Tijd voor gezinsuitbreiding?

gezinsuitbreiding

‘Zullen we een hond nemen?’ is iets wat Bart en ik de afgelopen jaren al ontzettend vaak aan elkaar gevraagd hebben. Eerst was het nog niet zo serieus, want een puppy opvoeden met een peuter in huis leek ons niet zo’n succes. Maar sinds Elena op de basisschool zit, denken we er wat serieuzer over na. Laatst vroegen we de kinderen wat zij van het idee vonden en vooral Lenn en Elena waren meteen helemaal enthousiast.

Een hond in huis?

Mijn ouders hebben honden gehad en dat vond ik altijd heel erg leuk. Ik was 15 toen we voor het eerst een hond kregen, dus ik heb wel een beetje meegekregen hoe je een puppy opvoedt. Het is veel werk, maar ook ontzettend leuk.

Zelf ben ik veel thuis, dus ik zou genoeg tijd hebben voor een hondje. Ik vind dat de kinderen nu oud genoeg zijn om te snappen hoe je met een hond om moet gaan en doordat ze alle drie op de basisschool zitten, kan ik mij een groot deel van de dag volledig focussen op de hond.

Puppy of volwassen hond?

Dan komt de vraag; willen we een puppy of een volwassen hond? Een puppy is natuurlijk ontzettend schattig, maar daar ben je ontzettend druk mee. Een volwassen hond kan makkelijker zijn, maar dan weet je niet of de hond goed is opgevoed en dat kan een groot nadeel zijn.

Hypoallergeen

Op zich zou ik het super vinden om een hond uit een asiel te adopteren, maar ik wil graag een hypoallergene hond en die zie je in asielen niet zo veel. De reden dat ik dat wil, is dat Nomi allergisch is voor kattenharen. Zij en Elena zijn volgens de allergietesten niet allergisch voor honden, maar ik wil toch liever het zekere voor het onzekere nemen. Verder komen er best veel allergieën voor in onze familie, dus het zou wel gunstig zijn om zo min mogelijk hondenharen in huis te hebben.

Er zijn natuurlijk verschillende hondenrassen die hypoallergeen zijn. Een labradoodle is waarschijnlijk het bekendste hypoallergene hondenras, maar er zijn er nog veel meer. Zelf wil ik het liefst een klein hondje, maar daarover zitten we nog niet helemaal op één lijn. Maar dat komt uiteindelijk vast goed.

Een beslissing nemen

Als het aan Bart ligt, halen we vandaag nog een hond op. Zelf sta ik er heel anders in en ik wil er eerst echt heel goed over nadenken. Ik probeer me zo goed mogelijk in te lezen en laatst heb ik naar een webinar gekeken over het opvoeden van puppy’s. Ik ben namelijk van mening dat je niet zomaar even een hond neemt. Een hond is echt een onderdeel van het gezin en daarom wil ik er echt de tijd voor nemen om me zo goed mogelijk in te lezen voordat we een beslissing nemen.

Heb jij een hond of een ander huisdier? En heb je nog tips voor ons?

7 gedachten over “Tijd voor gezinsuitbreiding?

  1. Sandra schreef:

    Ik kan me heel goed voorstellen dat je er eerst nog even over wil nadenken, een huisdier brengt heel wat verzorging met zich mee. Ik heb zelf geen huisdieren omdat ik vind dat je er wel erg veel tijd moet aan besteden en niet zo makkelijk meer weg kan gaan

  2. Claire schreef:

    Ik zou er niet aan beginnen. Dat klinkt heel hard, maar als je al zo twijfelt dan zou ik het niet doen. Wij hebben altijd labradors gehad. En het zijn echt oprecht kinderen. Ze vragen dezelfde liefde, aandacht en ook heel veel van je tijd en aandacht. En dat moet je ze ook kunnen geven. Anders kun je beter een robot exemplaar scoren voor de kinderen waar je zelf de batterijen uit kunt halen als je toe bent aan rust.

  3. Willemijn schreef:

    Verdiep je goed in welk ras je wilt en ga naar een fokker, ga eens vragen of je mag kennis maken met de honden en verdiep je er in, maar ook in de opvoeding. Je kunt namelijk een hond opvoeden hoe je zelf wilt, maar vooral met de kinderen neem een ras zuivere hond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.