Zo ziet onze ochtendspits eruit

ochtendspits

Ik kreeg wel eens de vraag hoe ik ervoor zorg dat ik drie kinderen ’s ochtends op tijd klaar krijg om naar school te gaan. Nu is het natuurlijk even een hele andere situatie, maar ‘normaal’ gesproken is het iets waar veel ouders mee worstelen. En ik zou liegen als ik zou zeggen dat het bij ons altijd makkelijk gaat. Maar we hebben er inmiddels een goed ritme in gevonden, waardoor Nomi, Lenn en Elena eigenlijk altijd op tijd klaar zijn. Vandaag vertel ik jullie er meer over.

6.40 uur; de eerste wekker

Als de wekker voor het eerst gaat, is manlief bijna altijd al wakker. Soms is hij er al uit, soms stapt hij uit bed als de wekker gaat. Hij gaat naar beneden, maakt ontbijt, maakt brood voor zichzelf en voor Nomi om mee te nemen en kijkt naar het nieuws.

6.50 uur; mijn wekker

Tien minuten later gaat de wekker nog een keer en dan begint mijn ochtendspits. Rond die tijd gaan de kinderen vaak ook uit bed. Soms zijn ze al eerder wakker (Lenn is de laatste tijd vrij vroeg en gaat dan wel eens naar Nomi of kruipt bij ons in bed), maar als ze nog slapen, maak ik ze wakker. Nomi kleedt zichzelf aan, ik help Lenn met aankleden en dan gaan ze naar beneden.

Ondertussen maak ik mezelf klaar en daarna ga ik naar Elena. Vaak is ze al wakker geworden van ons, maar ze vindt het prima om dan nog even in bed te blijven. Ik kleed haar aan en dan gaan we naar beneden.

Ontbijten en even televisie kijken

Ik ga met Elena op de bank zitten om haar te voeden. Ondertussen zijn Nomi en Lenn aan het ontbijten aan de salontafel. Dat was in eerste instantie niet helemaal de bedoeling, ik wilde namelijk liever dat ze eerst aan de eettafel zouden ontbijten, en na het ontbijt even televisie gingen kijken. Maar Nomi had haar ontbijt vaak zo’n 10 keer sneller op dan Lenn en zij wilde dan televisie kijken. Dan had ik strijd met Lenn omdat hij ook televisie wilde kijken, en dan begon de dag niet bepaald gezellig.

En hoewel ik salontafels niet zo heel erg geschikt vind om aan te ontbijten, blijkt het toch beter te werken. Meestal eten ze hun ontbijt prima terwijl ze televisie kijken, en zo zitten ze lekker dichtbij als ik Elena aan het voeden ben. Als zij klaar is met drinken, maak ik ontbijt voor haar en voor mezelf. Tussendoor zwaaien we nog even naar manlief, die dan naar zijn werk gaat.

Klaarmaken om naar school te gaan

Na het ontbijt doe ik Nomi’s haar en dan is het tijd om naar school te gaan. Nomi en Lenn gaan even naar de wc, ze doen hun schoenen en jas aan en als ze helemaal klaar zijn, krijgen ze van mij een vitamine gummy. Daar zijn ze gek op, en het is een handig trucje om ze een beetje op te laten schieten. Niet dat het altijd werkt hoor, het gebeurt regelmatig dat ik ze een keer of 1000 moet zeggen dat ze zich nu echt klaar moeten gaan maken.

Naar school

Rond 10 over 8 gaan we de deur uit en lopen we naar school. Daar pakt Nomi haar tas uit, ondertussen gaat Lenn even spelen, en Elena blijft meestal in de kinderwagen zitten. Vervolgens breng ik Nomi naar de klas, geven we elkaar een kus en een knuffel en we zwaaien nog even bij het raam. Daarna gaan we naar huis, of op de dagen dat Lenn naar de peuterspeelzaal gaat, lopen we daar naartoe. Als we weer thuis zijn zit de ochtendspits erop, en is het tijd voor een kopje thee!

Een gedachte over “Zo ziet onze ochtendspits eruit

  1. Andrea schreef:

    Als ik dit lees ben ik blij dat wij thuisonderwijs geven. Heb veel respect voor iedereen die hun kinderen netjes en op tijd op school krijgt, maar zou onze slowy ochtenden niet willen missen. Nr 3 zit nog in mijn buik en soms is het al een heel karwei om 2 kinderen optijd de auto in te krijgen voor zwemles of gym. Onze oudste zoon (5.5) is echt super makkelijk, maar zijn zusje van bijna 3 doet alleen maar waar zij zin in heeft :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.