‘Kan ze nou nog steeds niet lopen?’

niet lopen

Gemiddeld loopt een kindje los als hij of zij 14 a 15 maand is. Nomi is 19 maand en ze loopt nog niet los. Zelf maak ik me er niet zo druk over, maar ik krijg nu wel steeds vaker de vraag of ze nou ‘nog steeds’ niet loopt. Nope, ze is blijkbaar niet zo snel qua grove motoriek.

Eerste stapjes

Nomi ontwikkelt zich heel snel qua praten en snappen, en het lopen blijft een beetje achter. Het lijkt me logisch dat een kindje niet alles tegelijk kan ontwikkelen. Toen Nomi 17 maand was zette ze haar eerste stapjes. Toen dacht ik even dat het niet zo lang meer zou duren totdat ze echt zou gaan lopen, maar het schiet dus nog niet echt op.

Sindsdien zet ze zo nu en dan een paar stapjes los, maar ze is er niet echt mee bezig. Ze kruipt liever en dat gaat ook een stuk sneller. Wel loopt ze met van alles en nog wat door het huis. Haar Loopkarretje, het potje, de blokkendoos, soms zelfs met de kinderstoel. Ook vind ze het heel leuk om aan de hand te lopen. Dat doen we nu regelmatig en als ze wil lopen, vraagt ze vaak om een ‘handje’.

Lichamelijk en cognitief

Het schijnt dat kinderen dus niet tegelijk lichamelijk en cognitief kunnen ontwikkelen. Ik ben dus eens gaan letten op de ontwikkeling qua praten en als ze daar even wat minder druk mee was, dacht ik ‘zou het..?’. Maar nee hoor, dan is ze opeens weer 20 woordjes verder en ze kruipt nog steeds vrolijk rond.

Ik wil haar trouwens absoluut niet pushen. Zoals ik al zei loopt ze veel aan de hand, maar alleen als ze dat zelf wil. Het is ook echt iets van de laatste tijd, daarvoor wilde ze het niet vaak. Als ze staat zeg ik wel eens iets als ‘zet eens een paar stapjes’, maar dan krijg ik als antwoord vaak ‘nee’.

Niet toe aan lopen

Blijkbaar is ze er gewoon nog niet aan toe. En daarnaast zie ik aan haar dat ze het eng vindt. Als ze aan mijn hand loopt, houdt ze me nauwelijks vast. Maar als ik haar los probeer te laten grijpt ze meteen mijn hand weer, of ze gaat zitten. Ze probeert het dus ook niet echt. Maar ach, het zal vanzelf wel komen. Voordat ze 16 is zal ze vast wel lopen 😉

Hoe oud waren jullie kinderen toen ze gingen lopen?

21 gedachten over “‘Kan ze nou nog steeds niet lopen?’

 1. Lilian schreef:

  Goed dat je je daar niet druk om maakt! Jay kon vanaf 13 maanden lopen maar hij is weer wat minder op het gebied van praten in zijn ontwikkeling. De woordjes die hij nu zegt zijn, papa, mama, die, auw, daar, kla en dat was het. Hoeveel we ook oefenen het heeft niet zoveel zin. Zo zie je maar dat het bij elk kind verschillend is. Het komt vanzelf wel een keertje!
  Lilian onlangs geplaatst…Music of me #3My Profile

 2. Angela schreef:

  Je niet druk om maken, mijn dochtertje is nu 17 maanden en loopt ook pas sinds anderhalve maand, ze gaan vanzelf lopen als ze daar aan toe zijn, waarschijnlijk heeft jouw dochtertje al een volledig gebit en is zij erg goed in andere dingen, net als mijn dochtertje 🙂

 3. Masja schreef:

  Oudste dochter was 17 maanden. Jongste is weer snel. Geen peil op te trekken. Ze doen het allemaal op hun eigen manier en als ze 4 zijn kunnen ze allemaal bijna evenveel!!

 4. Desiree schreef:

  Mijn dochtertje liep met 9 mnd op de bank langs de rand en zo ging t langzaam aan steeds wat meer langs van alles. Iedereen dacht en wij ook die loopt met der eerste verjaardag. Op loopfietsje kwam ze vooruit en met loopwagen of kinderwagen ook. 1 jaar nee hoor ze liep nog niet los….rond 14 mnd ging ze steeds meer aan de hand mee lopen maar zodra ik los liet liet ze zich zakken. Waarschijnlijk gewoon angst. Daarbij ging der taal wel weer heel vlot.
  Met 16 mnd ging ze los lopen en binnen een week liep ze dan ook gelijk goed. Nu maand verder loopt ze alleen nog maar en goed ook
  Het klinkt idd als angst dat idee hadden we met mijn dochtertje ook t idee.
  Ze gaat idd vanzelf wel los lopen …..en t feit dat ze aan de hand al mee loopt zegt dat hoor motoriek gewoon prima is!

 5. Martine schreef:

  Mijn zoon loopt ook pas sinds een maand hij is nu ruim 21 mnd. Heeft lang geduurd maar was er zo ineens klaar voor en daar ging hij! Hij kletst wel erg veel, maakt al kleine zinnetjes van 2 of 3 woorden. Tja alles op zn tijd.

 6. Priscilla schreef:

  Casper was 13 maanden en Calista net een jaar toen ze los gingen lopen. Maar praten kwam bij Casper pas ruim na zijn tweede verjaardag op gang; daarvoor zei hij nog niet eens papa of mama. Calista is nu bijna 14 maanden en zegt ook nog geen woordjes.
  Priscilla onlangs geplaatst…Zeg ken jij de Moedermaffia?My Profile

 7. Sanzie schreef:

  Ik geloof zo ontzettend in deze theorie! Hier een gelijke situatie, maar dan andersom. Mijn zoontje van 2,5 jaar kan breakdancen, priegelkunstwerkjes maken, racen met z’n loopfiets, klimmen een aap, maar qua spraak loopt hij achter. Ik ben ervan overtuigd dat ieder kind op zijn/haar manier ervoor zorgt zichzelf te kunnen redden en het ene kind doet dat met spraak (dingen naar zich toe halen) en het andere kind doet dit fysiek (door er zelf op af te gaan). Mijn zoon heeft het tot nu toe nog niet zo nodig gehad om te leren praten en jouw dochter hoeft misschien nog niet zo nodig te lopen. Ik zou me er lekker niet druk om maken. Zolang je maar ziet dat ze zich blijven ontwikkelen, lijkt het mij prima. En dat soort ontwikkelingen kunnen ook ineens ontzettend hard gaan. Komt wel goed met die kids.

 8. Mira schreef:

  Dont worry! Onze dochter liep pas bij 21 maanden en onze zoon al bij 14! Maanden
  Verschil moet er zijn!
  Komt goed. Liefs Mira

 9. Anja schreef:

  Waarom moet een kind bepaalde dingen op een bepaalde leeftijd kunnen? Omdat dat het gemiddelde is? Is je kind met iets te snel krijg je daar weer opmerkingen over (spreek uit ervaring) en als het te langzaam is ook… Lekker laten… Wij leren ook niet alles tegelijk 😉 Gewoon genieten van elke fase en elke stap (in dit geval letterlijk).
  Anja onlangs geplaatst…Leven met migraineMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.