‘Mag ik alleen thuis blijven?’

alleen thuis

Laatst was onze post verkeerd bezorgd. Ik kreeg een berichtje van de buurman, die zo’n 100 meter verder woont. Ik zei tegen Nomi dat we daar even naartoe zouden lopen om het op te halen. ‘Nee wil ik niet’, was haar reactie. ‘Dan moet je maar thuis blijven.’ ‘Oké!’.

‘Ik ga Peppa Pig kijken’

O ja, zo reageert ze daar de laatste tijd op. Laatst ook al toen ik boodschappen wilde doen. Toen leek het me niet zo’n strak plan om haar alleen thuis te laten, maar nu zou het gaan om een paar minuutjes. Ik kan ook rustig een tijdje boven bezig zijn als zij beneden is, ze doet eigenlijk nooit rare dingen. Maar toch, het huis uit gaan is wel anders dan even boven bezig zijn.

‘Dan ga ik alleen met Lenn, goed?’. ‘Ja. Ik ga Peppa Pig kijken’. Ik dacht, ik ben maar een paar minuten weg. Zal ik het doen? Of zou ze in paniek raken als ze merkt dat ik echt weg ben? Ah nee, vast niet. En in het ergste geval is ze dan een paar minuten in paniek. ‘Oké, Nomi, tot zo!’.

Wanneer laat je je kind alleen thuis?

‘Nee wacht ik wil wel mee!’. Ook goed. Maar het zette me wel aan het denken. Wanneer laat je je kind alleen thuis? En waar moet je dan aan denken? Nomi doet sinds kort regelmatig de voordeur open als de postbode aanklopt. Ook zonder dat ik zeg dat dat mag, dus dat is nog wel even een dingetje. Als het de postbode is, is het geen probleem. Maar er kan natuurlijk ook iemand anders aankloppen, die dan ziet dat er alleen een klein meisje thuis is…

Als ik even naar de buren loop, zou ik de deuren op slot doen. Dan weet ik zeker dat Nomi niet achter me aanrent (en misschien niet goed uitkijkt bij de straat), en dan kan ze ook de deur niet open doen. Maar als ik langer weg ben, zou ik wel willen dat ze zelf de deur open kan doen. Stel dat er bijvoorbeeld brand uitbreekt, dan moet je er niet aan denken dat je kind opgesloten zit in huis.

Voorlopig nog maar niet

Meer dan een paar minuten alleen thuisblijven gaat voorlopig dus nog niet gebeuren. Ik denk dat het nog wel een paar jaar gaat duren. Ik moet eerst betere afspraken met haar kunnen maken over het opendoen van de deur en ze moet enigszins snappen wat er kan gebeuren als ze de deur toch open doet.

Daarnaast wil ik dat ze weet wat ze moet doen als er iets is. Misschien is het handig om in de toekomst weer een vaste telefoon in huis te hebben, zodat ze kan bellen als er echt iets is. En (ja ik blijf dit iets heel engs vinden) ze moet weten wat ze moet doen als er brand uitbreekt. Waar ze naartoe moet gaan, dat ze moet vertellen dat er brand is, dat soort dingen. Voorlopig gaat ze dus nog lekker mee als ik ergens naartoe ga!

Wat vinden jullie een mooie leeftijd om voor het eerst even alleen thuis te blijven?

6 gedachten over “‘Mag ik alleen thuis blijven?’

 1. Marieke schreef:

  Nog even niet hoor hier. Ik ga weleens snel even post pakken beneden bij de ingang van het complex, maar dan ben ik twee minuten weg. Dat is echt de max voor nu. Als ze richting de tien gaan komt het al beter in de buurt.

 2. Stef schreef:

  Bij mij zijn ze nu drie ik heb een keer de vuilnisbak op de hoek gezet toen ze sliepen maar voordeerst laat ik ze niet alleen voorlopig de eerste 5 jaar zoiezo niet denk ik ik hou er niet zo van 🙂

 3. Laura (mama van Zoë 3 en Amy 1,5) schreef:

  Hier ook nog niet hoor. Er kan veel gebeuren, in huis maar ook met mij als ik op de hoek vd straat ben. Je weet het maar nooit!

 4. Linda schreef:

  Elaiza wil ook niet altijd mee, maar ze zal toch moeten. Veel te jong nog.
  Doe het alleen wel eens als ik de hond snel moet laten plassen, maar uitlaatplaats is op de hoek van de straat. Dan blijft ze wel eens alleen thuis tv kijken. Komt dan ook niet van de bank af,maar dat is hooguit 2 minuten.
  Kliko buiten zetten doe ik alleen als ze op bed ligt, maar meestal is man dan thuis. Laat haar sowieso niet alleen beneden met de hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.