In drie dagen zindelijk; zo deden we dat!

zindelijk

Voor de zomervakantie nam ik me voor om Lenn in de vakantie zindelijk te krijgen. Zes weken leek me genoeg tijd om dat waar te maken. Maar waar ik even geen rekening mee had gehouden, was Lenns nogal sterke eigen willetje.

Buiten oefenen

Op warme dagen brengen Nomi en Lenn heel wat uurtjes buiten door, en dan vooral in het zwembadje. Ik besloot Lenn geen (zwem)luier om te doen, maar hem gewoon in zijn zwembroek te laten spelen. Ik zette het potje neer en ik vertelde hem dat hij daarop moest plassen. Dat leek vrij goed te gaan, maar met een natte zwembroek aan is dat natuurlijk niet zo heel goed te zien.

‘Zullen we een onderbroek aandoen?’

Een paar dagen later stelde ik voor om geen luier aan te doen, maar een onderbroek. ‘Nee’, was het antwoord. ‘Ik wil een luier aan.’ Lekker makkelijk natuurlijk, een luier. Ik probeerde hem nog te overtuigen en ik vertelde hem dat hij nu al drie jaar is, en dus een grote jongen. Maar dat maakte geen indruk. En omdat ik vond dat het wel leuk moest blijven, deed ik hem toch maar een luier om.

Omkopen met onderbroeken?

Toen we met Nomi waren begonnen met zindelijkheidstraining, plaste ze een keer in haar broek en vervolgens wilde ze weer een luier om. Toen ben ik met haar naar de stad gegaan en daar zag ze Frozen onderbroeken. Die wilde ze graag hebben en ik zei dat dat wel mocht, maar dat we dan geen luier meer om zouden doen. Dat vond ze een goed plan, en vervolgens was ze vrij snel zindelijk.

Dat besloot ik bij Lenn ook eens te proberen. Ik liet hem onderbroeken zien met dino’s, auto’s, voetballen, leeuwen… Maar nee, hij hoefde ze niet. ‘Ikke wil luier aan.’ Tja, hij is daar een stuk minder gevoelig voor dan Nomi. Dus helaas, dat werkte niet.

Stickers plakken

Ik had al een tijdje een zindelijkheidsbox in de kast liggen. Dat is een pakketje met kaarten, stickers, informatie, et cetera. Daarmee kun je je kind binnen een week zindelijk krijgen. Inmiddels begon de laatste week van de zomervakantie en als ik hem in de vakantie zindelijk wilde krijgen, moest ik wel echt beginnen.

Ik vertelde Lenn over de stickers en dat trok meteen zijn aandacht. ‘Iedere keer dat jij op de wc of op het potje plast, mag je een sticker plakken. Maar dan moet je wel een onderbroek aandoen.’ ‘Oké!’ Hij vond de stickers hartstikke mooi en daarmee liet hij zich wel omkopen.

De eerste uren ging hij zo ongeveer ieder kwartier naar de wc, want dan mocht hij een sticker plakken. Na een halve dag werd dat wat minder en ging het een keertje mis. Helemaal niet erg, want hij moest het natuurlijk nog leren. Zelf vond hij het wel grappig. ‘Mag ik nu een sticker plakken?’, vroeg hij terwijl ik de vloer schoonmaakte. ‘Nee Lenn, alleen als je op de wc of op het potje plast.’ ‘Oh…’

In drie dagen zindelijk

Op dag 1 had hij een ongelukje, de dag erna ook, en sindsdien zijn zijn onderbroeken droog. Het is echt bizar makkelijk gegaan. Vragen of hij moet plassen heeft geen zin, hij zegt altijd ‘nee’. En als hij wel moet, gaat hij naar de wc.

Ergens naartoe zonder luier

Ik vond het best spannend om ergens met hem naartoe te gaan zonder luier. Voordat we weggingen, zette ik hem op de wc en toen ging het prima. Wel wil hij graag overal plassen. Hij weet dat er een wc is in de supermarkt en daar wil hij dan gaan plassen. Ook bij Nomi op school ‘moet’ hij telkens plassen. Ik geloof er niks van, maar goed, ik laat hem maar gewoon zijn gang gaan. Dat blijft ook vast niet voor altijd leuk.

Zonder luier naar de peuterspeelzaal

Ik achtte de kans vrij klein dat hij op de peuterspeelzaal droog zou blijven. Hij was nog maar een paar dagen zindelijk en als een peuter druk aan het spelen is, vergeet hij natuurlijk wel eens dat hij naar de wc moest gaan. Maar nee hoor, hij bleef helemaal droog. Ook daar ging het perfect.

Het is dus ontzettend makkelijk gegaan en ik denk dat hij gewoon hartstikke klaar was om zindelijk te worden. Maar die luier, tja, dat was natuurlijk wel makkelijk. Inmiddels vertelt hij iedereen (zelfs onbekenden op straat) dat hij geen luier meer om heeft, maar een onderbroek. En zo ongeveer iedereen reageert daar heel positief op, waardoor Lenn helemaal trots is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.