Eventjes alleen thuisblijven, wanneer kan dat?

eventjes alleen thuisblijven

Een tijdje geleden was Nomi ziek en toen ik Lenn naar school wilde brengen, stond ik voor een dilemma. Nomi wilde niet mee naar school en dat snapte ik wel, als je ziek bent wil je liever op de bank blijven liggen. Het liefst wilde ze dat er iemand op haar kwam passen, maar ik kon zo snel geen oppas meer regelen. Wil je even alleen thuisblijven dan? Nomi twijfelde behoorlijk, want dat vond ze eigenlijk wel heel spannend.

Wanneer mag je een kind alleen thuis laten?

Er zijn geen specifieke regels voor wanneer je je kind eventjes alleen thuis mag laten. Wel is het zo dat je een hulpbehoevend persoon, zoals bijvoorbeeld een baby, niet alleen mag laten. Dit staat in het Wetboek van Strafrecht en als je deze wet overtreedt, hangt je een gevangenisstraf of een geldboete boven je hoofd. En niet alleen daarom is het onverstandig om je baby alleen thuis te laten. Stel je voor dat er brand uitbreekt terwijl je weg bent, of dat jou iets overkomt en niemand weet dat er een baby alleen thuis is.

Is 6 jaar te jong?

Veel mensen zullen het te jong vinden, maar ik denk dat het vooral afhankelijk is van je kind, en niet alleen van de leeftijd. Nomi is een kind waar je goede afspraken mee kunt maken en daar houdt ze zich dan ook aan. Lenn is totaal anders. Als ik hem even alleen thuis zou laten, zou hij waarschijnlijk de snoeppot plunderen en lekker doen waar hij zelf zin in heeft.

Afspraken

Ik sprak met haar af dat ze voor niemand de deur open mag doen, tenzij het iemand is die ze heel goed kent. De achterdeur ging op slot en de voordeur kun je van buiten alleen openmaken met een sleutel. De voordeur deed ik verder niet op slot, zodat Nomi in geval van nood toch naar buiten zou kunnen, want stel dat er brand uitbreekt. Als er zoiets zou gebeuren, zou ze naar Barts werk lopen, wat 150 meter verderop is. Verder spraken we af dat ze geen eten en drinken zou pakken en dat ze beneden zou blijven.

Videobellen terwijl ik weg was

Uiteindelijk was het toch te spannend en wilde ze niet alleen thuisblijven. Maar ze wilde ook niet mee naar school. Ik stelde voor om te videobellen met elkaar, zodat ze me de hele tijd kon zien. Dat vond ze een goed idee. Nomi ging achter mijn laptop zitten en ik belde met mijn telefoon naar mijn laptop. Ze weet hoe dat werkt, en als ze verbinding weg zou vallen, kon ze me opnieuw bellen. En als dat niet zou lukken, zou ze gewoon wachten totdat ik terug was.

Hoe ging het?

Nomi vond het eerst best spannend en we bleven de heen- en terugweg videobellen. Na een tijdje vond ze het hartstikke leuk en ze wilde telkens kletsen met Lenn en Elena. Toen ik op het schoolplein stond, zwaaiden Nomi en Lenn nog even naar elkaar en toen ging ik weer terug. De basisschool is maar 400 meter bij ons huis vandaan, dus ik was best snel weer thuis.

Toen Nomi een paar weken later weer met buikpijn op bank lag, stelde ze zelf meteen voor om alleen thuis te blijven. Ik vroeg of ze wilde videobellen, maar ze wilde liever televisie kijken. Toen ik terug was, lag ze op precies dezelfde plek en vroeg ze ‘ben je nu al terug?’. Het was duidelijk niet meer spannend om eventjes alleen thuis te blijven, en het is voor ons een perfecte oplossing voor wanneer Nomi ziek is, en Lenn wel naar school gaat.

Een gedachte over “Eventjes alleen thuisblijven, wanneer kan dat?

  1. G.T. schreef:

    Onze 6 jarige is regelmatig even alleen thuis. Zo in coronatijd wandelen wij veel on ons dorp en hij heeft niet altijd zin om mee te gaan. Als er iets dringends is, kan hij met ons videobellen. Maar vaak vindt hij het heerlijk om even een kwartier alleen thuis te zijn, heel schattig eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.