Piet of Zwarte Piet?

piet of zwarte piet

De (Zwarte) Pietendiscussie is nu al een paar jaar bezig. Voordat Nomi het Sinterklaasfeest echt ging begrijpen, nam ik me voor om geen ‘Zwarte Piet’ meer te zeggen. Ik verwachtte toen dat ‘Zwarte Piet’ langzaam zou verdwijnen en dat Nomi vanzelf ook ‘Piet zou gaan zeggen’. Nu gaat het toch een beetje anders, en heeft ze het over ‘Sinterklaas en Zwarte Piet’.

Aanpassen

Mensen voelen zich beledigd en willen dat het Sinterklaasfeest aangepast wordt. En weet je wat? Ik snap dat wel. Want je kunt zeggen wat je wil, maar Pieten worden niet als bijster intelligent afgeschilderd. Daarnaast lijkt het me vreselijk als je op straat of op school ‘Zwarte Piet’ genoemd wordt omdat je een donkere huidskleur hebt. Ik zou het ook echt heel erg vinden als mijn kinderen dat zouden zeggen.

Dus wat mij betreft mag het aangepast worden. Pieten in allerlei kleuren, roetveeg pieten, wat kan mij het schelen. Het maakt kinderen ook echt niks uit hoor. Het Sinterklaasfeest zal voor hen niet minder leuk worden als de Pieten een andere kleur hebben.

‘Zwarte Pieten’ in mijn woonplaats

We zijn laatst naar de intocht van Sinterklaas geweest, in onze woonplaats. Daar waren alle Pieten zwart. ‘Want dat hoort zo’, vonden mensen. Maar ik denk dan, ‘Voor wie hoort dat zo en voor wie is dit feest?’. Het lijkt me een stuk logischer om overal dezelfde Pieten te hebben. Op televisie zie je Pieten met roetvegen en persoonlijk snap ik niet zo goed waarom de Pieten hier dan nog zwart moeten zijn. Omdat dat zo was toen wij kinderen waren? Dat maakt nu toch niks meer uit? Het is tenslotte een kinderfeest…

‘Zwarte Piet’

Maar goed. Nomi zegt dus ‘Zwarte Piet’, terwijl ik dat nooit zeg. Dat werd op de peuterspeelzaal gezegd en op de basisschool volgens mij ook. Ik ga haar niet verbeteren en ik heb het er ook niet over gehad, want ik wil er niet teveel nadruk op leggen. Wat mij betreft is de kleur van een Piet namelijk niet het belangrijkste van het Sinterklaasfeest.

‘Pietje!’

Zelf zeg ik nog steeds gewoon ‘Piet’ en Lenn inmiddels ook. Hij heeft het regelmatig over ‘Tittekaas en Pietje’ en de kleur van de Pieten valt hem natuurlijk helemaal niet op. Hij vindt het geweldig om zelf een Pietje te spelen. Op de peuterspeelzaal was hij verkleed als Piet en ook thuis zet hij telkens zijn Pietenmutsje op. Alleen dat mutsje zorgt ervoor dat hij zich helemaal een Pietje voelt. En dat is maar goed ook, want ik zal mijn kinderen niet snel zwart gaan schminken.

Hoe denk jij hierover?

10 gedachten over “Piet of Zwarte Piet?

 1. Sarah schreef:

  Hee Malou, ik vind het tof dat je in dit stuk laat zien dat het kinderen helemaal niet uitmaakt wat voor kleur de pieten hebben. Zelf ben ik het helemaal met je eens en vind ik het heel jammer dat we willen vasthouden aan een traditie waar zoveel racisme aan kleeft. Ik denk dat we over een aantal jaar, wanneer we nog steeds een Sinterklaasfeest hebben met liedjes, cadeautjes en vrolijke intochten, maar dan met roetveegpieten en regenboogpieten, terugkijken en ons afvragen waarom het zo lang heeft geduurd om daar aan te komen.

 2. Kirsten schreef:

  Dit ga ik volgend jaar en de jaren erop ook heel lastig vinden als ik zelf moeder ben denk ik. Ik heb zelf nooit echt wat met het Sinterklaasfeest gehad. Ik moet zeggen dat ik het wel een beetje een onnodige discussie vind waar men niet consequent in is.Doe dan inderdaad overal hetzelfde in Nederland als het toch verandert moet worden.

 3. Jacqueline schreef:

  Ik ben het compleet met je eens. Goed dat je dit stuk schrijft. De felheid van de discussie gaat inmiddels zo ver, ik schrik daarvan. Wat jij zegt, de kinderen maakt het niks uit. Laten we nou allemaal rustig aan doen. Tradities veranderen over tijd en dat is niet erg! De kinderen zullen net zo veel plezier beleven, of Piet nou zwart is of niet. Ik noem hem overigens ook gewoon Piet en hoop dat mijn kids dit overnemen.

 4. Ilse schreef:

  Mooi stuk! Voor kinderen maakt de kleur helemaal niet uit! En zoals je zegt, niemand wilt dat zijn/haar kind op wat voor manier dan ook gepest wordt of andere kinderen pest. Bij ons op het werk (kinderdagverblijf) zeggen we ook alleen nog piet en als we een Piet willen maken komen alle kleuren op tafel, en eigenlijk kiezen alle kinderen voor vrolijke kleuren, nog maar ene bewijs dat de kinderen de kleur niet opvalt, heerlijk!

 5. Rosa Eversteijn schreef:

  Hoi Malou, ik ben het helemaal met je eens! Kinderen maakt het helemaal niet uit welke kleur een piet heeft, het gaat over het magische verhaal er achter. Goed dat je je in deze discussie mengt en fijn om dit geluid te horen!

 6. Laura schreef:

  Helemaal mee eens Malou! Het is een kinderfeest en het maakt een kind niet uit hoe “piet” eruit ziet. Ik noem hem trouwens ook gewoon piet. Op school zeggen ze zwarte piet en dus m’n dochtertjes ook. Ik had dat graag anders gehoord maar het afleren terwijl schkkk dit aanleert is ook lastig voor ze. Het laatste wat ik zou willen is dat er iemand gekwetst wordt door een ander z’n “traditie”. Vroeger werd ons verteld dat “zwarte piet” zwart was door de schoorstenen. Het is 2018, wie heeft er nu nog een schoorsteen waar daadwerkelijk iemand doorheen zou passen? We moderniseren, de huizen moderniseren, waarom Sint en Piet niet?

  • Will schreef:

   Oké iedereen zijn eigen mening over ‘zwarte’piet, dat staat iedereen vrij, maar hoe komen die roetpieten dan aan die vegen op hun gezicht, als er geen schoorstenen meer zijn.
   Wij hoorden vroeger niet dat piet zwart was van het roet. Hij was gewoon zwart.

 7. Will schreef:

  Natuurlijk maakt het de kleine kinderen van nu ,niet uit hoe zwarte Piet er uit ziet.
  Zij groeien op met het hele gedoe over Zwarte Piet .Ze horen niets anders. Wat zullen ze wel niet van ons volwassenen denken!
  Ik vind zelf dat je niet moet tornen aan een traditie, zwarte piet, dat waren Moren en die zijn zwart.
  Wat maakt het toch uit, hoe iemand er uit ziet, we zijn toch allemaal mensen.
  Die roetpieten vind ik een aanfluiting voor het Sinterklaasfeest.
  Het benadrukt alleen maar het verschillend zijn van ons mensen, vreselijk.
  Zo worden mensen die zwart/donker zijn, zoals mijn geadopteerde kinderen, veel meer op de feiten gedrukt, dat ze anders zijn. ZIJ maken er geen probleem van, ZIJ zeggen: Piet hoort zwart, zo is het sprookje. Bij Hans en Grietje, haal je toch ook niet de zeven dwergen weg, omdat de kleine mensen zich gediscrimineerd voelen? Zou toch dramatisch worden voor alle sprookjes.
  De mensen moeten eens ophouden over huidskleur, jongens… we leven toch in de 21ste eeuw. Hebben we dan nog niets geleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.