Je huis schoon en netjes krijgen met jonge kinderen; een paar tips

schoon en netjes

Jonge kinderen maken behoorlijk veel rommel en ze kunnen je huis in een mum van tijd heel erg vies maken. Als mijn peuter een boterham met hagelslag eet, kan ik de hagelslag overal in de woonkamer terugvinden. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn om je huis schoon en netjes te krijgen. Vandaag geef ik je een paar tips.

Kies voor een vloer die makkelijk schoon te krijgen is

Om het jezelf makkelijk te maken, is het slim om te kiezen voor een vloer die je makkelijk schoon kunt maken. Kies bijvoorbeeld voor mooi strak laminaat of een visgraat pvc vloer. Dat kun je makkelijk stofzuigen en dweilen en je krijgt het veel makkelijker schoon dan een vloerbedekking. Laminaat en pvc is ook geschikt voor in de keuken, je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een pvc vloer met betonlook.

Kies voor een laagpolig vloerkleed (of neem er gewoon géén)

Eén van mijn grootste miskopen van de afgelopen jaren was een hoogpolig vloerkleed. Dat leek me lekker warm aan onze voeten en ik vond het mooi staan. Maar jeetje, wat is dat moeilijk schoon te krijgen zeg! Alles bleef er tussen zitten en de kinderen kregen het ook telkens voor elkaar om hun eten precies op het vloerkleed te laten vallen. Iedere keer als ik het vloerkleed schoonmaakte, kwam ik broodkruimels, rozijntjes, en nog veel meer tegen. Een hoogpolig vloerkleed is wat mij betreft dus geen aanrader. Uiteindelijk was ik er zo klaar mee dat ik hem weg heb gedaan, en we hebben nu al meer dan een jaar geen vloerkleed in de woonkamer liggen. En eigenlijk bevalt me dat prima.

Samen schoonmaken

Samen met de kinderen schoonmaken is wat mij betreft ideaal. De kinderen vinden het leuk om te poetsen, ik hoef zelf minder te doen en terwijl ze aan het poetsen zijn, maken ze geen rommel. Handig, toch?

Op vaste momenten opruimen

Ik kan er slecht tegen om ’s avonds in een rommelige kamer te zitten, maar ik heb ook geen zin om zelf de rommel van de kinderen op te ruimen. Daarom ruimen we bijna iedere dag aan het einde van de middag de kamer op. Vervolgens stofzuig ik de woonkamer en dan ziet het er voor het avondeten netjes uit. Doordat we op een vast moment gaan opruimen, weten de kinderen het van tevoren en zeuren ze er nauwelijks over.

Ruim het meteen op

Ik moet toegeven dat de kinderen dit vaak ‘vergeten’, maar zelf probeer ik het wel te doen. Als ik iets zie liggen, pak ik het meteen op en leg ik het op de goede plek. Als je dat een paar keer per dag doet, is je huis meteen wat opgeruimder. Verder probeer ik niet met lege handen naar boven te lopen. Er ligt bijna altijd wel iets in de kamer wat naar boven moet, en dat neem ik dan meteen mee.

Heb jij nog tips om je huis schoon en netjes te krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.