Even zeuren over het consultatiebureau

consultatiebureau

Laatst mochten we weer naar het consultatiebureau, want Lenn was 6 maanden oud. Ik ben altijd erg benieuwd naar het gewicht en de lengte en ik vind het fijn dat de arts even naar Lenns hartje luistert en zijn oogjes en heupjes checkt. Maar verder.. Verder heb ik er niet zoveel mee. Dat begon bij de zes maanden controle van Nomi, en sindsdien neem ik eigenlijk nog maar weinig van ze aan.

Lengte en gewicht

Maar goed, we mochten dus weer. Ik maakte me nergens zorgen over en ik had geen vragen, dus ik ging er een beetje blanco in. Lenn werd gewogen en gemeten en hij was inmiddels ruim 8 kilo en ruim 66 cm. Ik wist nog dat Nomi toen 6,6 kilo was en 65 cm. Zij was volgens de arts toen te licht en te dun, maar sindsdien is ze gewoon dat lijntje blijven volgen.

We moesten even wachten en Nomi zat lekker te spelen. Lenn zat een beetje om zich heen te kijken en even later kwam de arts ons ophalen. Nomi’s oog viel meteen op het speelgoed dat in het kamertje stond en ze begon te spelen. Lenn werd nagekeken en alles zag er goed uit. Wel hoorde ze nog een hartruisje, maar daarvoor hadden we al een afspraak staan bij de kinderarts.

3 voedingen?!

Toen kwamen we bij het onderwerp voedsel. ‘Krijgt hij opvolgmelk of nog nummer 1?’ Ik blijf het irritant vinden. ‘Borstvoeding’. ‘4 of 5 voedingen?’ ‘Meer, ik voed op verzoek’. ‘Oh hij mag wel naar 3 voedingen’.  ‘3..?’ Ik vroeg het nog even na voor de zekerheid, maar ze bedoelde inderdaad 3 voedingen. Bij borstvoeding wordt het afgeraden om ander drinken te geven, en ik moet er zelf ook niet aan denken om maar 3 keer per dag iets te mogen drinken. ‘Oké’ leek me de verstandigste reactie. Ik kon haar wel vertellen dat dat niet gaat gebeuren, maar ik had geen zin in een discussie.

‘Hij is in de lengte niet zoveel gegroeid en qua gewicht wel.’ Het omgekeerde van Nomi. Beide zijn ze qua lengte gemiddeld, maar Nomi was te licht en Lenn te zwaar. ‘Geef hem maar meer vlees, dan gaat hij groeien’. We zijn een week voordat Lenn 6 maanden werd begonnen met vaste voeding à la Rapley, en Lenn had nog helemaal geen vlees gehad. Daar ben ik maar niet over begonnen en ook het onderwerp Rapley heb ik maar even overgeslagen. Ik was er alweer een beetje klaar mee.

Sinaasappels en mandarijnen

‘En na het vlees mag hij geen borstvoeding, maar een mandarijn. Of sinaasappelsap. Niet uit een tuitbeker, uit een gewone beker met een oor, zodat hij het makkelijk vast kan houden.’ Ik vroeg me af of ze doorhad dat Lenn 6 maanden is. Mandarijnen en sinaasappelen zijn pas geschikt voor baby’s als ze een maand of 10 zijn. En een beker? Daar zal Lenn waarschijnlijk lekker mee gaan spelen. Daar zijn we met Nomi nog maar net mee begonnen.

‘Heb je nog vragen?’ Ja, ik vroeg me af waar het consultatiebureau hun informatie vandaan haalde en waarom ze zulke vreemde adviezen geven. ‘Nee hoor, geen vragen.’  Ik kleedde Lenn weer aan en we gingen weer naar huis. Ik deelde mijn ervaring op Facebook en gelukkig bleek ik niet de enige te zijn die gewoon haar eigen gevoel volgt en niet te veel luistert naar het consultatiebureau.

Hebben jullie ook wel eens zulke rare adviezen gekregen?

13 gedachten over “Even zeuren over het consultatiebureau

 1. Linda schreef:

  Gewoon weer lekker je gevoel volgen! Af en toe kunnen ze met van die idiote dingen komwn. Bij mij viel het vorige week mee, maar was ook met een stagair erbij. Zijn hier ook redelijk pro borstvoeding, maar toch verbaast dat ik nog steeds voed.
  Linda onlangs geplaatst…Afspraak reumatoloog My Profile

 2. Renske schreef:

  Ik moest bij Jolijn ( 4 weken oud) meer structuur in de voedingen krijgen. Niet meer op verzoek, maar op vaste tijden. Toen ik de arts antwoordde dat ik er ook van baalde dat ze nog geen klok kon kijken keek ze me heel boos aan. Ze krijgt dan wel flesvoeding, maar ook dan vind ik dat het kind zelf beter aangeeft wanneer het honger heeft en niet ik als moeder.

 3. Ine schreef:

  Wat vervelend! Ik was afgelopen week ook weer naar het cb met onze dochter van 9maanden. Gelukkig benadrukte onze arts dat we zelf moeten beslissen wat we doen, en benadrukte dat het alleen suggesties waren. We zijn net overgestapt van borst- op flesvoeding en zitten nu op 4 flessen per dag (+pogingen tot water) dus was bang dat ze dat ook te veel vonden, maar het viel mee. Ze had tips om de nachtvoeding af te bouwen als we wilden, maar dat laten we gewoon z’n beloop. Hopelijk tref je de volgende keer een betere.

 4. Anne schreef:

  Blijf gewoon altijd je eigen gevoel volgen!
  Mijn moeder loopt al 20 jaar bij de verloskundige (7 kinderen met 2 nakommertjes, dus in totaal een jaar of 14 verspreid over 20 jaar).
  Zij merkte laatst een keer op dat het steeds veranderd, wat bij het ene kind echt verschrikkelijk was, is een paar jaar later bij het volgende kind het advies en echt perfect.
  Dus, hoe het kon dat het steeds weer anders was.
  Toen antwoordde die oudere arts, of wat het ook is, dat zij het zelf ook altijd moeilijk vond om weer overtuigend over te komen en zij zelf eigenlijk ook vond dat ouders hun eigen gevoel moeten volgen.
  Maar dat mag ze echt niet zeggen en ze moet echt luisteren naar de voorschriften, bij sommige ouders is het ook wel nodig, maar bij andere ouders juist totaal niet.

 5. Mecra schreef:

  Oké deze idioterij spant de kroon. Zulk soort ervaring heb ik met k&g niet gehad in belgië althans ze vragen wat en meestal is het zo van oké prima klaar….. maar serieus drinkbeker vlees ??? Ik werd geïrriteerd toen ik je verhaal las dus ik snap je helemaaal!

 6. jenny schreef:

  toen mijn zoontje 6 maanden was en wij naar cb gingen kwam de arts….handen aan haar mond en verschrikt roepend…ooooooh ik zie een groot hoofd….gelukkig liepen we bij een kinderarts die wel relaxed was en gingen we eigenlijk alleen voor vaccinatie (waar we bij hem pas met 10 maanden mee begonnen) en groei daarheen. niks aan de hand met zijn hoofd….hij lijkt op zijn moeder, haar hoofd is ook aardig aan de maat voor een dame 🙂

 7. Stef schreef:

  Wat bizar Bij ons colsultatieburo zijn ze zo super aardig en geven meer alleen tips ik vind het gewoon leuk als we er heen mogen jammer dat dat niet overal is

 8. Kiri schreef:

  Ah joh, zo herkenbaar dit. Wij hebben ook zoveel drama gehad, vooral over het slapen.. Zoveel kritiek op ons dak gehad omdat we geen slaaptraining wilde doen, ons kind zou dan zo gezegd ’te goed gehecht’ raken. Toen hebben we maar besloten om afscheid te nemen van het CB. Beste keuze die ik had kunnen maken! We gaan nu alleen nog maar voor de prikjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.