Over ontzwangeren, haaruitval en vergeetachtigheid

ontzwangeren

Nadat je 9 maanden zwanger bent geweest, schijnt het zo te zijn dat je ook minimaal 9 maanden moet ontzwangeren. De zwangerschapshormonen verdwijnen uit je lichaam en daar kunnen best veel kwaaltjes bij komen kijken. 

Ontzwangeren

Dingen waar je last van kunt hebben,zijn bijvoorbeeld moeheid, vergeetachtigheid, opvliegers, hoofdpijn, haaruitval, labiel en snel geïrriteerd zijn, duizeligheid, concentratieproblemen en libidoverlies.

Nou moet ik zeggen dat ik van de meeste kwaaltjes geen last heb gehad. Wel ben ik nog steeds behoorlijk vergeetachtig en ik heb echt veel haaruitval. Nou zijn die 9 maanden bij mij al lang voorbij, maar als je borstvoeding geeft, kan het wat langer duren. Dat komt ook weer door hormonen.

Ik dacht even dat ik er onder dat haaruitval uit kwam. Maandenlang had ik nergens last van, tot een paar maand geleden. Opeens zat mijn borstel telkens vol en en ook tussendoor verloor ik heel veel haar. Als ik aan het stofzuigen ben, kom ik meer haren van mezelf tegen dan van de kat. Gelukkig heb ik een dikke bos haar en waarschijnlijk gaat dit ooit wel weer over, dus ik maak me er niet zo heel druk over. Wat wel een beetje jammer is, is dat ik nou van die rare korte plukjes haar heb, die precies de verkeerde kant opstaan als ik mijn haar vast heb.

ontzwangeren1

Dan die vergeetachtigheid. Toen ik de eerste keer bij de verloskundige kwam, zei de assistente al dat die vergeetachtigheid nooit meer over ging. En volgens mij heeft ze gelijk, want die zwangerschapsdementie heb ik nog steeds. Ik kom bijvoorbeeld regelmatig boven om iets te pakken, en dan weet ik niet meer wat. Of ik sta in de supermarkt en ik weet niet meer wat ik wilde halen. Natuurlijk ligt mijn boodschappenlijstje dan ook nog thuis. En ik kan nog wel 10 van dat soort voorbeelden noemen, maar dat zal ik jullie besparen. Ik heb het maar geaccepteerd, er is toch weinig tegen te doen.

Een ander souvenirtje wat ik heb overgehouden aan de zwangerschap, zijn striemen op mijn buik. Of wacht, niet alleen op mijn buik. Ook op mijn bovenbenen (ik hield nogal wat vocht vast) en op mijn borsten heb ik deze charmante rode strepen. Nu, een jaar na mijn zwangerschap, zijn ze wel een stuk lichter. Ze waren eerst paars, nu zijn ze lichtrood en het schijnt dat ze ooit bijna wit worden. Ik vond ze eerst heel lelijk (en nog steeds verdient mijn buik geen schoonheidsprijs) maar ook dit heb ik maar geaccepteerd. Ook hier kan ik niks tegen doen, en het klinkt heel cliché, maar ik heb er wel iets ontzettend moois voor teruggekregen.

13 gedachten over “Over ontzwangeren, haaruitval en vergeetachtigheid

 1. lin mommysworld schreef:

  Oh dat haaruitval is zo balen!! Ik had echt onwijs veel plukken afgebroken en gaf het de schuld aan verven en stijlen, maar achteraf was het inderdaad kort na Luca zijn zwangerschap en dat was de oorzaak dus!

 2. Inge schreef:

  Idem hier hoor, ik dacht ook van onder die haaruitval te geraken, niet dus, na een maand of 7 denk ik, is dat toch goed begonnen, jammer…
  En die zwangerschapsdementie, nogmaals, idem hier, een vriendin van mij, die ook gynaecologe is, die zei dat het eigenlijk permanente schade is, dus ja, mee leren leven zeker 🙂

 3. Wilma schreef:

  Mijn haar viel ook enorm uit, ik was bang dat het niet meer zou terugkomen. Maar nu heb ik allemaal van die korte plukjes, dus het groeit gelukkig toch weer aan 🙂

 4. Linda schreef:

  Oh die haaruitval, vreselijk! Begon 4 maanden na de bevalling en nu 7 maanden later nog steeds. En ik had zo’n mooie volle bos tijdens de zwangerschap.
  Vermoeidheid en vergeetachtigheid heb ik al jaren (fibro)

 5. Bertine schreef:

  wat knap dat je het hebt geaccepteerd! gelukkig heb je er inderdaad iets moois voor terug gekregen, want het is niet niks wat je als vrouw moet ondergaan en eraan overhoudt lijkt me…

 6. The Fashion Mom Blog schreef:

  Hier ook zwangerschapsstriemen! Maar hebben er idd iets prachtig voor terug gekregen. Ach ik had nooit een modellen figuur dus kan dit er ook wel bij ? Verder heb ik wel meer last gekregen van het pms syndroom dat vind ik wel wat minder..

  x The Fashion Mom

 7. Marijke schreef:

  Hoi Malou, wat leuk dat je reageerde op mijn Facebook-oproepje! Ik zou je twee artikelen graag herbloggen op mijn site. Je hebt geen herbloggen-knopje, dus ik zou het super fijn vinden als je de tekst kan kopiëren (liefst foto’s ook meesturen) en mailen naar mamaontzwangert@outlook.com?

  Mocht je het trouwens nog leuk vinden, ik heb gisteren een uitgebreid artikel gepubliceerd over ontzwangerdementie. En over de vraag of het nog beter kan worden? Die ben ik nu aan het schrijven!! Ik ben benieuwd naar je ervaringen hiermee Haha.

  Groetjes, Marijke (www.mamaontzwangert.blog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.