‘Hé Lenn, wat heb je vandaag gedaan op school?’

wat heb je gedaan op school

Als ik Lenn vraag wat hij op school heeft gedaan, krijg ik 9 van de 10 keer de reactie ‘weet ik niet meer’, ‘ben ik vergeten’, of iets in die richting. Toen ik laatst zo’n antwoord kreeg, vertelde Nomi me dat ze het wel wist. ‘Lenn was in de bouwhoek, hij heeft geschommeld en ze gingen het Kinderen voor Kinderen dansje oefenen.’ Hoe ze dat weet? Nou, door een verbouwing op school moet Nomi bij de kleuters naar de wc. En dan kijkt ze altijd eventjes wat Lenn aan het doen is!

Geen energie om te vertellen?

Nomi heeft ook een fase gehad waarin ze dit soort antwoorden gaf als ik haar vroeg wat ze op school had gedaan. Bij haar liet ik het dan altijd maar, want als ze thuis een beetje tot rust was gekomen, begon ze wel te kletsen. Dan vertelde ze hele verhalen over wat ze allemaal had gedaan.

Lenn is daar een beetje anders in. Ook later heeft hij lang niet altijd zin om iets te vertellen, dus soms hoor ik maar weinig over wat hij die dag heeft gedaan. Ik stel wel gerichte open vragen, zoals ‘wat was het leukste wat je op school hebt gedaan’ en meestal krijg ik daar wel antwoord op.

Soms komt hij later toch opeens met een verhaal. Zo vertelde hij laatst opeens dat hij later ‘pilotoog’ wil worden? Toen ik vroeg wat hij precies bedoelde, vertelde hij je dan dingen van vroeger gaat opgraven en het dan met een kwastje schoonmaakt. Ah, een archeoloog! Toen had hij er opeens hele verhalen over, want daar waren ze op school mee bezig geweest.

Voor het slapen gaan

Soms heeft Lenn de hele dag niks verteld over school, maar als hij dan naar bed moet, heeft hij opeens hele verhalen. Dan kan hij opeens honderduit vertellen over wat hij allemaal heeft meegemaakt. Een prima manier om tijd te rekken natuurlijk! En aan de ene kant denk ik dan; je moet gaan slapen. Maar aan de andere kant vind ik het ook wel leuk om eindelijk wat meer over zijn dag te horen.

Zo niet, dan niet

En vertelt hij helemaal niks, dan laten we het daarbij. Ik kan het moeilijk uit hem trekken. Soms zegt hij ook dat hij gewoon geen zin heeft om iets te vertellen, en dat is natuurlijk ook prima. Als er echt belangrijke dingen zijn gebeurd, hoor ik het wel van de juf. En als er toch dingen zijn die hij me wil vertellen, komt dat ook later wel!

Vertellen jullie kinderen veel over hun schooldag?

Een gedachte over “‘Hé Lenn, wat heb je vandaag gedaan op school?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.