Waarom een keizersnee niet leuk is

De meesten van jullie weten wel dat ik ben bevallen door middel van een keizersnee. Nomi lag in een stuit en een draaipoging en een stuitbevalling vonden we te risicovol, dus we ‘kozen’ voor een keizersnee. Ik merk regelmatig dat er door veel mensen erg licht gedacht wordt over een keizersnee, zo hoor en lees ik wel eens dingen als ‘ik neem ook een keizersnee, lekker makkelijk’ of ‘jij hebt natuurlijk ook geen zware bevalling gehad’. Nee klopt, maar in het ziekenhuis is me meerdere keren duidelijk gemaakt dat een keizersnee onder de ‘zware buikoperaties’ valt, en dat het dus geen kleine ingreep is. Uiteindelijk is het me allemaal meegevallen, maar toch was ik liever natuurlijk bevallen.

Het is duidelijk dat een keizersnee geen natuurlijke manier van bevallen is. Je kind wordt ‘opeens’ uit je buik gehaald en je eigen lichaam wordt er ook niet echt op voorbereid. Vrouwen die natuurlijk zijn bevallen zullen me vast voor gek verklaren, maar ik ben best benieuwd naar weeën. Na de eerste twee weeën kom ik hier vast op terug, maar ik ben best benieuwd hoe dat voelt. En er zijn nog een aantal dingen waardoor ik een keizersnee niet leuk vind:
1. De ruggenprik
Qua pijn viel het me alles mee, ik vond het niet pijnlijker dan het prikken van het infuus. Maar daarna is je hele lichaam gevoelloos en dat is niet fijn. Je kunt niks meer met je benen en toen Nomi geboren was, kwam de verdoving nog wat hoger te zitten. Daardoor was het zwaarder om adem te halen en ook mijn armen begonnen te tintelen. Dat voelt alles behalve fijn en ik was erg blij toen de ruggenprik uit begon te werken.
2. De borstvoeding komt minder goed op gang
Dit geldt niet voor iedereen, maar het komt vaak voor. Bij een natuurlijke bevalling komen er hormonen vrij die de borstvoeding stimuleren, maar bij mij was dat dus niet zo. Nomi kreeg te weinig melk binnen, viel teveel af en we moesten een nachtje extra blijven. Uiteindelijk kwam het wel goed op gang.
3. Naweeën
Dat heb je vaak ook na een natuurlijke bevalling. Je baarmoeder trekt samen om weer te kunnen krimpen. Maar je kunt je vast wel voorstellen dat het behoorlijk pijnlijk is als je baarmoeder samentrekt, terwijl daar een grote wond inzit. Vooral tijdens het voeden deed het pijn (dat had volgens de verpleegkundige te maken met hormonen) en ik heb het toen nooit gezegd, maar daardoor had ik de eerste dagen weinig plezier in het voeden.
4. Pijn
Je buik doet pijn. Logisch, aangezien ze door heel veel lagen heen hebben gesneden, maar niet leuk. De eerste twee dagen had ik best veel pijn, maar de derde dag bedacht ik me dat pijn voor een deel psychisch is, en dat ik me er maar eens overheen moest zetten. Zo gezegd, zo gedaan, en toen viel het allemaal best mee.
5. Je kunt niet zelf voor je kindje zorgen
Ik denk dat ik dit het ergst vond. De eerste dag heb je een infuus en een katheter, dus je kunt niet uit bed. Ik kon Nomi bijvoorbeeld niet verschonen en aankleden en dat vond ik best jammer. Gelukkig was Bart dag en nacht bij me, en kon hij dat soort dingen doen.
6. Je bent langer in het ziekenhuis
Ik was van plan om in het ziekenhuis te bevallen, en een paar uur later weer naar huis te gaan. Toen we wisten dat het een keizersnee zou worden, ging ik ervan uit dat we na twee nachten naar huis zouden kunnen. Zelf had ik dat ook wel gekund, maar Nomi mocht dus nog niet naar huis. Ik had zoveel zin om naar huis te gaan, dus het viel behoorlijk tegen dat we langer moesten blijven.
7. Je mag niet autorijden
De eerste tijd is dat nog niet zo erg, maar toen Bart weer aan het werk ging, was het best lastig. Ik moest bijvoorbeeld met Nomi naar het consultatiebureau, maar ik mocht nog niet autorijden. Er waren wel mensen die mee wilden, maar ik wilde liever alleen met Nomi. Gelukkig was het goed weer en konden we gaan lopen.
8. Je mag niet zwaar tillen
En ook een wasmand valt daaronder. De eerste weken hield ik me er wel aan, want ik wilde niet dat de wond van binnen open zou gaan. Maar wat is dat lastig zeg. Ik wilde alles zelf doen en waarschijnlijk deed ik toen ook wel iets te veel.
9. Mijn wond ging open
En je kon een stukje in mijn buik kijken. Dit gebeurde twee keer; de eerste keer had ik waarschijnlijk teveel gedaan en de tweede keer dacht ik dat ik het hechtdraadje wel door kon knippen. Het grootste deel van de hechtingen zit aan de binnenkant, maar er stak een stukje uit. Dat stoorde me al een tijdje en daarom knipte ik het eraf. Dat had ik beter niet kunnen doen.
10. De volgende zwangerschap is risicovoller
Door de keizersnee heb ik een zwakke plek in mijn baarmoeder, wat makkelijker stuk gaat. Daarom mag ik het eerste half jaar niet zwanger raken (dat was ik ook niet van plan trouwens) maar ook daarna heb ik meer kans op complicaties. Als ik natuurlijk beval, moet er een gynaecoloog bijzijn om te controleren of het litteken niet scheurt. Daarnaast is de kans op een tweede keizersnee ook groter.
Ik hoop dat ik jullie niet bang heb gemaakt, en dat jullie het interessant vonden om te lezen. Voor de mama’s die ook een keizersnee hebben gehad, is dit herkenbaar voor jullie?

16 gedachten over “Waarom een keizersnee niet leuk is

 1. an-ch schreef:

  Heel herkenbaar. Hier ook stuitje, ik heb het er erg moeilijk mee gehad dat ik niet op de natuurlijke manier kon bevallen. Door de ruggeprik kreeg ik een bloeddrukval, waardoor de placenta los liet en de hartslag van onze dochter razendsnel daalde. Gelukkig lag ik klaar en was ze binnen de minuut eruit. Maar door het bloedverlies was ik de eerste dagen erg zwak en niet in staat om voor haar te zorgen, borstvoeding kwam amper op gang. Ik ben nu weer zwanger en hoop toch op een gewone bevalling dit keer.

 2. Life 's about schreef:

  Heel herkenbaar. Hier een spoedkeizersnede gehad en omdat ik bloedverdunners gebruik mocht ik geen ruggenprik en ging volledig onder narcose. Na een uur zag ik mijn kindje maar ik had echt zoiets van 'is dat mijn kindje? Dat kan iedereen wel zeggen…' Inderdaad borstvoeding ging moeizaam (maar niet alleen door keizersnede) pijn viel gelukkig mee. Omdat ik niet nog een keer zwanger mag worden heeft het een nog grotere impact; ik zal nooit een kindje uit mij geboren zien worden en dat is bizar.
  Fijn en open geschreven!

 3. Martina schreef:

  Heel herkenbaar.
  Ik ben 6 weken geleden ingeleid. Alles ging prima tot de persweeën toe. Dat heb ik een uur gedaan. Helaas lag onze dochter iets te hoog en iets scheef in het bekken waardoor ik haar op eigen kracht er niet uit kreeg. (daarnaast had ik niet hele krachtige persweeën) Ze konden haar ook niet draaien.
  Het werd dus een keizersnede. Even daarvoor had ik wee opwekkers gekregen. Zodat ik wat meer krachtige weeën kreeg. Een paar minuten erna, toen ze besloten hadden dat het een keizersnede werd, kreeg ik wee remmers.
  Ik kon een wat opgejaagd gevoel krijgen zeiden ze. Nou, dat was zacht uitgedrukt. Ik zag mn hartslag oplopen naar 183! Ik dacht echt dat ik dood ging. En tussendoor nog een flinke perswee. Pff dat was echt geen pretje.
  Maar wat was ik blij dat ik de ruggenprik kreeg. Ff geen pijn meer.
  Heel snel erna was onze dochter er. Wat waren we blij!
  Ondanks dat het heel heftig was is het de mooiste dag uit mn leven!

 4. I. Holthof schreef:

  Heel heel herkenbaar. 1ste keer Ks ivm stuitligging en geen vruchtwater. binnen 5 mnd weer zwanger (wist niets van niet binnen 1 jaar zwanger worden) Na 7 mnd zwangerschap kreeg ik pijn in mijn onderbuik. Na 40 en 3 dagen ingeleid ahv ballonkatheter en na 12 uur weeen een vingertop ontsluiting….jeeeh!! pijn was niet echt prettig zeg maar. Toen ik na overleg wederom een KS kreeg bleek tijdens de operatie dat het oude litteken gescheurd was… vandaar dus de pijn..ai…. Wel naderhand gevraagd of ik uberhaupt nog zwanger mocht worden. Dit was wel het geval maar moest wel eerst goed herstellen. Dus nu 5 mnd geleden wederom door Ks bevallen van nr 3 via een natuurlijke Ks. (eerste 2 via gewone KS en dan halen ze je kind bij je weg ) De natuurlijke KS was supergaaf en zou het zo weer doen en raad het iedereen aan. Tuurlijk is een Ks geen fijne ingreep en heb ook echt wel pijn gehad en had hulp nodig, maar dat dit kan ben ik heel blij om. Alleen denken inderdaad vele mensen met een rot gewone bevalling heel luchtig over de Ks. En dat is zeer onterecht.

 5. Madelon schreef:

  Wat een herkenbaar stuk. Bij mij is een oud operatielitteken opgemaakt voor de keizersnee. De borstvoeding was echt een drama de eerste weken. Ik ben blij dat dat uiteindelijk goed is gekomen.

 6. Anoniem schreef:

  Dank voor je blog!!! Na drie keizersnedes ben ik soms zo flauw van die opmerkingen over een ks; 'oh lekker makkelijker ja', 'ja, je hebt er eigenlijk niks voor gedaan', etc. Jouw opsomming zijn mijn gedachtes 🙂

 7. Minke schreef:

  Hier spoedks gehad, blij dat pijn weg was door de ruggenprik. Maar makkelijk is het zeker niet. Je zegt dat eerste half jaar niet zwanger mag worden, hier in zh is dat een jaar. Ook ivm litteken in je buik enzo. Verder ging het herstel, op darmen die war dwars lagen na, super goed gelukkig.

 8. nicolish schreef:

  Heel erg leuk/fijn artikel. Ik vind zwangerschap zo een interessant onderwerp. En ook leuk om over te lezen. Ik wist helemaal niet dat een keizersnede zoveel nadelen heeft en al helemaal niet dat het extra complicaties kan veroorzaken in een volgde zwangerschap.

 9. Nesrin schreef:

  Ik heb een keizersnede en een natuurlijke bevalling gehad. Ik vond beiden geen nare ervaring (gelukkig) ik denk dat ik veel geluk heb gehad.

  Ik schrok dat het bij jou mis is gegaan met de hechtingen…Wat erg.

 10. Gwen schreef:

  Ik schreef vd wk zo'n zelfde soort artikel haha. De nadelen van de ks. Hoewel ik de voordelen nog altijd fijner vind dan de nadelen. Hier 2x gehad en evt derde kindje wordt dus ook weer een ks – ik vind het prima.

 11. Sofie schreef:

  Mijn moeder heeft 2 keizersneeën gehad en die zei altijd: bij een bevalling doet het vooral pijn voor de geboorte en bij een keizersnee erna. Ik ken overigens ook verschillenden die eerst natuurlijk hebben geprobeerd en daarna alsnog via een keizersnee, dan heb je twee keer pijn. M'n schoonzusje die had dat ook en toen kreeg ze met die pijnlijke buik ook nog kriebelhoest van de narcose. Yek!

  Ik kon gelukkig natuurlijk bevallen en ook nog thuis. Ben ik echt heel blij mee. Als je natuurlijk bevalt heb je de meeste pijn als je 'in je coconnetje' zit, dat scheelt misschien ook.

 12. Floor Daasvand schreef:

  Ik ben ook gehaald met een keizersnee, omdat ik een bacterie in mijn darmen had die mn darmen aan het aanvreten was wat gevolgen kon hebben voor mezelf en voor mijn moeder omdat bacterien zich heel snel verspreiden

 13. Nicky schreef:

  Mijn mama is drie keer bevallen met een keizersnede. Iets i.v.m. een te smal bekken ofzo. Gelukkig voor haar hebben ze wel iedere keer op ongeveer dezelfde plaats gesneden, zodat ze geen drie littekens heeft. Maar inderdaad, ze heeft heel wat moeten missen, en natuurlijk is het absoluut niet hé..

 14. Anoniem schreef:

  Je hebt echt zo gelijk! Ik had hellp en heb ook een keizersnede gehad. Nee dan heb je niet van tevoren pijn, ik wel trouwens een paar uur geprobeerd maar ging niet snel genoeg. Maar de pijn daarna en weinig kunnen, wondgenezing… Het wordt echt onderschat!
  Groetjes sabrina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.