Dat Lenn niet helemaal goed kon zien, was al vrij snel duidelijk. Het was dus ook geen verrassing dat hij niet slaagde voor de ogentest op het consultatiebureau. Vorig jaar gingen we voor het eerst naar de oogarts en de optometrist en even later kreeg hij zijn eerste bril. Vorige week gingen we weer naar de optometrist en toen vertelde ik haar dat ik dacht dat Lenn de kleuren niet helemaal goed ziet. Ze deed een testje met hem en ja hoor, hij blijkt kleurenblind te zijn.
Vermoeden
Terwijl Nomi alle kleuren al vrij vroeg kende, had Lenn weinig interesse in de verschillende kleuren. Sommige kleuren kende hij wel, maar sommige kleuren kende hij toen hij drie was nog steeds niet. Hij leek er ook weinig interesse in te hebben, en ik had het vermoeden dat hij de kleuren niet helemaal goed zag. Kleuren als blauw en roze kende hij goed, en dat vond hij mooie kleuren. Maar of iets nou groen, geel, rood of oranje was, wist hij vaak niet. Op die leeftijd hoefde hij de kleuren nog niet te kennen en hij was nog te jong om het te laten testen, dus ik besloot maar even af te wachten. Hij bleek er zelf namelijk geen last van te hebben, want hij was natuurlijk niet anders gewend.
Een tijdje geleden besloot ik eens op zoek te gaan naar een kleurenblindheidstest die we thuis konden doen. Ik kwam deze test tegen, die geschikt is voor kinderen, en Lenn bleek sommige vormen niet te kunnen zien.
Naar de optometrist
Laatst moesten we naar de optometrist om Lenns ogen weer op te laten meten en ik besloot even aan te kaarten dat hij de kleuren niet helemaal goed lijkt te zien. De optometrist pakte een boekje en Lenn moest zeggen of hij vormen zag in de plaatjes. En toen bleek hij sommige vormen helemaal niet te zien, terwijl ze voor mij heel duidelijk zichtbaar waren.
‘Waarschijnlijk kleurenblind’
Omdat het geen officiële test was, is er nog niks vastgesteld, maar hij is waarschijnlijk kleurenblind en hij ziet vooral de kleur groen niet goed. Dit heet ‘deuteranomaal’ en dit zorgt ervoor dat hij kleuren met elkaar verwisselt. Zo noemt hij groen vaak geel, maar soms ziet hij groen ook als rood. Donkergroen ziet hij over het algemeen wel goed. De foto hieronder geeft een beetje een beeld van hoe hij kleuren ziet.
Hoe nu verder?
Er staat nu in Lenns dossier dat hij waarschijnlijk kleurenblind is en in de toekomst kan het met een officiële test vastgesteld worden. Ik vraag me nu af of dat wel meerwaarde heeft, want het is vrij duidelijk dat hij de kleuren niet goed ziet. Maar dat zien we in de toekomst wel.
Op school
In de kleuterklas hoeven er geen aanpassingen gedaan te worden, maar zijn juffen moeten natuurlijk wel weten dat hij de kleuren niet goed ziet. Plaatjes met bijvoorbeeld een groene of rode achtergrond kunnen moeilijk te zien zijn voor Lenn. Verder is het de bedoeling dat de kinderen aan het einde van groep 1 de kleuren wel een beetje kennen, en Lenn haalt vooral groen en geel door elkaar, maar inmiddels weten we dus hoe dat komt.
Als Lenn in groep 3 zit en zijn eigen kleurpotloden krijgt, kunnen we daar stickertjes opplakken waar op staat welke kleur het is, zodat hij ze niet door elkaar haalt. Nu hij nog niet kan lezen, heeft dat natuurlijk geen zin. We zouden eventueel met symbolen kunnen werken, maar we hebben besloten om er nu nog niks mee te doen. Lenn heeft er zelf geen last van, doordat hij niet anders is gewend.
Het is natuurlijk vervelend dat hij niet alle kleuren goed ziet, maar het verklaart nu ook wel een heleboel en ik ben blij dat we het nu (soort van) zeker weten. En hopelijk heeft hij er in de toekomst niet te veel last van.