Een huidpriktest om allergieën op te sporen

huidpriktest

We waren al een tijdje aan het dokteren om erachter te komen waar Elena nou precies allergisch voor is. We begonnen met een bloedtest, toen een provocatietest, vervolgens nog een uitgebreidere bloedtest, maar die sprak de eerste test juist een beetje tegen. De kinderarts stuurde ons door naar de kinderallergoloog en zij stelde voor om een huidpriktest te doen. Dat deden we, en we hebben eindelijk wat meer duidelijkheid!

Allergische reacties

Elena heeft inmiddels een paar keer een allergische reactie gehad en we wisten niet precies waarop. Het meest voor de hand liggende was een notenallergie. Daarom moesten we bloed prikken en daar kwam uit dat ze inderdaad een notenallergie zou hebben, vooral voor hazelnoten. Vervolgens kreeg ze een provocatietest om te kijken of het inderdaad door hazelnoten kwam, maar toen reageerde ze daar nauwelijks op. Ze kreeg wel wat vlekjes, maar pas na een grote hoeveelheid hazelnootpasta en het was totaal geen heftige reactie.

Na nog een allergische reactie, die een stuk heftiger was, besloot de kinderarts nog een keer bloed te prikken om een uitgebreidere allergietest te doen. Verder werden we doorgestuurd naar de kinderallergoloog en aan de hand van de uitslag van de testen zou zij besluiten wat we verder zouden gaan doen.

De eerste en tweede bloedtest spraken elkaar nogal tegen. De notenallergie was nauwelijks meer terug te vinden in de tweede bloedtest, ze leek er alleen een beetje gevoeliger voor te zijn. Dat klopte beter bij de uitslag van de provocatietest. Wel leek ze allergisch te zijn voor sesam, terwijl dat bij de eerste bloedtest negatief was. Om erachter te komen waar ze nou niet tegen kon, werd er een huidpriktest gedaan.

De huidpriktest

huidpriktest

Bij de huidpriktest werd ze getest op sesam, selderij en kikkererwten. Eerst kreeg ze een sticker met nummertjes erop op haar arm geplekt, toen druppeltjes met het allergeen erin naast de bijbehorende nummers en vervolgens werd er met een heel dun naaldje ingeprikt (klinkt zieliger dan het is, Elena gaf geen kik). Nummer 1 was een controleplekje, deze moest sowieso positief worden. Nummer 2 was sesamzaad, nummer 3 selderij, nummer 4 kikkererwt en nummer 5 was weer een controleplek, deze moest negatief zijn.

Elena kreeg al vrij snel bultjes bij nummertje 2, het nummertje van de sesam. De kinderallergoloog had me verteld dat het meestal niet helemaal duidelijk is of een kind er echt allergisch voor is, en dat er vervolgens een provocatietest plaatsvindt. Tegenvaller, want de vorige keer vond Elena dat helemaal niks!

De kleine bultjes werden al snel een flinke bult en ook haar huid er omheen werd rood. Er werd met een pen een lijntje om de bultjes gezet, vervolgens werd daar een plakbandje opgeplakt, waar de inkt aan bleef zitten, zodat de precieze grootte van de plek in haar dossier kon worden gedaan. Vervolgens kreeg ze een zalfje en een drankje, omdat de reactie toch wel erg heftig was.

Volgens de kinderallergoloog was dit wel een hele duidelijke allergie voor sesamzaad, omdat de plek ongeveer even groot was als de controleplek. Daardoor is een provocatietest (gelukkig) niet nodig, want het kan eigenlijk niet anders dan dat ze allergisch is voor sesamzaad. Vaak zijn mensen met sesamzaad ook allergisch voor maanzaad, dus dat mag ze ook niet hebben.

Allergisch voor sesamzaad

We hebben nu dus eindelijk wat meer duidelijkheid. Binnenkort hebben we nog een afspraak bij een diëtist, die ons gaat vertellen waar sesamzaad precies allemaal inzit en welke termen ervoor gebruikt worden, want dat schijnt nog wel eens lastig te zijn. Daar wordt ons ook verteld welke termen er in het buitenland worden gebruikt voor sesam, zodat ze ook tijdens vakanties (hopelijk) geen allergische reacties gaat krijgen.

Het nadeel is dat dit een allergie is waar kinderen over het algemeen niet overheen groeien. En doordat Elena gevoelig is voor allergieën, heeft ze ook een grotere kans op astma. Daarom moet ze de komende jaren jaarlijks naar de kinderarts om het in de gaten te houden. Want mocht ze astma ontwikkelen, dan kunnen de allergische reacties nog een stuk heftiger worden.

Verder kregen we weer een nieuw zalfje, die volgens de allergoloog wat beter zou werken bij Elena’s huid. En we kregen weer een drankje voor het geval ze toch een allergische reactie krijgt. Dat mogen we haar dan meteen geven, en als het goed is, is de reactie dan wat minder heftig en gaat het sneller over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.