Televisietijd; zo gaat het bij ons

televisietijd

Ik heb jullie een tijdje geleden al eens verteld dat Lenn behoorlijk televisieverslaafd is. Hij kan echt een hele tijd voor de televisie zitten en hij vindt zo ongeveer alles leuk. Maar ik wil hem natuurlijk niet de hele dag voor de televisie hebben zitten. Oké, soms is het best makkelijk. Als hij televisie kijkt, kan ik even bloggen. Vandaag vertel ik jullie hoe wij omgaan met televisietijd.

Even rustig televisie kijken

Nomi en Lenn kunnen best druk zijn, en als ze televisie kijken zitten ze heerlijk rustig voor de televisie. Fijn v oor mama, en ook fijn voor hen. Nomi kijkt heel graag naar programma’s als de Speelgoeddokter, Mickey Mouse, Word Party en Angelina Ballerina. Lenn is gek op de Teletubbies en Bumba. Peppa Pig vinden ze allebei heel erg leuk.

Ik moet toegeven dat de televisie ’s ochtends wel iets te vaak aanstaat. Dan zijn er leuke kinderprogramma’s op die geschikt zijn voor hun leeftijd. Nomi en Lenn kijken even tv en vaak gaan ze na een tijdje wel spelen. Dan zet ik de televisie uit en daar krijg ik bijna nooit commentaar op.

Als Lenn en ik met zijn tweetjes thuis zijn

Als Nomi op de peuterspeelzaal is, staat de tv wat meer aan dan anders. Meestal gaat hij uit als ze samen gaan spelen, maar als Nomi er niet is, blijft Lenn lekker voor de televisie zitten. Hij zit dan zo schattig met zijn duimpje in zijn mond naar de televisie te kijken… En dan denk ik vaak ‘ach, ik laat hem nog wel even aanstaan’. Na een tijdje gaat Lenn meestal toch wel iets anders doen, of we gaan samen even iets doen. Hij is sinds kort gek op tekenen en daardoor vraagt hij wat minder om de televisie.

Als baby al televisie kijken

Toen Nomi een baby was, zette ik de tv nooit voor haar aan. Ik vond het niet nodig en ze vermaakte zich prima met andere dingen. Pas toen ze ruim een jaar was begon ze televisie te kijken. Bij Lenn ging het heel anders, omdat hij natuurlijk een grote zus heeft. Als de televisie aanstond voor Nomi, zag Lenn het ook. En sinds hij een paar maanden oud was, vond hij de televisie heel erg interessant. Misschien komt het daardoor dat hij nu zo gek is op de televisie.

Aan het einde van de middag even tv kijken

’s Middags gaan we vaak even naar buiten of doen we iets anders. Als we aan het einde van de middag terugkomen, zijn Nomi en Lenn wel toe aan een rustmomentje. Gewoon even lekker rustig aan tafel tekenen of knutselen. Of… Televisie kijken. Dan krijg ik regelmatig de vraag of ze even Peppa Pig mogen kijken. Dan zet ik Netflix aan en kunnen ze nog eventjes tv kijken. Totdat Bart thuis komt, want dan willen ze heel graag met hem spelen.

Geen schermen meer na het eten

Een paar maanden geleden hebben we afgesproken dat de televisie niet meer aangaat na het eten. Of nou ja, voor Nomi en Lenn dan. Ik heb een tijdje geleden gelezen dat kinderen moeilijker in slaap vallen als ze vlak voor het slapen gaan nog televisie kijken. En overdag kijken ze al genoeg televisie, dus ik vind het ’s avonds ook niet zo nodig. Het is niet zo dat ze toen vaak televisie keken voor het slapen hoor. Maar als ze niet zo te genieten waren, deden we de televisie wel eens aan. En dat hielp vaak erg goed.

Maar dat goed we dus niet meer, en daar zijn ze nu helemaal aan gewend. ’s Avonds wordt er bijna nooit meer gevraagd of ze televisie aan mag. En als de kinderen in bed liggen, kijken wij wel regelmatig een serie 😉

Hoe gaan jullie om met televisietijd?

2 gedachten over “Televisietijd; zo gaat het bij ons

  1. Michelle schreef:

    Leuk om te lezen hoe dat bij jullie gaat! Hier begint Eleanor eindelijk iets meer interesse voor filmpjes te krijgen dus ik parkeer haar regelmatig achter de tablet. Nooit lang, want zoveel concentratie heeft ze er niet voor. Maar tijdens het ontbijt en middageten vind ik het wel een uitkomst hoor, dan heeft ze tenminste even belangstelling voor het eten ipv alles op de grond te gooien. En smiddags kijk ze vaak nog even een half uurtje. Dus ik denk nog geen uur per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.