Het leed dat middagslaapjes heet

Nomi gaat normaal gesproken na de lunch even naar bed voor een middagslaapje. Ze slaapt vaker niet dan wel, maar ze vindt het geen probleem om naar bed te gaan. Vaak zit ze gewoon te spelen, te kletsen, liedjes te zingen.. Als ze wél gaat slapen, slaapt ze ’s avonds pas heel laat. Het komt regelmatig voor dat ze dan pas rond 21.30 uur gaat slapen, en dan houdt ze Lenn wel eens wakker. Daarom hadden we bedacht om haar op de camping geen middagslaapje te laten doen, want door deze dunne wandjes hoort Lenn haar natuurlijk nog veel beter. Maar dat bleek toch niet zo’n succes te zijn..

Niet naar bed

Nomi vond het natuurlijk helemaal niet erg dat zij niet naar bed hoefde toen Lenn een middagslaapje ging doen. Zij mocht lekker buiten blijven, we gingen naar de speeltuin, en we gingen even kijken hoe de grotere kinderen spelletjes aan het doen waren met het animatieteam. Nomi vond het geweldig en de eerste dag ging het hartstikke goed. Om 19.00 uur was ze hartstikke moe, maar ze bleef maar kletsen over hoe leuk ze alles op de camping vond.

De dagen erna

Helaas ging het daarna niet meer zo goed. De combinatie van vermoeidheid en alle nieuwe dingen om haar heen leek toch een beetje te veel te zijn. Als ze leuk aan het spelen was, was ze hartstikke vrolijk. Vooral als ze samen was met andere kinderen was ze de vrolijkheid zelve, maar er hoefde maar één ding mis te gaan, of haar humeur sloeg 180 graden om. Dan was het drama, en ze was amper vrolijk te krijgen.

Ook viel ze opeens in slaap op plaatsen waar ze normaal nooit sliep, zoals in de auto en zelfs op de fiets. Dan moest ze toch wel echt moe zijn.. Aan het einde van de middag was ze vaak ook niet meer te genieten. Ze wilde niks meer, ze werd overal boos over, en ze was zelfs te moe om te eten..

Dan toch maar even naar bed?

Het leek ons verstandig om haar dan toch maar eventjes te laten slapen. Gewoon even een uurtje, zodat ze ’s avonds wel enigszins op tijd zou gaan slapen. Het probleem was alleen; ze zou dan uit bed moeten terwijl Lenn nog zou slapen. Lenn slaapt hartstikke licht, dus dat zou heel zachtjes moeten gebeuren. Maar Nomi en zachtjes.. Nee, dat werkt meestal niet zo goed.

We besloten het eerst maar eens te proberen. We zeiden dat ze even naar bed ging, Nomi zei natuurlijk ‘nee’, maar vervolgens vond ze het prima. Maar slapen.. Nee, dat deed ze niet. Ze heeft de hele tijd zitten spelen en kletsen in bed. Lenn sliep er doorheen, en toen hij wakker was haalde ik Nomi weer uit bed. De rest van de middag ging het prima met Nomi, ze was hartstikke vrolijk. Waarschijnlijk was het toch even een rustmomentje voor haar.

Toch slapen

We vonden het natuurlijk hartstikke prima, want Nomi was lekker vrolijk en om 19.00 uur ging ze gewoon slapen. De volgende dag brachten we haar ’s middags weer naar bed, maar toen viel ze wel in slaap. Ze sliep een uurtje, en daardoor wilde ze ’s avonds niet slapen. Gelukkig vond ze het niet erg om naar bed te gaan, maar ze was de hele tijd aan het kletsen en zingen. Een paar keer te hard, en daardoor werd Lenn wakker. Uiteindelijk ging ze pas om 21.30 uur slapen.

Niet slapen is dus niet echt een optie, maar wel slapen is ook niet zo heel handig. Alleen als ze wel naar bed gaat, maar niet gaat slapen is het ideaal, maar we kunnen haar natuurlijk moeilijk wakker houden. We hebben al geprobeerd om haar op de bank even uit te laten rusten, maar dat was ook geen succes. Dan gaat ze gewoon spelen en druk doen, want langer dan 5 minuten stilzitten lukt haar nog niet zo goed.

Het is dus even een fase waar we doorheen moeten, en we zullen wel zien hoe het verder gaat!

2 gedachten over “Het leed dat middagslaapjes heet

  1. Rachel schreef:

    Zo’n bekend probleem. Het is thuis al puzzelen hoe we dat doen met slaapjes, laat staan met slaapjes op de camping. We hebben het nu een weekend geprobeerd en de jongste lieten we vaak met wandelingen of ritjes slapen. De oudste maakte we moe door te wandelen, zodat hij wel zou slapen. ’s Avonds lagen ze samen in de tent (jongste in babybedje en grote broer op een luchtbed). Dit was echt geen succes. Volgend jaar nog een keer proberen en er vooraf iets beter over nadenken hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.