Toen wij besloten dat we een huis wilden gaan kopen, was mijn eerste vraag ‘hoe pakken we dat aan?’. Ik had helemaal geen ervaring op dat gebied en ik had eigenlijk geen idee wat er allemaal bij komt kijken. Hoe we het toen aangepakt hebben, vertel ik je in dit artikel.
‘Wat willen we eigenlijk?’
We begonnen met een gesprek over wat we belangrijk vinden in een koophuis. We bleken totaal andere wensen te hebben. Manlief wilde een grote schuur, een eigen oprit en een grote tuin. Die schuur kon me gestolen worden, de oprit was voor mij ook geen must en een middelmaat tuin vond ik ook prima. Ik had eigenlijk weinig harde eisen, het was voor mij wat meer een smaak- en gevoelskwestie. Wel wilde ik graag een huis met minimaal vier slaapkamers, stel dat we een derde kindje zouden krijgen. Ik was namelijk niet van plan om dan weer te verhuizen, één keer je droomhuis kopen vind ik voorlopig wel genoeg. Op dat moment was ik zwanger van Lenn en wist ik absoluut nog niet of dat wel of niet mijn laatste zwangerschap zou zijn.
Verder wilde ik graag een huis in de buurt van een school. Ik wilde graag lopend de kinderen naar school kunnen brengen, want ik heb een vreselijke hekel aan fietsen en wilde ook liever niet de kinderen met de auto naar school brengen. Ook wilden we allebei graag een speeltuintje in de buurt.
Wat mag het kosten?
Ook niet onbelangrijk wanneer je je droomhuis wil kopen; wat mag het kosten? We bekeken online hoeveel we konden lenen, we rekenden uit wat we dan per maand kwijt zouden zijn en we namen een beslissing over een maximale prijs. Vervolgens keken we op Funda naar huizen in onze prijsklasse. En wat was dat leuk zeg! Het begon helemaal een hobby te worden om al die huizen te bekijken en telkens te kijken of er nog iets nieuws is bijgekomen.
Hoe gaan we het financieren?
Dan komt de vraag hoe je het gaat financieren. Waarschijnlijk heb je een hypotheek nodig, want je hebt vast niet genoeg geld op je rekening staan om het in een keer te betalen. Eventueel kun je een deel zelf betalen. Als je in aanmerking komt voor een starterslening kan dat ook erg gunstig zijn bij het kopen van je droomhuis. Verder kun je alvast een lening aanvragen en rente vergelijken om een beetje een inzicht te krijgen van wat in jouw situatie gunstig is.
Je droomhuis kopen – het echte werk
En dan komt het echte werk; het bezichtigen van huizen. Ik vond het de eerste keer best spannend, maar ook heel erg leuk. Tijdens het bezichtigen kwamen we trouwens weer terug bij punt 1, want er waren een aantal dingen waar we eigenlijk nog niet echt bij nagedacht hadden. Zo wilde manlief absoluut geen bad en als we een huis zouden kopen met een bad, wilde hij dat eruit halen. Mij leek een bad juist wel leuk voor de kinderen. En zo waren er nog meer van dat soort dingen, waardoor we onze wensenlijstjes nog maar eens aanpasten.
Zo blijf je lekker bezig als je op zoek gaat naar je droomhuis, maar ik vond het wel erg leuk om ermee bezig te zijn. Uiteindelijk hebben we ons ideale huis gevonden, waar we allebei meteen erg enthousiast over waren. En daar wonen we nu alweer meer dan 4 jaar!
Heb jij je perfecte huis al gevonden? Of wil je nog graag je droomhuis kopen in de toekomst?