Over Snapchat, Roblox, videobellen en veel te snel groot worden

snapchat

Als je kinderen ouder worden, kom je regelmatig voor nieuwe uitdagingen te staan. Nomi zit nu in groep 5 en soms wordt ze me wel een beetje te snel groot. We moeten nu beslissingen nemen over telefoons, social media, et cetera. Laatst liepen we weer ergens tegenaan, toen ik Nomi om half 8 ’s ochtends op haar kamer hoorde praten. Naïef als ik ben, dacht ik eerst nog dat ze gewoon met Lenn of Elena aan het praten was. Maar toen ik ‘Kom je me dan zo joinen op Roblox’, ben ik toch maar eens gaan kijken wat ze aan het doen was.

Snapchat

De dag ervoor had ze een klasgenootje toegevoegd op Snapchat en snel daarna zaten ze te videobellen. Ik snap dat ze dat leuk vindt en dat is ook prima, maar niet te vaak. Ze bellen elkaar dan en vervolgens gaan ze samen Roblox spelen. Dat was helemaal nieuw voor me, maar dat is blijkbaar wat ze doen op die leeftijd en tja, dat is natuurlijk ook leuk voor ze. Maar niet om half 8 ’s ochtends.

Telefoon gaat ’s avonds naar beneden

Nomi neemt haar telefoon ’s middags vaak mee naar boven en dat vind ik niet erg. ’s Avonds is dat een ander verhaal, dan wil ik dat ze haar telefoon naar beneden brengt. Laatst ging dat een keertje behoorlijk mis. Ze had haar telefoon toch meegenomen naar boven en dat had ik niet door (dom, en dat overkomt me niet nog een keer (hoop ik)). De volgende ochtend zag ik dat ze me om half 1 ’s nachts een filmpje had gestuurd via Snapchat. Nomi beweerde dat ze toen dacht dat het ochtend was, maar daardoor let ik nu wel beter op of haar telefoon wel echt beneden ligt.

Half 8 ’s ochtends

Die ochtend ging ze naar beneden om te ontbijten en vervolgens ging ze met haar telefoon naar boven. Ik was nog half in slaap (ik ben namelijk echt geen ochtendmens), maar toen ik haar hoorde praten over Roblox ging ik toch maar even naar boven. ‘Wat ben je aan het doen?’, vroeg ik haar. ‘Oh, ik was aan het videobellen en Roblox spelen.’ De moeder van Nomi’s klasgenootje was me al voor en had al gezegd dat ze niet op dat tijdstip hoefde te bellen. Maar jeetje, wist ik veel dat je daar op deze leeftijd al zulke afspraken over moet maken. Voortaan moet ze dus eerst even vragen of ze mag videobellen.

‘Mag ik tijdens het eten nog blijven bellen?’

Laatst zei ik tegen Nomi dat ze naar beneden moest komen omdat we gingen eten, en blijkbaar was ze nog aan het bellen met haar klasgenootje. Ze kwam bellend beneden en ze vroeg doodleuk of ze mocht blijven bellen tijdens het eten. Dat mocht natuurlijk niet en dat werd gelukkig wel geaccepteerd. En dag later hoorde ik haar iets zeggen in de trant van ‘ik denk niet dat ik mag bellen tijdens het avondeten’. Nee meid, dat mag inderdaad niet.

Inmiddels hebben we er goede afspraken over en loopt ze niet meer continu te bellen. Ze weet nu dat ze het eerst even moet vragen en dat ze niet voor schooltijd of ’s avonds laat mag bellen. Maar jeetje, ik was echt nog niet voorbereid op deze fase. Bij Lenn en Elena gaat dat vast makkelijker, maar bij de oudste is natuurlijk alles nieuw. En dan moet je dingen eerst even ontdekken, maar uiteindelijk is het toch nog enigszins goed gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.