Hoe gaat het nu met Lenns koemelkintolerantie?

koemelkintolerantie

Ik heb er best veel blogjes aan gewijd, Lenn en de koemelk. De twijfels, het consulatiebureau dat niet meewerkte, al dat huilen… Als ik het over mocht doen had ik het totaal anders aangepast. Maar ik had veel te veel vertrouwen in het consultatiebureau en ik dacht dat ik veel meer aan ze zou hebben. Maar goed, daar gaat het nu niet om. Lenn is inmiddels ruim anderhalf jaar en ik praat jullie even bij over de koemelkintolerantie.

Als baby

Toen Lenn 4 weken oud was, werd er koemelkallergie vermoed. Ik gaf borstvoeding en ik besloot meteen te stoppen met het eten en drinken van koemelk. Dat leek al snel te helpen. Toen Lenn 4 maanden oud was, begon ik langzaam weer wat producten met koemelk te eten en dat ging goed. Toen hij 6 maanden was kon ik alles weer eten. Maar toen had ik niet meer genoeg melk en Lenn bleef honger houden. Na een flesje kunstvoeding leek hij geen honger meer te hebben. Maar toen kreeg hij weer eczeem en hij begon weer meer te huilen. Ik nam contact op met het consultatiebureau, maar volgens hun kon het geen koemelkallergie zijn. Ik moest maar eens een glutenvrij dieet gaan proberen voor Lenn. Dat hielp absoluut niet.

Aan de Pepti

Ik besloot zelf maar een bus Pepti (dieetvoeding voor kinderen met koemelkallergie) te halen en al snel had ik een heel ander kind. Hij dronk zijn flessen weer leeg, zijn eczeem verdween, hij spuugde veel minder en hij was vele malen vrolijker. Ook begon hij weer te groeien. Vanaf dat moment ging het steeds beter met Lenn, en voor mij was het duidelijk dat de koemelk de boosdoener was.

Koemelk weer introduceren

Lenn heeft een hele tijd niks met koemelk erin gekregen. Ik was heel erg blij dat het zo goed ging met hem, en ik vond het wel goed zo. Na een paar maanden heb ik hem toch heel voorzichtig dingen met koemelk erin gegeven. Eerst eens een biscuitje en toen dat goed ging ook andere dingen. Een hapje van Nomi’s toetje, een klein stukje kaas, et cetera. En telkens leek het goed te gaan. Toch bleef ik het heel langzaam opbouwen.

Hoe gaat het nu?

Lenn kan nu bijna alles met koemelk erin eten. Hij eet na het avondeten een toetje, hij eet gewoon koekjes, melk door het avondeten is geen probleem… Laatst heeft hij zelfs een pakje chocolademelk leeggedronken bij zijn oma, zonder dat hij er last van kreeg. Maar meer dan dat moet hij op een dag ook niet binnenkrijgen. Als hij teveel koemelk heeft binnengekregen, krijgt hij eczeem op zijn wangetjes. Dan zorg ik dat hij de volgende dag heel weinig koemelk binnenkrijgt (dan vervang ik zijn toetje bijvoorbeeld door sojayoghurt) en dan verdwijnt het heel snel weer.

Flesjes

Lenn drinkt nog 2 flesjes op een dag, maar als ik hem gewone melk geef, gaat dat niet goed. Dat is toch net te veel. Pepti wil hij niet meer, en daarom drinkt hij nu sojamelk. Ik heb ook andere soorten plantaardige melk geprobeerd, maar dat wil hij allemaal niet. Dus op dit moment geniet hij ’s ochtends en ’s avonds van een lekker flesje sojamelk.

Op dit moment is het dus geen koemelkallergie meer, maar hij blijft er wel gevoelig voor. Maar dat is eigenlijk nooit een probleem. We moeten alleen een beetje opletten dat hij bijvoorbeeld niet een pakje Fristi, een pannenkoek én een toetje met koemelk eet. Maar dat gebeurt ook eigenlijk bijna nooit.

Ik ben hartstikke blij dat het nu zoveel beter gaat. Een jaar geleden durfde ik hier bijna niet op te hopen!

2 gedachten over “Hoe gaat het nu met Lenns koemelkintolerantie?

  1. Rachel schreef:

    Wst goed dat je koemelk bent blijven aanbieden en wat goed dat hij er nu bijna volledig overheen is gegroeid. Hopelijk blijft het voor hem deze lijk voortzetten en kan hij later al het lekkers eten wat hij wil.

  2. Vanessa schreef:

    Fijn om te lezen dat het nu beter gaat! Mijn dochtertje van 3 maanden heeft ook een koemelkeiwitallergie en drinkt hiervoor Novalac melk. “Gewone” melk is geen optie meer want daar krijgt ze super veel krampen van. Ik ben benieuwd hoe het in de toekomst met haar allergie zal gaan, zeker als ze op vaste voeding zal overstappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.