Waar komt haar eczeem nou vandaan? – deel 2

eczeem

Laatst vertelde ik al over Elena’s eczeem en dat we niet weten hoe het nou precies komt. Elena heeft vooral eczeem op haar rug en op haar buik, verder eigenlijk niet. Een beetje rare plaatsen, voor mijn gevoel. De laatste tijd hebben we wat dingetjes uitgeprobeerd om erachter te komen waar haar eczeem nou vandaan komt.

Koemelk?

Zoals jullie wel weten, kon Lenn als baby niet tegen koemelk. Eén van de manieren waarop we dat merkten, was door zijn eczeem. Daarnaast huilde en spuugde hij heel veel, en Elena doet dat nauwelijks. Toch wilde ik het uitsluiten. Elena krijgt ’s avonds een fles kunstvoeding, omdat ze niet genoeg lijkt te hebben aan mijn borstvoeding.

We besloten haar een paar dagen geen kunstvoeding te geven, maar gekolfde melk uit de vriezer. Na drie dagen merkten we geen verschil. Vervolgens kreeg ze ’s avonds weer een fles kunstvoeding, en de dag daarna drie flessen met kunstvoeding, omdat wij een dagje weg waren en Elena was bij mijn schoonouders.

Aan het eczeem veranderde niks. Als het door de koemelk zou komen, had het eerst minder moeten worden en daarna weer meer. Ook huilde ze niet meer dan anders na de kunstvoeding, dus ik had niet het idee dat het daardoor kwam.

Hapjes?

Het zou ook kunnen komen door de hapjes, ze zou een voedselallergie kunnen hebben. Daarom besloot ik haar drie dagen geen vast voedsel te geven, maar ook dat maakte geen verschil. Vervolgens kreeg ze telkens drie dagen achter elkaar dezelfde soort vaste voeding. Ook dat leek geen verschil te maken. En toen we haar weer meer verschillende dingen gaven, bleef haar eczeem ook hetzelfde.

Kleding

Ik waste onze kleding al met het AH Puur wasmiddel, dus daar kon het eigenlijk ook niet aan liggen. Verder besloot ik Elena alleen nog maar biokatoen aan te doen, want dat is zacht voor de huid. Daarvoor droeg ze tijdens warme dagen vaak alleen een t-shirt of hemdje met een luier. Het zou kunnen dat ze reageerde op de stoffen in de shirtjes.

Ik besloot haar weer alleen maar biologisch katoenen rompers aan te doen. Aangezien het nog lekker warm was, kon dat prima. Het eczeem verdween niet, maar het werd wel wat rustiger en minder fel. Aangezien Elena wel wat nieuwe kleertjes kon gebruiken voor de herfst, besloot ik te kiezen voor kleding van biologisch katoen (van C&A en Hema, mocht je er ook naar op zoek zijn).

Toen het wat kouder werd, droeg ze nog steeds volledig biologisch katoen. Daarnaast smeer ik haar al een hele tijd twee keer per dag in met vaseline lanette. Haar huid wordt heel langzaam steeds iets rustiger, maar het eczeem verdwijnt nog steeds niet.

Even naar het consultatiebureau

Toen we laatst tijdens het inloopspreekuur van het consultatiebureau toch al in de stad waren, liepen we daar even naar binnen. Ik liet ernaar kijken en de verpleegkundige vond het wel meevallen. Ze vond het wel vrij veel, maar wel rustig. Ze adviseerde me om eventueel drie keer per dag te smeren met vaseline lanette in plaats van twee keer, maar verder dacht ze dat het uiteindelijk wel zou verdwijnen.

Dat gaan we nog even proberen en we zullen zien of het daarmee nog wat minder wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.