Over de borstvoedingsmaffia, pro-borstvoeding en anti-flesvoeding

damned

Ik weet het, ik heb het er al vaker over gehad. Maar laatst was het weer zo laat, de ‘borstvoeding versus flesvoeding’ discussie barstte weer in volle glorie los. Ik zei niks negatiefs over flesvoeding (kom, ik ben er zelf mee groot geworden en Nomi krijgt het ook wel eens) en toch was ik op mysterieuze wijze weer lid geworden van de borstvoedingsmaffia. En daar had ik mezelf niet bij aangemeld.

Moeders die flesvoeding geven, zeggen wel eens dat ze zich vaak moeten verdedigen. Ik geloof zeker dat dat zo is, maar andersom is het ook absoluut zo. Je wilt niet weten hoe vaak ik heb moeten uitleggen dat ik inderdaad pro-borstvoeding ben, maar dat dat niet betekent dat ik anti-flesvoeding ben.

Sommige mensen hebben een nogal vertekend beeld van moeders die borstvoeding geven. Een beeld waarbij deze vrouwen geitenwollensokken aan het breien zijn en elkaar helemaal aan het ophemelen zijn. Ondertussen moedigen om elkaar aan om hun kleuters nog lang te blijven voeden. Natuurlijk kraken ze flesvoeding helemaal af en proberen ze iedereen over te halen om ook borstvoeding te geven.

Nou, dat is niet zo. Het grootste deel geeft borstvoeding omdat dat gewoon het beste voor je kind is, en niet om andere redenen. De meesten van deze vrouwen heeft helemaal niks tegen flesvoeding. Daarom vind ik het heel jammer dat veel mensen er meteen vanuit gaan dat ik (en andere moeders die borstvoeding geven of gaven) een negatief beeld hebben van flesvoeding.

Ik hoorde zelfs een keer van iemand dat ik haar dan vast een slechte moeder vind, omdat zij kunstvoeding geeft. Wat een onzin. Dat heeft natuurlijk niks te maken met het feit of je wel of geen borstvoeding geeft.

De borstvoedingsmaffia bestaat in mijn ogen trouwens wel. Dat zijn bijvoorbeeld de mensen, die vol verbazing vroegen waarom ik in godsnaam een papje met kunstvoeding in mijn kind stopte (ja, dat waren haar exacte woorden). Ook zou ik mijn dochter veel vaker moeten voeden en zo zijn er vast nog honderd dingen die beter kunnen. Die vrouwen (en vast ook mannen) zijn inderdaad heel erg anti-flesvoeding. Dit zijn de mensen die tegen het supermarktpersoneel klagen als er (per ongeluk) een blik melkpoeder is afgeprijsd, want dat is verboden en daarmee zou je moeders stimuleren om flesvoeding te kopen. Alsof je in de supermarkt loopt, een pak afgeprijsde melkpoeder ziet en opeens denkt ‘goh, laat ik vanaf nu mijn kind eens flesvoeding gaan geven!’.

Ik zeg trouwens bewust flesvoeding en geen kunstvoeding, omdat ik weet dat sommige mensen niet van het woord kunstvoeding houden. Ik snap dat zelf eigenlijk niet helemaal (dus voel je vrij om het uit te leggen in de comments), ik gebruik het woord zelf ook regelmatig. Ik maak ’s ochtends havermout voor Nomi met kunstvoeding. Naar mijn mening is daar niks mis mee.

Nou vraag je je misschien af wat ik wil bereiken met dit artikel. Ik wil vooral duidelijk maken dat mensen niet moeten denken dat ik tot de borstvoedingsmaffia behoor, omdat ik borstvoeding geef. Ik ben inderdaad pro-borstvoeding en ik zou het iedereen aanraden, want ik ben er zelf erg positief over. Maar dat betekent absoluut niet dat ik anti-flesvoeding ben.

16 gedachten over “Over de borstvoedingsmaffia, pro-borstvoeding en anti-flesvoeding

 1. Drie schreef:

  Ik vind dat je moet doen waar je je goed bij voelt. Of dat nu borstvoeding of flesvoeding is. En helaas heeft niet iedere moeder een keuze en zullen sommigen verplicht flesvoeding moeten geven terwijl ze liever borstvoeding doen. Ik geloof wel dat de eerste melk van de moeder het beste is voor een baby, maar ik denk dat er later nog weinig verschil in zit tussen borst en fles.

 2. Romy schreef:

  Ik heb hier in de periode dat ik borstvoeding gaf niet zo veel van gemerkt, misschien omdat ik vooral mijn eigen plan trok. Mijn dochter kreeg een mix van beide en ik heb nooit het gevoel gehad dat ik me heb moeten verantwoorden.

  Wat betreft je opmerking over het woord kunstvoeding: dat vond ik dan wel weer storend. Het is niet zo dat kunstvoeding een soort fastfood of nepvoeding is en zo vatte ik het een beetje op. Dus ik noemde het stoïcijns flesvoeding. 😉

 3. Ester schreef:

  Ik heb de discussie op Facebook ook gevolgd en was het eerlijk gezegd een beetje moe. Altijd die calimero-rol of slachtoffersrol bij KV, en je maar verdedigen waarom zus of zo. Ik hoor moeders die kunstvoeding geven de ergste verhalen vertellen. Alsof ze zich con-ti-nu moeten verantwoorden en dat ‘wij’ zeggen dat ze slechte moeders zijn. Nu … sorry dames … maar volgens mij zit het een klein beetje tussen de oren. Oké, die ene enkeling mag wel eens een rotte opmerking gemaakt hebben, of een gevoelige vraag gesteld hebben, maar de verhalen die ik soms hoor … lijken me er bij de haren bijgetrokken.

  Iedere moeder wilt het beste voor haar kind, daar twijfel ik niet aan. Elke ouder maakt zijn eigen keuzes op vlak van voeding, opvoeding, … en wie ben ik om daar een opmerking over te maken. Leven en laten leven.

 4. Hanna schreef:

  Vermoeiend die discussie en dat je er ongewild bij wordt betrokken. Iedereen kiest wat zij (/hij) het beste vindt voor het kind. Sommige vrouwen willen borstvoeding geven en daar lukt het niet. Tot welke groep behoren zij dan? LAAT IEDEREEN LEKKER ZIJN EIGEN DING DOEN LIEVE MENSEN!!!

 5. Mama's Jungle schreef:

  Weet je wat ik eigenlijk ook denk? Hoe meer je er zelf over schrijft hoe meer je het laat leven en laat blijven leven. Net zoals met die zwarte pietentoestand. Daar blijven mensen ook maar steeds over schrijven, van welk “kamp” dan ook.
  Ik heb zelf ook eens over dit onderwerp geschreven hoor, bedoel het niet persoonlijk naar jou, maar meer in het algemeen.

 6. maai schreef:

  Tja, helemaal mee eens, ik zou het geschreven kunnen hebben. Maar denk dat dit nog wel lang zo zal blijven. Benieuwd wat onze kindjes straks zullen horen op hun keus.

 7. marjolein schreef:

  ik geef borstvoeding en ken de BVmaffia, zeker nadat ik periodes heb gehad waarin ik toch echt een flesje erbij gaf, heb nooit het probleem gezien maar wil je wel graag vragen waarom je de pap met kunstvoeding maakt? ik maak hem ( wanneer ik het maak wat wel heel zelden is) met gewone melk, eigenlijk nooit verder bij nagedacht dan dat ik niet zag hoe ik dat ging doen met mamamelk

  • Malou schreef:

   Een tijdje geleden heb ik het een paar keer geprobeerd met gewone melk, maar toen at ze er bijna niks van. Met kunstvoeding eet ze het wel goed, dus vandaar. Maar ik ben wel van plan om het binnenkort weer een keer met gewone melk te proberen.

 8. Jodi - liefthuis schreef:

  Verschrikkelijk als mensen zich zo schuldig voelen door beide kanten. Zo zonde van je tijd en energie die je aan je kindje mort besteden. Soms lukt het een niet en dan is het fijne at er een andere optie is. Of als je je er niet dijn bij voelt om bv te geven vooral niet doen. Ik ben zelf groot geworden met flesvoeding en geef bv aan mijn zoon. Ben nu af aan het bouwen dus 2x fles 3x borst.

 9. Chantal schreef:

  Je moet doen waar je jezelf goed bij voelt. Ik heb bij mijn tweeling gekozen voor flesvoeding. Ik wilde eigenlijk al geen borstvoeding geven en met 2 zag ik een regelrechte ramp voor me. Borstvoeding moet vaker gegeven worden en ik moest al zo vaak eruit snachts. Daarnaast vond ik t heerlijk als iemand anders een fles kon geven.

  Ik heb me wel echt moeten verdedigen bij mensen. Zo zou de band met mijn kinderen niet zo goed worden en dat soort gemene onzin. Ook krijg je alleen maar flyers en info over borstvoeding in je handen gedrukt.

  Gelukkig was dat niet bij iedereen zo, maar ze zitten er inderdaad wel tussen.

 10. Sonja schreef:

  Helemaal met je eens. Ik ben ook pro borstvoeding en zeker niet anti-flesvoeding. Ik hoop wel altijd wanneer een kindje geboren wordt, dat de borstvoeding slaagt, maar dat is puur omdat ik uit eigen ervaring weet hoe mooi het kan zijn.

  En iedereen moet het verder helemaal zelf weten. Ik ben trouwens ook met flesvoeding grootgebracht, en ‘doe’ het prima, en in die dertig jaar tijd zal de voeding ook alleen maar verbeterd zijn. Jammer dat je -waar je ook voor gaat, keuze of niet- zo snel bekritiseerd kan worden. Het blijft een heel gevoelig onderwerp..

 11. Nesrin schreef:

  Ik vind dat iedereen zelf moet weten wat ze doen, niet alleen als het om voeding gaat maar ook bij opvoeding. Zelf ben ik pro borstvoeding en ik heb mijn twee kindjes lang borstvoeding gegeven.

 12. Tessa schreef:

  Zoals de quote het al zegt; je doet het nooit goed. Vooral in de ogen van andere moeders. Stom, want we zitten uiteindelijk allemaal in hetzelfde schuitje en willen allemaal het beste voor ons kind. Als we ons nou eens realiseerden dat we allemaal prima in staat zijn voor onszelf uit te maken wat dat ‘beste’ is, zou dat een hoop schelen. Leef en laat leven! Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.