Mijn kind ontwikkelt zich niet volgens het boekje

niet volgens het boekje

Ieder kind is anders, maar dat wordt nog wel eens vergeten. Bijvoorbeeld door ons consultatiebureau, daar wordt heel erg gelet op cijfertjes en gemiddelden. En Nomi is niet bepaald gemiddeld. Helemaal niet eigenlijk, Nomi ontwikkelt zich totaal niet volgen het boekje. Zelf vind ik het niet erg, maar het consultatiebureau wordt er soms een beetje zenuwachtig van.

Het consultatiebureau

Het consultatiebureau ziet graag dat kindjes eerst lopen, en daarna gaan praten. Nomi loopt nog steeds niet echt, maar ze praat al wel een hele tijd. Toen ik erover nadacht, realiseerde ik me dat Nomi haar eerst woordjes zei voordat ze kroop. Ze kroop voor het eerst toen ze ruim 10 maanden was en net daarvoor zei ze haar eerste woordjes. Ze is dus vrij vroeg met praten, en qua grove motoriek is ze niet bepaald snel.

Groei

Ook qua groei blijft ze onder het gemiddelde zitten. Ze volgt keurig haar eigen lijntje, dus dat is geen probleem. Het zorgt er wel voor dat ik regelmatig de vraag krijg hoe oud ze is. Ze is net 10 kilo en ze heeft al een flinke woordenschat, dus voor veel mensen klopt dat niet helemaal bij elkaar.

Ik moet zeggen dat ik het helemaal niet erg vind dat ze sneller is met praten en begrijpen dan met lopen en dat soort dingen. Toen ze begon met klimmen en klauteren, snapte ze heel snel waar ze wel en niet op mag. Niet dat ze zich er altijd iets van aantrekt trouwens, als ik even naar de keuken loop, klimt ze snel op de salontafel. Soms verraadt ze zich zelf dan wel, doordat ze zelf al ‘nee’ zegt haha.

Tanden en kiezen

Ook qua tanden en kiezen klopt er weinig van de volgorde. Ze begon netjes met twee ondertandjes. Vervolgens kreeg ze twee boventanden. Niet de twee in het midden, maar de twee ernaast. Vrij snel werd dat gat in haar mond opgevuld door de andere boventandjes en daar bleef het bij. Ik zat te wachten op de andere twee ondertandjes, maar die laten nog steeds op zich wachten. Wel zijn we inmiddels vier kiezen verder. Wat ik wel grappig vond, is dat ik er laatst achter kwam dat ik zelf als dreumes ook heel lang zes tanden en vier kiezen heb gehad .

Ontwikkelen jullie kinderen zich volgens het boekje?

23 gedachten over “Mijn kind ontwikkelt zich niet volgens het boekje

 1. Nicole schreef:

  Denk dat geen enkel kind dat doet.. Hier een dame van twee die nog steeds 10 kilo weegt. Gelukkig heb ik geen consultatiebureau die zich er druk om maakt want ze zit onder het onderste lijntje en is van haar eigen lijn afgeweken en nog vinden ze het prima. Ze wordt trouwens ondanks dat ze zo klein enzo is juist ouder geschat omdat ze zo wijs overkomt haha..

 2. ByLeen schreef:

  Ik heb 2 kids die niet gaan volgens het boekje mijn oudste liep pas na haar tweede verjaardag en ook mijn middelste loopt achter met praten
  Het consultatiebureau is voor mij dan ook nooit leuk om heen te gaan
  Het gaat het ene oor in en het andere weer uit 🙂
  Bij mijn kinderen komt het wel maar het duurt gewoon wat langer…. Niks mis mee toch?? 🙂

 3. Manon schreef:

  Ik denk dat geen enkel kind zich volgens het boekje ontwikkelt! Wij zijn zelf ook niet “zoals het boekje” dus ik vind dat ook helemaal niet erg of zorgelijk.

 4. linda schreef:

  Ieder kind is anders en ontwikkelt op zijn/haar tempo. Onze kleine man van 11 maanden weegt net geen 8 kg. Zit op de -2 lijn. Maar is actief genoeg.

  Grappig dat jij hetzelfde had met je tanden. Zo moeder zo dochter 😉

 5. MetMirjam schreef:

  Wat een raar commentaar over dat praten / lopen! Fiene was ook al aardig wat aan het brabbelen voordat ze liep, maar daar hebben ze bij haar nooit moeilijk over gedaan! Zo zie je maar weer dat niet alleen elk kind anders is maar ook elk consultatiebureau!

 6. Lilian schreef:

  Ik zou daar niet teveel zorgen over maken, komt allemaal vanzelf! Jay die is juist veel later met praten en loopt daarom volgens hun ook een beetje achter. Wij doen zoveel mogelijk om het praten te stimuleren maar dat heeft op het moment nog niet zoveel zin.

 7. Angela - Mama met passie schreef:

  Ik zou mij er niets van aantrekken hoor. Uiteindelijk gaan alle kindjes lopen, praten, zingen, dansen etc. Mijn dochter woog bij de geboorte 2670 gram. Nu is ze 11 maanden en weegt ze 8385 gram. Toevallig vandaag geweest. Ze waren heel tevreden over haar groei. Ze groeit onder het lijntje, maar wel in haar eigen lijntje. Het is een slanke dame. Druk met klimmen, klauteren, zelf staan en proberen te lopen. Ze brabbelt er wel druk op los, maar echt woorden zijn het. Meer dan mama, papa en die is het nog niet, maar dat is prima! Je hebt een prachtige dochter!

 8. Jessica schreef:

  Geen enkel kindje is hetzelfde. Zolang het gezond is, is het goed toch. Waarschijnlijk heeft praten meer haar interesse waardoor ze dat sneller is gaan doen. Dat lopen komt vanzelf wel…

 9. Mathiske's mama blog schreef:

  Emily ontwikkeld zich net zoals Nomi, zegt wel al mama en zwaait. Maar kruipt nog niet nu ze bijna 10 maanden is. Ik ben blij dat je er over schrijft ik werd er al een beetje zenuwachtig van. Het komt zoals het komt en ik probeer het los te laten.

 10. Mendy schreef:

  Totaal niet volgens het gemiddelde, mijn zoon is 2 jaar en 3 maanden en draagt al kleding maat 98-104. Van Zara al gewoon 104. Hij is heel lang, maar weegt niet veel. Hij liep met 18 maanden, en kon al veel eerder praten.
  Ieder kindje lekker zijn eigen ding.
  Ach, en het consultatie bureau houd van keurige gemiddelde kindjes merk ik.

 11. Sharon schreef:

  Ene oor in andere oor uit. Vind het stom dat het consultatiebureau maar blijft hameren op de cijfertjes. Geen enkel kind is hetzelfde. Zou mij ook geen zorgen maken over der grove moteriek. Het leuke en knappe aan kinderen is dat ze het ineens kunnen. Mijn jongste dochter tijgerde al vanaf ze 5 maanden was, maar het kruipen leek ze gewoon niet door te hebben. Tot 3 weken geleden ze uit het niets ging kruipen (toen was ze 9.5 maand). Uiteindelijk komen ze er echt wel. Sommige hebben gewoon wat meer tijd nodig.

 12. marjon schreef:

  Ieder kindje doet het op zijn of haar manier.
  Onze kleine man was snel met alles maar klein en smal voor zijn leeftijd. Hij is nu 2 jaar en 3 maanden, maar weegt net 11 kilo en zal rond de 86cm zijn (25mei cb). Daar krijg ik altijd commentaar op van iedereen! Tja wij, als ouders zijn ook niet groot.
  Onze dochter wat minder snel met alles, maar inmiddels is ze 5 jaar en is ze weer “bij”.

  Ik zou me er idd niet te druk om maken, dat lopen komt wel! Ze babbelt er iig lekker op los zo te horen

 13. Nathalie schreef:

  Er zijn volgens mij zelden kinderen die zich ontwikkelen volgens het boekje…
  Hier twee dames en beide totaal niet volgens het boekje! De oudste altijd te klein, te laag gewicht, verkeerde volgorde, tanden ‘niet op tijd’ etc, etc. En nog… ze is te klein, is nog lang niet klaar met wisselen enzovoort.

  De jongste was altijd te zwaar, ontwikkelde zich als een speer. Ging met 8 maanden zelf staan en met 10 maanden een stapje. Qua spraak gaat die ook als een trein in tegenstelling tot haar grote zus.

  Kortom.. mee helemaal niet volgens het boekje 😉

 14. iris schreef:

  Niemand wordt geboren met een handleiding erbij mijn motto: laat een kind kind zijn!
  Alles op hun eigen ritme. Als ze maar goed in hun vel zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.