Wat ik leerde van mijn eerste kraamweek, en de tweede keer anders deed

kraamweek

Ik heb al wel eens verteld dat mijn kraamweek van Nomi niet helemaal liep zoals ik had gehoopt. Daarom nam ik me voor om een aantal dingen na de geboorte van Lenn anders te doen. Door onder andere veel krampjes en reflux was ook deze kraamweek niet helemaal zo fijn als ik gehoopt had, maar ik kon wel een stuk meer genieten.

De weegschaal

Iets wat bij Nomi de kraamweek nogal overschaduwde, was de weegschaal. Nomi kwam niet zo goed aan, en alles leek om haar gewicht te draaien. Ik zag iedere ochtend op tegen het weegmoment, en achteraf gezien was dat helemaal niet nodig. Nomi is gewoon niet zo groot, maar ze heeft altijd keurig haar eigen lijntje gevolgd.

Bij Lenn nam ik me voor om geen zorgen te maken over zijn gewicht. Hij werd met 4280 gram geboren en als hij de dagen erna boven de 4 kilo zou blijven, zou er niks aan de hand zijn. Maar daar schoot hij nét onder, dus het moest weer in de gaten gehouden worden. Ik nam me voor om me er geen zorgen over te maken, en dat ging me vrij goed af.

Kolven

In het ziekenhuis begonnen ze meteen over kolven in bijvoeden. Bij Nomi kolfde ik na iedere voeding, en dat had flinke overproductie als gevolg. Ik zal niet in details treden, maar álles was nat en ik kon vier keer per dag schone kleding aandoen. Dat wilde ik dus niet meer, en ik vertrouwde erop dat Lenn de borstvoeding zelf goed op gang zou krijgen. Dat bleek ook zo te zijn, de derde dag begon hij al aan te komen en na een week zat hij weer op zijn geboortegewicht.

Voeden op de klok

Bij Nomi had ik me voorgenomen om te gaan voeden op verzoek, maar de kraamverzorgster dacht daar anders over. Eerst moest ik om de 3 uur voeden, en toen ze te weinig aankwam om de 2,5 uur. Als het aan haar lag, op de minuut nauwkeurig. Ik had er geen goed gevoel bij en ik stopte er al vrij snel mee, en ik had het idee dat Nomi het ook een stuk prettiger vond.

Ik heb Lenn volledig op verzoek gevoed, en dat ging perfect. Als hij honger kreeg, begon hij op zijn handje te smakken en dan legde ik hem aan. Als hij een keer lekker sliep en langer tussen de voedingen wilde laten, vond ik dat ook prima.

Voorbereidingen in huis

Toen Nomi 5 dagen oud was en het buiten maar een paar graden was, ging de verwarming kapot. Dat was op zijn zachts gezegd niet zo’n leuke dag, en dat wilde ik niet weer meemaken. Toen we dit huis kochten wisten we dat de cv ketel zo’n 15 jaar oud was, en we besloten er meteen een nieuwe in te zetten. Een nieuwe ketel is een stuk zuiniger, en ik wilde niet het risico lopen om met twee kleine kinderen zonder verwarming te komen zitten.

Hoe was jouw kraamweek?

2 gedachten over “Wat ik leerde van mijn eerste kraamweek, en de tweede keer anders deed

  1. Leonie van Mil schreef:

    Ik zou ook meteen beginnen met voeden op verzoek. In de eerste week deed ik braaf wat de kraamhulp zei. Maar toen zij eenmaal weg was, merkte ik dat het totaal niet werkte. Ik ben dus op mijn gevoel af gegaan en heb al haar adviezen volledig losgelaten. Werkte perfect!

  2. laura__9019 schreef:

    Bij m’n eerste hebben we de kraamverzorgster naar huis gestuurd. We hadden een heel klein huis en je zat al gauw op elkaars lip. Daarbij kwam dat zij vond dat alles gedaan moest worden zoals zij het bij haar eigen kinderen heeft gedaan en vertelde ook non-stop over haar dochters. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel leuk om van andere moeders te horen over hun kinderen, maar non-stop is veel. Daarbij was het onze kraamweek en niet die van haar. Bij de 2e had ik me voorgenomen om niet meer op m’n tenen te lopen in m’n eigen huis, maar deze week ging gelukkig een stuk beter. Ze was aardig, deed veel in huis en gaf tips waarbij ze mijzelf liet beslissen of ik er iets mee deed of niet. Ook was ze heel lief naar m’n oudste toe, die toen ook nog maar een kleine uk was. Daar was ik érg blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.