Thuisonderwijs; groep 1 versus groep 3 en hoe verdeel ik mijn aandacht?

thuisonderwijs groep 3

Tijdens de eerste lockdown zei ik nog dat ik blij was dat ik maar één kind op de basisschool had zitten, en dat ze in de kleuterklas zat. Want ze hoefde nog niet zoveel te doen en ik hoefde maar één kind te helpen met schoolwerk. Het nadeel daarvan was wel dat ik soms niet goed wist hoe we onze dagen in moesten vullen. Nu is het totaal anders. Nomi zit in groep 3 en ze moet nu veel meer voor school doen dan in de kleuterklas. En Lenn zit inmiddels ook op de basisschool, dus nu zitten ze regelmatig allebei huiswerk te maken. Dat is een heel verschil met de eerste lockdown en daar vertel ik jullie vandaag meer over.

Groep 1 versus groep 3

Het klinkt misschien heel verwarrend wanneer ik zeg dat Nomi tijdens de eerste lockdown nog in groep 1 zat. Dat komt doordat alle herfstkinderen op haar basisschool in principe eerst in groep 0 zitten, daarna in groep 1, en daarna gaan ze óf naar groep 2, óf versneld door naar groep 3. Nomi zat voor de zomervakantie officieel dus nog in groep 1, maar ze deed over het algemeen mee met groep 2. En na de zomervakantie is ze begonnen in groep 3.

Groep 1

In de kleuterklas zijn ze nog niet zoveel bezig met werkjes, dus ook  thuis hoeven kleuters (althans, op onze basisschool) niet zoveel te doen. We hebben een aantal werkjes gekregen, verder is het de bedoeling dat de kinderen voorgelezen worden en krijgen we online regelmatig tips over wat we kunnen doen en kijken. Zo kijken we ’s ochtends bijvoorbeeld vaak school tv, we doen wat spelletjes, we gymmen soms even… Dat soort dingen.

Groep 3

Groep 3 is heel anders. Er werd me wel eens verteld dat de overgang van groep 2 naar groep 3 behoorlijk groot is, en nu ik zie wat Nomi per dag moet doen, is dat verschil duidelijk te zien. Iedere dag is ze bezig met rekenen, lezen en schrijven. En daar is ze iedere dag best een tijdje zoet mee.

Aandacht verdelen

Gelukkig kan Nomi vrij veel zelf doen, want ik heb natuurlijk nog twee kinderen rondlopen die ook mijn aandacht willen. Soms zet ik ze ook aan tafel en gaan ze even tekenen, maar daardoor raakt Nomi soms wel afgeleid. Of Elena bedenkt opeens om in Nomi’s rekenschrift te gaan kleuren, en voordat ik het doorheb heeft ze met een dikke blauwe stift door al Nomi’s sommetjes gekrast…

Ook als Nomi en Elena televisie kijken, is Nomi vrij snel afgeleid. Wat natuurlijk ook wel logisch is. Daardoor is het wel een uitdaging om mijn aandacht te verdelen tussen drie kinderen. We maken nu optimaal gebruik van Elena’s middagslaapje. Nomi is dan bezig met haar schoolwerk, Lenn zit vaak te tekenen of te spelen, en dan komen we een heel eind. Dan is het eventjes wat rustiger in huis, en ik merk dat Nomi dat wel echt fijn vindt.

’s Avonds voor school bezig

Zo nu en dan gaat Nomi ’s avonds even bezig met haar schoolwerk. Dan gaan Lenn en Elena naar bed en dan mag zij nog even opblijven, om voor school bezig te gaan. Dat werkt vrij goed, want dan is het heerlijk rustig in huis. Dan doen we vooral dingen waarbij ze echt geconcentreerd moet zijn, zoals rekenen. Ze is dan opeens twee keer zo snel klaar dan anders, dus dan schiet het ook even lekker op.

En ik moet toegeven dat we wel eens achterlopen, maar ik heb besloten om me daar niet te druk over te maken. Het is gewoon even een uitdaging op dit moment, en daarnaast moet het wel leuk blijven. We willen ook tijd overhouden om even naar buiten te gaan en andere leuke dingen te doen. Dus als het even niet lukt, dan kijken we de volgende dag wel verder.

Hoe gaat het thuisonderwijs bij jullie?

Een gedachte over “Thuisonderwijs; groep 1 versus groep 3 en hoe verdeel ik mijn aandacht?

  1. Moniek schreef:

    De kleine man zit nog op het kdv. Dus geen huiswerk gelukkig. De oudste twee redden zichzelf prima. En dat is maar goed ook, want die studeren dingen waar ik geen kaas van het gegeten.

    Maar moet zeggen dat ik zelf ook nu 20uur per week weer aan het werk ben thuis en dat is met een rondlopende puber best een uitdaging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.