Toen Lenn net drie jaar was, gingen we naar het consultatiebureau waar hij onder andere een ogentest deed. Van tevoren wist ik eigenlijk al dat de ogentest niet goed zou gaan. Het werd me een tijdje daarvoor namelijk al duidelijk dat Lenn op afstand niet zo goed ziet. Die ogentest was inderdaad niet goed, en we moesten een tijdje later terugkomen voor nog een test. En daarna nog een. En nu, een half jaar later, zijn we eindelijk bij de oogarts en de optometrist geweest en hebben we duidelijkheid.
Niet goed zien op afstand
Zelf zie ik niet goed op afstand en ik merkte dat Lenn een beetje hetzelfde zag als ik. Als Bart en Nomi iets op afstand aanwezen, zagen Lenn en ik het allebei niet. Ik denk dat Lenn ongeveer 2,5 was toen ik het echt begon te merken. Toen ik rond die tijd met Elena naar het consultatiebureau ging, gaf ik dat aan, en daar werd gezegd dat dat wel kon wachten tot de ogentest bij de drie jaar controle. Dus dat deden we.
Ogentesten bij de verpleegkundige
Terwijl het tijdens de eerste ogentest ontzettend duidelijk was dat Lenn de onderste rijen niet kon lezen, dacht de verpleegkundige dat hij misschien gewoon geen zin had. ‘We kunnen ook even afwachten hoe de ogentest gaat als hij 3 jaar en 9 maanden is’, zei de verpleegkundige. Daar was ik het niet mee eens en daarom werd er twee maanden later nog een ogentest gepland. Die ging hetzelfde, maar de verpleegkundige had nog steeds haar twijfels of hij wel echt slecht ziet. Weer begon ze over de test bij 3 jaar en 9 maanden en weer was ik het er niet mee eens. Daarom werd er een ogentest gepland bij de kinderarts op het consultatiebureau.
Ogentest bij de kinderarts op het consultatiebureau
In december gingen we naar de kinderarts en zij was veel makkelijker. Na de ogentest zei ze meteen dat hij de onderste rijen niet goed genoeg zag, en dat we een doorverwijzing zouden krijgen naar de oogarts en de optometrist in het ziekenhuis. Ze vermoedde een lichte afwijking aan zijn ogen en we zouden vanzelf een oproep krijgen van het ziekenhuis.
Naar de optometrist en oogarts in het ziekenhuis
Woensdag was het zo ver. Ik had Lenn uitgelegd wat er zo ongeveer zou gebeuren en hij vond het allemaal prima. Hij had op de peuterspeelzaal zelfs een tekening gemaakt ‘voor de dokter die druppeltjes in mijn ogen gaat doen.’
Naar de optometrist – deel 1
De optometrist stelde wat vragen over Lenn en over oogafwijkingen in de familie en daarna mocht Lenn weer een zelfde soort ogentest doen als op het consultatiebureau, maar dan met andere plaatjes. Zelf had ik geen bril op en ik had geen idee of het klopte, maar na een tijdje merkte ik dat Lenn begon te gokken. In plaats van de plaatjes te benoemen die bij deze ogentest hoorden, riep hij ’thee’ en ‘sleutel’. Die hoorden bij de ogentest van het consultatiebureau, en het klopte dus totaal niet wat hij zag.
Verhoogde oogdruk
‘Weet je toevallig of hij een verhoogde oogdruk heeft?’, vroeg de optometrist. Dat wist ik niet, en ze wilde het even opmeten. Het bleek iets hoger te zij dan gemiddeld en ze wilde even met de oogarts overleggen of dat verder onderzocht moest worden, of dat dat gewoon bij hem hoorde. Want volgens haar verschilt de oogdruk vrij veel per persoon.
Ogen druppelen
Toen was het tijd om Lenns ogen te druppelen. Voor het eerste druppeltje hield hij zijn ogen keurig open, maar toen hij die druppel in zijn oog had, vond hij het even niet meer leuk. Gelukkig lukte het tweede oog ook vrij snel en toen gingen we terug naar de wachtkamer om daar een half uur te wachten, zodat de druppels goed konden inwerken.
Lenn was lekker aan het spelen in de wachtkamer, maar na een paar minuten merkte ik dat zijn zicht slechter werd. Hij greep mis toen hij speelgoed wilde pakken en al snel kwam hij me vertellen dat zijn ogen pijn deden. Lenns pupillen waren heel groot, wat normaal is na het druppelen, maar daardoor kan het licht pijn doen in zijn ogen. Daarom had ik een zonnebril meegenomen en dat hielp gelukkig. Vervolgens at Lenn een koekje, hij dronk wat en toen mochten we alweer mee met de optometrist.
Naar de optometrist – deel 2 – ogen meten
Ik weet niet precies hoe ze het deed, maar door met verschillende lampjes en andere dingen in Lenns ogen te kijken, kon ze meten hoe goed hij ziet. Na een tijdje had Lenn er geen zin meer in en hij zei ‘Nu wil ik niet meer, nu wil ik naar huis’. Dat kon natuurlijk niet en Lenn werd een beetje mopperig. Gelukkig was het vrij snel daarna klaar.
Sterkte en cilinder
Lenns sterkte bleek te laag te zijn, het ene oog kwam uit op 0 en het andere op + 0,5. Wat ik niet wist, is dat dat bij peuters ongeveer + 2 a + 2,5 zou moeten zijn. Doordat het bij Lenn lager is, ziet hij niet goed op afstand.
Ook heeft hij een cilinder, wat betekent dat zijn oog niet helemaal rond is, maar een beetje ovaal. Dat zorgt er ook voor dat hij niet zo scherp ziet.
Een bril
Om dit op te lossen, krijgt hij een bril. De optometrist schreef de metingen op en daarmee gaan we binnenkort naar de opticien. Daar gaan we een leuke bril uitzoeken. Lenn is er nu al helemaal blij mee, hij vindt het ontzettend leuk dat hij een bril mag! En ik? Ik ging er al ongeveer een jaar lang vanuit dat hij een bril zou krijgen, en het gaat hem vast hartstikke leuk staan.
Nog even naar de oogarts
Toen we klaar waren bij de optometrist, moesten we nog even naar de oogarts. Hij bekeek Lenns ogen even hij vond verder geen afwijkingen. Ook de oogdruk was volgens hem geen probleem, daar zit gewoon variatie in vertelde hij, en het is bij Lenn niet té hoog. Gelukkig maar!
Binnenkort gaan we dus een bril uitzoeken en ik ben erg benieuwd hoe het daarna verder gaat. Hopelijk blijft Lenn er zo enthousiast over en gaat hij het leuk vinden om hem te dragen!
Zorg bij het uitkiezen vooral voor een stevige bril die tegen een stootje kan! Sommige ouders zitten te pas en te onpas bij de opticien voor een reparatie.
Wat veel gedoe om erachter te komen wat er aan de hand was. Gelukkig is er nu duidelijkheid. Ik moet ook maar eens mijn ogen laten meten.
Liefs,
Elles
wat fijn dat er nu eindelijk duidelijkheid is zeg. dat geeft anders alleen maar veel stress