Genderneutraal opvoeden (of nou ja, soort van)

genderneutraal opvoeden

‘Jongens spelen met auto’s en meisjes spelen met poppen.’ Sommige mensen denken er nog steeds zo over, maar gelukkig is het over het algemeen niet meer zo zwart-wit. Hier in huis heb ik twee kinderen die gek zijn op poppen en twee die gek zijn op auto’s. En nee, die twee kinderen die gek zijn op poppen, zijn niet mijn twee dochters. Elena moet helemaal niks weten van poppen, maar alles wat wielen heeft, is interessant voor haar. En Lenn? Die speelt met poppen, Barbies, auto’s, blokken… Zowel het ‘jongensspeelgoed’ als het ‘meisjesspeelgoed’ valt bij hem goed in de smaak.

Geen verschil qua speelgoed

Ik vind het heel belangrijk dat mijn kinderen zichzelf kunnen en durven te zijn. Daarom mogen ze zelf kiezen waar ze mee spelen en ook wat ze op hun verlanglijstje zetten. Lenn kreeg voor zijn tweede verjaardag een pop en van Sinterklaas kreeg hij een Anna (van Frozen) Barbie. En wat was hij er blij mee! De Anna Barbie ging zelfs mee naar de peuterspeelzaal, zo blij was Lenn ermee.

Meisjes- en jongensspeelgoed

Nomi kreeg als baby vooral meisjesspeelgoed. Logisch, want ze is een meisje en de kans was vrij groot dat ze meisjesspeelgoed leuk zou gaan vinden. Dat bleek ook zo te zijn. Nomi was altijd al echt een meisje-meisje en toen ze zelf kon kiezen wat ze voor haar verjaardag wilde hebben, waren dat ook altijd de typische meisjesdingen.

Toen Lenn werd geboren, was er al vrij veel meisjesspeelgoed in huis. Hij kreeg als cadeautjes wat stoerdere dingen zoals auto’s, dino’s, et cetera. Dat vond hij hartstikke leuk, maar hij speelde ook regelmatig met het speelgoed van Nomi. Of nou ja, ‘van Nomi’ is hier in huis ook niet helemaal correct, want in principe is het speelgoed dat we in huis hebben gewoon voor iedereen.

Lenn is echt van alle markten thuis. Het ene moment verkleed hij zich als een prinses, speelt hij met poppen en Barbies en zegt hij dat hij een meisje is. Het volgende moment heeft hij het alleen maar over dino’s en monsters en vraagt hij 10 keer achter elkaar ‘papa, wanneer gaan wij weer een vuurtje stoken?’ Waarop Nomi reageert met ‘Ah nee, dat vind ik eng en dat stinkt zo!’.

En dan is er natuurlijk nog Elena. Zij kiest momenteel 9 van de 10 keer voor wat stoerder speelgoed. Het Vtech stuurtje valt heel goed in de smaak, net als autootjes, zoef-zoef dieren, et cetera. Zo nu en dan pakt ze een pop, maar die gooit ze al snel weer van zich af. Wat ze wel erg leuk vindt, is de poppenbuggy. Die duwt ze door de kamer en dan het liefst zo hard en lomp mogelijk! Nu is ze natuurlijk nog maar heel klein en er kan nog van alles veranderen, maar dat zien we vanzelf wel. En als ze gewoon niet meisjesachtig blijkt te zijn, is dat ook prima.

Kinderkleding

Iets waar ik dan weer niet zo genderneutraal in ben, is kleding. Vanaf dat Nomi, Lenn en Elena heel klein waren, heb ze gekleed naar hun geslacht. Voor het grootste deel dan, want ze hebben ook wel eens kleding van hun grote broer of zus aan. En vanaf het moment dat ze zelf een mening hebben over kleding, mogen ze daar zeker in meebeslissen.

Nomi heeft een duidelijke eigen mening over kleding. Het liefst draagt ze knalroze, glitters, pailletten, et cetera. Als ze nieuwe kleding nodig heeft, kiezen we dat samen uit. Ze heeft er zeker inspraak in, maar uiteindelijk beslissen we samen.

Lenn heeft ook echt een eigen smaak. Hij houdt erg van blauw en van blousjes. Maar ook van Frozen, en daardoor zocht hij laatst een Elsa shirtje uit op de meisjesafdeling. Ook helemaal prima!

Andere dingen

Op andere vlakken maak ik geen verschil tussen jongens en meisjes. Zo kijken Nomi en Lenn vaak samen films over prinsessen en dat vinden ze allebei heel leuk. Soms heeft Lenn ook wel eens behoefte aan iets anders en kiest hij voor een film over monsters. Want naast prinsessenfilms kijkt hij ook heel graag naar enge films.

Nomi zit momenteel op ballet en Lenn zei een hele tijd dat hij op voetbal wil als hij vier jaar is. Maar daar is hij op teruggekomen, hij wil namelijk niet buiten voetballen als het koud is of als het regent. Hij heeft een paar proeflessen peutergym meegedaan, maar dat vond hij ook niet leuk. Momenteel lijkt ballet hem wel wat. Daar zitten een stuk of 8 meisjes op en 1 jongen, maar dat maakt Lenn niks uit. Het duurt nog even totdat hij een sport mag kiezen en als het zover is, gaan we waarschijnlijk bij een paar verschillende dingen kijken. Maar uiteindelijk is de keuze aan hem!

En dan zijn er natuurlijk nog veel meer aspecten van de opvoeding waarbij ik vrij genderneutraal ben. Lenn wil momenteel zijn haar laten groeien en roze verven. Momenteel wil hij dan ook absoluut niet naar de kapper, want hij wil zijn haar net zo lang als Nomi!

Door ze niet in het ‘jongenshokje’ of ‘meisjeshokje’ te plaatsen, hoop ik dat ze zoveel mogelijk zichzelf kunnen zijn. Bij Nomi is het momenteel vrij duidelijk dat ze echt een meisje-meisje is, Lenn en Elena zijn zich nog aan het ontwikkelen. En dat mag, zolang als ze dat zelf willen!

Hoe denk jij over genderneutraal opvoeden?

4 gedachten over “Genderneutraal opvoeden (of nou ja, soort van)

  1. D. schreef:

    Ik sta er in zoals jij. Ik ben helemaal niet tegen genderspeelgoed en prinsessenspeelgoed mag er zeker zijn (we hebben 2 meisjes en geen jongen in huis). We hebben bv de regenboog van little dutch in huis en dan zal ik eerder de roze versie pakken. Maar onze meisjes hebben ook een stoere werkbank, een autobaan, ridderdingen, veel bouwblokken, … ze mogen lekker pakken wat ze willen. Ons oudste is ook eerder een meisje meisje. Ons jongste is zo oud als Elena, dus dat wordt afwachten ?

  2. Tineke schreef:

    Hier een jongetje dat van auto`s houd. Mijn dochter wordt in april 2, veel kun je nog niet over haar voorkeuren zeggen, maar tot nu toe heeft ze wel een zwak voor helikopters. Maakt niet uit of het van duplo, playmobil of Little People is, als er ergens een helikopter is is dat het eerste waar ze naartoe loopt.

  3. Val. schreef:

    Ik word helemaal gestoord van het woord genderneutraal! Je bent wie je bent. Onze dochters houden van verkleden de 1 als piraat of brandweer man (vrouw is gek zegt ze) de ander als prinses met veel make-up. De 1 speelt met een barbiehuis de ander speelt mee en speelt taxichaffeur voor de barbies. De een is de politie agent de ander is de boef. De een doet dit de ander doet dat. En per dag wisselt het wie wie is. Wat intreseert mij of iemand anders nou waar mijn kind mee speelt. Als mijn dochter een mooie spijkerbroek aan wilt krijgt ze die aan als ze een jurk met veel kleur aan wil krijgt ze die aan of een jogging broek het intreseert me niets. Snap niet dat iemand zich druk maakt hoe iemand hun kind opvoed -_-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.