie kinderen van de lockdown?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.