‘Zeg meisje, jij bent nog maar 5 hè?’

nog maar 5

Laatst vertelde ik jullie al dat Nomi behoorlijk veranderd is sinds ze in groep 3 zit. Ze voelt zich opeens heel groot en dat lijkt met de dag erger te worden. Soms lijkt ze even te vergeten dat ze nog maar 5 is en als ik haar daar aan herinner, wordt me dat niet bepaald in dank afgenomen.

Spelen met oudere kinderen

Natuurlijk mag ze zelf kiezen met welke kinderen ze speelt, maar de laatste tijd speelt ze wel erg veel met oudere kinderen. In de speeltuin speelt ze vaak met kinderen van 8 tot en met 13 jaar en op school heeft ze opeens vrienden en vriendinnen uit groep 5. En ze lijkt soms even te vergeten dat zij een stuk ouder zijn dan zij is. Gisteren gaf ze me de opdracht om topjes te halen, want hemdjes zijn voor baby’s. Ik hoop dat ze het weer vergeet, want ik vind haar er nog wel erg jong voor.

De hele wijk door

Ze vindt het erg stoer om steeds verder weg te gaan van huis, en dan vooral met de oudere kinderen. Dan gaat ze eerst naar de speeltuin en vervolgens loopt ze met die kinderen de hele wijk door. Een beetje rondscharrelen vind ik prima, maar soms gaat ze wel heel ver. Laatst was ze een kilometer bij ons huis vandaan, wat ik niet zo’n heel goed plan vond. Het is ook helemaal niks voor haar, maar sinds ze begonnen is in groep 3, lijkt ze een totaal ander kind. Ze was altijd heel voorzichtig en ze ging echt niet te ver weg, en nu loopt ze maar zo ergens naartoe.

Ik vertelde haar dat ze zou kunnen verdwalen, maar dat was geen probleem volgens haar. Dan zou ze wel even iemand vragen om mee te lopen naar huis, want ze weet ons adres wel… Je snapt waarschijnlijk wel dat ik haar niet te ver van huis wil hebben, dus we gaan binnenkort maar eens een rondje door de wijk lopen om aan te geven tot waar ze mag komen. En tot die tijd blijft ze maar lekker in de speeltuin.

Grote mond en niet luisteren

Verder heeft ze een vreselijk grote mond en ze luistert helemaal nergens naar. Ze loopt de deur uit zonder iets te zeggen en dan is ze gewoon weg. Als ik haar dan weer ophaal en vertel dat ik dat niet wil hebben, krijg ik als reactie ‘maakt mij niet uit’ of ‘nou en’. Als ik haar vertel dat ze even op haar kamer mag gaan zitten om af te koelen, zegt ze ‘oké, dan ga ik daar lekker spelen, dan hoef ik jullie ook niet te zien’. Echt, soms lijkt ze wel een puber.

Hebben jullie ook kinderen die zich een stuk groter voelen dan ze zijn?

2 gedachten over “‘Zeg meisje, jij bent nog maar 5 hè?’

 1. Angelique Claassen schreef:

  Als ik jou verhaal zo lees ben ik blij dat we er voor gekozen hebben om Lotte (09-12-2014)nog mooi in groep 2 te laten. Ok ze moet veel over doen maar krijgt ook opdrachten van groep 3 wat erg stoer is omdat de rest dat niet mag.

  • Malou schreef:

   Het heeft allebei wel voordelen. Nomi wilde zelf heel graag naar groep 3 om bij haar vriendinnen te blijven, ze had nauwelijks aansluiting met de kinderen uit groep 1 en we waren bang dat ze niet gelukkig zou zijn als ze in de kleuterklas zou blijven. Haar juf was het er ook mee eens, dus dat maakte de keuze wat makkelijker.

   Maar de grootste van de klas zijn is natuurlijk ook wel erg leuk 🙂 En ze begint volgend jaar hartstikke sterk in groep 3!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.