Help, mijn peuter wil geen middagdutje meer doen

middagdutje

Nadat ik Nomi ruim een half uur met haar knuffels heb horen kletsen hoor ik ‘Al wakker mama! Nomi uit?’.  Nou maakt ze wel eens wat geluidjes in haar slaap, maar ik weet toch echt heel zeker dat ze niet heeft geslapen. En als madam dan eenmaal in haar hoofd heeft dat ze uit bed wil, is dat ook het enige wat ze wil.

Eerst haalde ik haar dan meestal maar uit bed, met als gevolg dat ze aan het einde van de middag hangerig en moe werd. Zolang alles precies gaat zoals zij het wil houdt ze het wel vol, maar er hoeft maar iets heel kleins te gebeuren of ze is niet te genieten. En met iets kleins bedoel ik bijvoorbeeld een duplosteentje dat niet meewerkt of het krijgen van de verkeerde kleur vork.

Omdat het niet slapen geen succes was, heb ik haar maar gewoon laten liggen. Ik ga wel telkens even bij haar kijken (want ik wil bijvoorbeeld niet dat ze met een vieze luier in bed ligt), maar ik haal haar niet uit bed. Telkens als ik kom kijken zit ze rechtop in bed, en op die manier valt ze natuurlijk ook niet in slaap. Ik leg haar neer, ik doe haar deken over en ik zeg dat ze moet gaan slapen. Soms wordt ze dan heel boos, soms zegt ze ‘doeg mama’ en gaat ze vervolgens weer met haar knuffels kletsen of liedjes zingen.

Soms valt ze uiteindelijk wel in slaap, maar dat duurt zeker een uur à anderhalf. Dan ligt ze dus een heel groot deel van de middag in bed en dat vind ik eigenlijk ook niet echt wat. Maar op dit moment weet ik ook niet hoe ik het anders kan doen, aangezien ze dat slaapje nog wel echt nodig heeft.

Als ze besluit om helemaal niet te gaan slapen is ze vaak een ontzettende peuterpuber. Dan gaat ze gigantisch dwars doen en haar zin doordrijven en als ik een keer ‘nee’ zeg, doet ze alsof de hele wereld vergaat. Wel gaat ze dan ’s avonds meteen slapen als we haar in bed leggen, wat wel weer een voordeel is.

Hoe oud waren jullie kinderen toen ze ’s middags niet meer sliepen?

9 gedachten over “Help, mijn peuter wil geen middagdutje meer doen

 1. Marijke schreef:

  O jee dat is zo’n lastige periode! Mijn dochtertje wou eeecht niet meer op bed toen ze ongeveer 3 was. Daarvoor sliep ze ook niet altijd meer maar lag je altijd een half uurtje even rustig in bed. Succes!

 2. Elske schreef:

  Djurre is 1,5 en slaapt sinds een maand ook niet meer tussen de middag.
  Was zo’n strijd S avonds bij het naar bed brengen dat hij krijsend van half 8 tot 10 uur in bed lag.
  Soms gaat hij nog wel eens naar bed, maar dan is hij of ziek of is hij S ochtends heel hangerig.

 3. Esther schreef:

  Dochter is 22 maanden en doet vaker geen dutje dan wel, we moeten dan maar afwachten of ze etenstijd nog haalt want soms valt ze dan toch tegen die tijd in slaap. Ze wil niet meer slapen maar heeft het eigenlijk nog wel nodig. En inderdaad dwars, eigenwijs en niet te genieten wanneer ze moe is. Ik leg haar toch nog iedere middag even in bed, al is het maar om te rusten, soms valt ze dan wel in slaap en anders heeft deze zwangere mama even een thee pauze ??

 4. Sharon schreef:

  Mijn oudste was 17 maanden dat we haar niet meer naar bed deden ’s middag. Dit omdat ze ’s avonds en ’s nachts niet meer wou slapen omdat ze gewoon niet moe genoeg was. Mijn jongste was 15 maanden dat we haar niet meer naar bed ging. Precies dezelfde reden als haar zus.

 5. Priscilla schreef:

  Mijn oudste heeft tot ruim 3 geslapen. Ging op het laatst ook niet meer heel soepel maar hij had het zeker nodig. Ik hoop dat de jongste, nu 19 maanden, het ook zo lang blijft doen maar zij is nu al wel een stuk pittiger dan haar broer dus ik betwijfel het. Het is lastig hoor als ze niet meer willen.

 6. Josca schreef:

  Hoi,

  Hier precies hetzelfde. Sinds een week is mijn dochter opeens ‘niet meer moe’ en al een ‘hele grote meid’ zoals ze zelf trots zegt ze wordt eind Januari 3 jaar en ze is al een maand met haar verjaardag bezig. Daarnaast gaat ze naar een kinderopvang waar sommige ‘grote’ kindjes ook niet meer slapen. Net als jou dochter is ze aan het einde van de dag niet te genieten en inderdaad, een verkeerde kleur vork of beker en de wereld vergaat…
  Maar desondanks moet ik zeggen dat ze het aardig volhoudt en ik denk dat kinderen zelf aangeven wanneer ze klaar zijn met het middagdutje. Van mij mag ze gaan slapen maar het hoeft niet meer. Het enige nadeel is dat ze soms rond 16:00u op de bank in slaap tuimelt waardoor ze s’avonds niet meer naar bed te krijgen is…’zucht’. Maar zoals elke fase gaat deze ook weer over. En alleen rusten op bed kan ook geen kwaad s’middags 🙂

 7. Margriet schreef:

  Het is al een paar keer genoemd, maar misschien kan je haar alleen even laten ‘rusten’ op bed met een boekje bijvoorbeeld. Ze geeft aan dat ze geen slaapje meer nodig heeft, dan is het waarschijnlijk even doorbijten aan het eind van de middag en kan ze ’s avonds net wat eerder naar bed, maar daar went ze wel aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.