Je kind aan de antibiotica?

kind antibiotica

Voor mezelf ben ik altijd vrij voorzichtig met antibiotica. Als ik een keelontsteking heb neem ik een vitamine C bruistablet, bij een blaasontsteking drink ik cranberrysap en ik slik alleen antibiotica als het echt nodig is. Maar bij een kind is dat best lastig, zeker als ze nog niet duidelijk kunnen vertellen waar ze last van hebben. Maandag was ik met Nomi bij de dokter en moest ik de keuze maken of ik haar wel of geen antibiotica wilde geven.

Zondag is Nomi tijdens haar middagslaapje twee keer gestoken, waarschijnlijk door een mug. Het werden meteen flinke bulten en ze werden steeds groter. Het leek op een allergische reactie, maar dat had ze nooit eerder gehad. Toen ze maandag verhoging kreeg, heb ik toch maar even de huisarts gebeld.

muggenbult

Zo begon het, maar het werd steeds groter.

De assistente zei dat we meteen wel even langs mochten komen. De huisarts keek erna en waarschijnlijk zijn de muggenbulten zo groot door een bacterie die de mug bij zich heeft gedragen. De huisarts vond het vrij extreem en het zat op de grens van wel of geen antibiotica. Hij vroeg hoe ik daar zelf over dacht en ik zei dat ik liever niet te snel medicijnen wil geven. Hij was het er wel mee eens, maar hij zei dat het dan wel even kon duren voordat ze er vanaf was.

Nomi is er verder niet ziek van, maar ze vindt het niet fijn als ik het aanraak. Ik wil het goed schoonhouden, dus dat zal toch soms even moeten. Ik sprak met de huisarts af dat we het nog even aan zouden kijken, en als het erger werd wilde hij toch wel antibiotica voorschrijven.

reactie op muggenbult

De ‘goede’ kant, dit was volgens de huisarts een normale reactie.

Thuis heb ik er wat meer informatie over opgezocht en daardoor was ik wel blij met mijn beslissing. Ik wist wel dat je resistent kunt worden tegen antibiotica (en dan werkt het dus ook niet meer op het moment dat je het echt nodig hebt), maar ik las bijvoorbeeld ook dat er bij kinderen al meer ziektes van bepaalde typen voorkomen doordat ze vaak antibiotica hebben gehad.

Nomi heeft nog steeds flinke bulten, maar het is niet erger geworden. Ook heeft ze geen verhoging meer en antibiotica is dus gelukkig niet nodig.

Hoe denken jullie over dit onderwerp? En hebben jullie kinderen wel eens antibiotica gehad?

13 gedachten over “Je kind aan de antibiotica?

 1. Charlotte schreef:

  Ik snap je beslissing. Ik ben zelf ook niet zo van de medicijnen. Ben er ook niet zwaar op tegen ofzo, maar wat niet hoeft, dat hoeft niet. Hopelijk komt ze er zo ook snel vanaf!

 2. Doenja schreef:

  Hey! Ik begrijp je reactie en overweging om het niet te geven als het echt niet nodig is. Sarah (12maanden) had oorontsteking en eerst afgesproken met de dokter dat we t even zouden aankijken maar na weer een nacht met zoveel zielig gehuil omdat ze echt pijn had (en koorts) toch besloten te geven. Werkte direct gelukkig.

 3. Lilian schreef:

  Jou keuze snap ik heel goed. Natuurlijk geef je je kindje het liefst niet te snel medicijnen. Zolang ze er geen last van heeft zou ik het haar ook niet geven. Laten we hopen dat het snel weer wegtrekt!

  • lisette schreef:

   Hier met 9 maanden wel gegeven. Elke dag steeds hogere koorts door luchtweg en oorinfectie. Het lukte gaat maar niet om op eigen kracht doorheen te komen. Op t moment dat we t gaven had ze al week koorts en de laatste twee dagen 40 en sliep ze op tien minuten tussen slaapjes om net ff wat te drinken, 24 uur per dag. Dus ook echt energie niet om te “overwinnen”. Vond t moeilijk en liever niet gedaan maar als ze zelfs niet meer kon huilen terwijl het echt pijn moest doen dacht ik dat daar ab voor ontdekt is. Om ze te helpen in extreme gevallen

 4. Marjo schreef:

  Ik geef niet graag medicijnen en zeker geen antibiotica, maar toen mijn meisje longontsteking had hebben wij wel antiobiotica gegeven. Ze kreeg zelfs een verlenging. Maar verder niet. Ik vind het wel moeilijk als een huisarts zegt wel dan doe ik het meestal wel,

 5. Wendy schreef:

  Dit vind ik een onderwerp wat je van veel kanten kan bekijken, mijn zoon had bijna chronisch oorontsteking toen hij jonger was en ja hij heeft veel antibiotica gehad omdat hij het zelf niet redden om het op te lossen en met 41, 4 graden koorts vond ik het ook geen optie om het aan te kijken, echter na een tijdje was ik ook idd bang dat hij resistent zou worden, de kinderarts heeft me toen wel is uitgelegd dat op het moment hij bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking zou krijgen hij veel sterkere antibiotica zou krijgen.
  Verder heeft hij ook veel last van die flinke rode schrijven als hij gestoken wordt door een mug, ook niet altijd maar soms, hij krijgt dan een anti-allergie pilletje en dan gaat het erge rode er snel vanaf, misschien een tip!.. gr. Wendy

 6. Linda schreef:

  Met antibiotica ben ik ook wel terughoudend. Vroeger zelf heel vaak antibiotica gehad vanwege keel en oorontstekingen. Ik ga ook niet snel naar de huisarts, die schrijft nogal makkelijk pilletjes voor.
  Niet eens bij stilgestaan dat ze antibiotica kunnen geven bij zo’n reactie op muggenbulten. Elaiza (en ik) hebben ook een aantal van die hele grote (en vieze) muggenbulten gehad. Jeuk ging gelukkig goed weg met Kids na de beet crème (kruidvat) en met koelen.

 7. Loes | Gewoon iets met Loes schreef:

  Ik ben niet echt terughoudend met antibiotica, als het nodig is, is het nodig. Bij een blaasontsteking bij mezelf hoef ik maar te bellen of ik krijg het voorgeschreven. Ik red het anders echt niet zonder. Die ontsteking gaat bij mij niet ‘zomaar’ weg, en dat betekent soms dat ik 2 keer een kuurtje krijg. Dan wordt het beter, en dat is ook precies de bedoeling. Ook mijn beide kids hebben al eens een antibioticakuur gehad (geloof dochterlief inmiddels 2 keer), vanwege een luchtweginfectie. Oh, en daar krijg ik het zelf overigens ook wel eens voor (eens in de 3 jaar ofzo?). Kids knapten er zichtbaar van op. Ik ben er niet voor om bij ieder wissewasje antibiotica voor te schrijven, maar in sommige gevallen kun je er niet omheen. Als het niet nodig is, niet gebruiken.

 8. Liess schreef:

  Had ie geen antihistamines kunnen geven.
  Die heb je ook gewoon bij de lidl en is ” tegen hooikoorts” maar werkt perfect voor dit soort dingen.

  Lotte heeft volgens mij nog nooit antibiotica nodig gehad maar heeft wel een aantal jaar Ritalin geslikt.

  Zelf slik ik zeker wel antibiotica als ik bijvoorbeeld een blaas ontsteking heb.. daar ga ik echt geen risico mee nemen.

  • Liess schreef:

   Had ie geen antihistamines kunnen geven.
   Die heb je ook gewoon bij de lidl en is ” tegen hooikoorts” maar werkt perfect voor dit soort dingen.

   Lotte heeft volgens mij nog nooit antibiotica nodig gehad maar heeft wel een aantal jaar Ritalin geslikt. (Niet dat dat hetzelfde is maar bedoel er mee te zeggen dat als het nodig is ik medicatie laat/geef/geven.

   Zelf slik ik zeker wel antibiotica als ik bijvoorbeeld een blaas ontsteking heb.. daar ga ik echt geen risico mee nemen.

 9. Sheila schreef:

  Mee eens. Als het niet nodig is, vermijd ik dat. Een paar weken met een grote bult rond lopen die af en toe jeukt, vind ik zelf geen reden voor antibiotica. Wel als mijn zoon er erg veel last van zou hebben en het pijn zou doen of ontstoken was. In Amerika gaat dat weer heel anders. Daar zit iedereen om elk wisjewasje aan de pillen. Niet geloven wat daar wordt opgelost met pillen.

  We zijn net terug van backpacken in Thailand. Daarvoor heb ik wel altijd een goede EHBO set mee en de kindermedicatie. Kinderparacetamol en verschillende zalfjes. Ik geef het niet snel, maar ik wilde het absoluut bij me hebben voordat ik het nodig had. En ik alleen medicatie vond met Thaise beschrijving. Ik denk dat je met gezond verstand al snel een prima balans kan vinden van wanneer wel of niet geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.