Rollenspel met je kleine broertje

rollenspel

‘Lenn ik ben Winnie de Poeh, ben jij dan Teigertje? Ja Lenn?’ ‘Ja’, reageert Lenn. Ik heb geen idee wat hij er precies van snapt, maar hij lijkt wel erg geïnteresseerd. Samen kletsen ze en Nomi begrijpt Lenns brabbeltaaltje erg goed. ‘Lenn, nou ben jij de baby, oké?’ ‘Ja baby!’ ‘Oké dan ben ik jouw mama. Ga maar slapen baby, het is bedtijd!’ Lenn gaat op de bank liggen en doet zijn duim in zijn mond. Nomi vindt het heerlijk om over hem te moederen en Lenn vindt het blijkbaar ook wel leuk, want ze hebben erg veel lol samen.

Rollenspellen

Nomi is de laatste tijd druk bezig met rollenspellen. Ze is zo ongeveer de hele dag aan het spelen. Vaak zoekt ze daarvoor leeftijdsgenootjes of iets oudere kinderen op en dan kan ze echt heel leuk spelen. ‘Mama en baby’ en ‘ziekenhuis’ zijn haar favorieten. Ook in haar eentje kan ze druk bezig zijn met haar rollenspelen, bijvoorbeeld met haar poppen of knuffels. Sinds kort betrekt ze Lenn er ook bij. En hoewel hij nog lang niet alles snapt, kunnen ze ontzettend leuk samen spelen!

Dokter Nomi en patiënt Lenn

‘Oh nee, Lenn jij bent ziek! Kom maar hier, ik ben de dokter!’ Lenn komt eraan en hij moet gaan liggen. ‘Jij bent heel ziek Lenn, en jouw been doet pijn. Ja hè?’ ‘Ja.’ Nomi is druk bezig met Lenns been, maar Lenn is er wel weer klaar mee en hij staat op. ‘Nee Lenn! Jouw been doet heel veel pijn! Jij kunt niet lopen!’ Lenn denkt daar anders over, hij wil met de Duplo spelen. ‘Lenn kom terug! Lenn ga liggen!’ Ze wil Lenns hand pakken, maar Lenn is het er niet mee eens. Ze probeert hem nog een keer te pakken, maar Lenn heeft er echt geen zin in. Nomi wordt boos en ook Lenn vindt het allemaal niet meer zo leuk. Tijd om even in te grijpen.

‘Ja maar Lenn moet…’

Een reden waardoor het spelen niet altijd zo goed gaat, is omdat Lenn gewoon niet alles begrijpt. Nomi en Lenn schelen anderhalf jaar en qua dingen snappen is dat momenteel een groot verschil. Maar Nomi is dan ook nog weer te jong om te begrijpen dat Lenn nog niet alles van haar rollenspellen snapt. En dat zorgt soms voor frustraties. Ik kan het Nomi één keer uitleggen of duizend keer, maar het lijkt niet echt door te dringen. Of ze wil het gewoon niet snappen, dat kan natuurlijk ook.

‘Ja maar Lenn moet liggen! Hij is ziek! Hij heeft koorts en een zeer been, dan kan hij toch niet lopen?’ Goede redenen, als je drie jaar bent. Maar als je bijna 2 bent heb je natuurlijk geen zin om de hele tijd op je rug te blijven liggen. Dat wil Nomi niet begrijpen. Lenn is ziek en hij heeft een zeer been, en dan mag je niet lopen. Punt. Zo is het nou eenmaal.

Gelukkig is het al snel weer goed

‘Lenn wil jij dan nu de mama zijn?’ ‘Ja.’ ‘Ik ben dan de baby.’ ‘Baby?’ ‘Ja Lenn, ik ben de baby. Wil jij mij naar bed brengen?’ Nomi gaat op de bank liggen en Lenn vindt het erg grappig. Ze zijn samen aan het lachen en aan het kletsen. En terwijl Lenn nog helemaal niet zo goed praat, begrijpen ze elkaar toch altijd wel. Zo leuk om te zien!

Zijn jullie kinderen ook zo gek op rollenspellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.