Elena is 8 maanden; volzinnen en vragen stellen?

8 maanden

Inmiddels is Elena 8 maanden oud, dus het is weer tijd voor een update! Ik praat jullie bij over het brabbelen, eten en drinken, haar eczeem en haar ontwikkelingen.

Brabbelen

Elena brabbelt er flink op los. Dingen die ik vaak hoor zijn ‘dada’, ’tata’, ’toeta’ en ‘papa’. Ze zegt dat nog niet bewust (hoewel ze wel erg vaak ‘dada’ zegt als ze aandacht van me wil), maar volgens Nomi en Lenn betekent dit van alles. Als Elena ’toeta toeta’ zegt, komt Lenn aanrennen met zijn brandweerauto. ‘Papa’ betekent volgens hun dat ze papa wil zien en als ze iets zegt met een ‘n’ of ‘m’ klank, denkt Nomi dat ze geroepen wordt. Het is voor hen natuurlijk ook wel een beetje gek dat een baby allemaal dingetjes ‘zegt’, en daar eigenlijk nog niks mee bedoelt.

Volzinnen en vragen stellen

Maar de laatste tijd gaat het nog een stukje verder. Volgens Lenn kan Elena zeggen dat ze Woezel en Pip wil kijken en zelfs dat ze Welpje (de knuffel van de serie Casper en Emma) van Sinterklaas wil hebben. Heel toevallig zegt en vraagt Elena telkens dingen die Lenn zelf ook graag wil…

Kruipen, tijgeren, zitten..?

Verder gaat het allemaal nog niet zo snel. Ik krijg wel eens de vraag of ze al kan zitten, tijgeren en kruipen. Maar nee, dat doet ze niet en ze doet ook nog geen enkele poging. Ik moet zeggen dat we het ook niet stimuleren (behalve dan dat Nomi wel eens voordoet hoe je moet kruipen) want ik denk dat dat vanzelf wel komt. Want ieder kindje heeft natuurlijk zijn of haar eigen tempo.

Elena’s manier van verplaatsen is rollen. Ze rolt nu heel bewust ergens naartoe, bijvoorbeeld als ze speelgoed wil pakken. En ik heb het idee dat ze het op die manier wel prima vindt.

Eten en drinken

Laatst vertelde ik jullie dat Elena het liefst potjes eet en daar is nog niks aan veranderd. Afgelopen week besloot ik zelf weer eens een hapje voor haar te maken, maar daar wilde ze maar een paar hapjes van hebben. Sla viel beter in de smaak, dat at ze zelf lekker op. Inmiddels heeft ze ook ontdekt dat ze haar tandjes goed kan gebruiken als ze zelf eet. Zo schraapt ze met haar ondertandjes langs haar banaan en zo eet ze het op.

Brood gaat nog niet goed, ik heb het idee dat ze daar krampen van krijgt. Daar zijn we weer mee gestopt en dat komt over een tijdje wel weer. Macaroni en spaghetti gaat juist wel heel goed. Elena vindt het geweldig om zelf een sliert spaghetti op te eten!

En verder

Elena is groot fan van haar grote broer en zus en ze vindt het heel leuk om samen met ze te spelen. Waar ze ook graag mee speelt, is speelgoed wat geluid maakt. Niet mijn favoriete speelgoed, maar ach… Het is wel erg leuk om te zien dat zij zich daar zo goed mee vermaakt.

En dan is er natuurlijk nog haar eczeem. Daar gaat het nu opeens een stuk beter mee. Ik durf nog niet helemaal te zeggen waar het door komt, want ik weet het niet zeker en aangezien ik best veel lezers blijk te hebben met kindjes die ook eczeem hebben, wil ik geen verkeerde adviezen gaan geven. Maar als we weten waar het bij Elena  door komt, ga ik het jullie natuurlijk laten weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.