WAT MENSEN VRAGEN OVER MIJN ZWANGERSCHAP

Ik krijg regelmatig vragen over mijn zwangerschap. Soms via mijn blog, soms via social media, en natuurlijk ook gewoon in real life. Het leek me leuk om de meest gestelde vragen hier eens te beantwoorden. De vragen gaan bijvoorbeeld over de naam, de babykamer, mijn buik, of het gepland was, et cetera.Hebben jullie al een naam?
Ja. Ik wilde voordat ik 24 weken zwanger was een naam uitkiezen, omdat ze vanaf dat moment levensvatbaar was. De naam blijft geheim totdat ze geboren is.

Hoe zwaar vind je de zwangerschap?
Op dit moment vind ik het nog niet echt zwaar. Mijn buik is natuurlijk flink gegroeid sinds het begin van de zwangerschap, maar ik merk niet dat ik extra gewicht mee moet tillen. Wel heb ik wat sneller last van mijn rug, wat waarschijnlijk wel door het extra gewicht komt. Dat is soms vervelend, maar als ik met een kruik op de bank lig, wordt het meestal wel minder. Daarnaast is mijn conditie ook wel wat slechter, maar ik kan er alles nog wel gewoon om doen.


Hoe ziet je ideale babykamer eruit?
De roze muur die we nu in de babykamer hebben, vind ik echt heel leuk. Ik ben er heel blij mee, dus dat zou mijn ideale babykamer ook hebben. De babykamer is niet zo groot, dus met de standaard meubeltjes staat het eigenlijk al vol, waardoor we niet veel ruimte hebben voor andere dingen. Knuffels vind ik heel gezellig staan in de babykamer en alle knuffels die ik al had, of die ik tijdens de zwangerschap heb gekregen, staan nu in de babykamer. Daarnaast vind ik Nijntje en Woezel en Pip heel leuk, maar in de babykamer is dit thema nog niet echt terug te vinden.


Krijgen we straks een baby room tour?
Dat vind ik eigenlijk wel een heel leuk idee. Als het helemaal af is (of misschien als de baby er is) zal ik jullie wat foto’s laten zien van de babykamer.


Als je nu denkt aan de bevalling wat schiet er dan bij je in gedachten? Vind je het eng? Of ben je er gewoon klaar voor?
Ik ben naar meerdere informatieavonden over bevallen geweest, maar nog steeds kan ik me er weinig bij voorstellen. Theoretisch gezien weet ik wel wat me te wachten staat, maar hoe het echt zal gaan, weet ik echt niet. Ik weet dat het pijn gaat doen, maar ik zie er niet tegenop. Pijn gaat wel weer over en daar ben ik niet bang voor, en je krijgt er natuurlijk iets heel moois voor terug. 

Hoe gaat het met je buik?
Ehm ja, prima. Ook toen ik nog nauwelijks een buik had, vroegen mensen dat en ik weet er eigenlijk weinig zinnigs over te zeggen. Veel mensen hebben nu trouwens de behoefte om aan mijn buik te zitten, en ik hoor vaak van zwangere vrouwen dat ze dat heel vervelend vinden. Zelf heb ik er eigenlijk helemaal geen moeite mee.

Schopt ze vaak?
Ik voel haar altijd meerdere keren per dag, maar het verschilt wel. De ene dag voel ik haar bijna de hele dag door en vraag ik me af of ze wel slaapt, en andere dagen voel ik haar veel minder. 

Was het gepland?
Soms wordt ik wel eens aangekeken alsof ik sixteen and pregnant ben, blijkbaar vinden mensen 24 wel erg jong om zwanger te raken. Vaak draaien mensen er een beetje omheen en durven ze het niet rechtstreeks te vragen, maar heel soms vragen mensen het wel gewoon. Ja, het was absoluut gepland. En als ik eerder klaar was geweest met mijn opleiding, was ik misschien nog wel eerder zwanger geraakt. Ik wilde eerst een diploma, voordat we aan kinderen zouden beginnen, maar ik was er al wel een hele tijd klaar voor. Bart ook, gelukkig, dus we wisten al heel lang dat we redelijk vroeg aan kinderen zouden beginnen.  

Ben je niet bang dat je leven heel anders wordt als je een kind hebt?
Of soms zeggen mensen ‘pff, ik zou er echt nog niet aan moeten denken, ik wil nog zoveel andere dingen doen’. Ik ben er absoluut niet bang voor, ik vind het alleen maar leuk. Natuurlijk gaat er heel veel veranderen, maar dat lijkt me juist positief. Ik ging toch al niet veel meer uit enzo, dus dat ga ik niet missen. En ik vind trouwens dat je als vader of moeder best zo nu en dan nog een avondje kan gaan stappen hoor. Alles is natuurlijk wat lastiger, je kunt niet meer spontaan bedenken om weg te gaan, je moet altijd rekening houden met de baby. Misschien dat ik daar nog wel even aan moet wennen, want ik ben nu best impulsief, maar dat komt wel goed. 

Ben je getrouwd omdat je zwanger was?
Ook hier draaien mensen vaak een beetje omheen. Maar nee. We waren al verloofd voordat ik zwanger was, dus dat was niet de reden. Ik wilde gewoon heel graag trouwen en gelukkig wilde Bart dat ook. Het maakt dingen trouwens wel wat makkelijker, Bart is nu bijvoorbeeld automatisch de vader van ons kindje, dit hoeven we van tevoren niet vast te laten leggen. 

11 gedachten over “WAT MENSEN VRAGEN OVER MIJN ZWANGERSCHAP

  1. Fleur schreef:

    Leuk om te lezen wat voor voor de handliggend of juist een beetje aparte vragen kunnen stellen!
    En wat goed dat je daar zo open en eerlijk antwoord op durft te geven hier online!

  2. Wendy schreef:

    Leuk om te lezen. Toen ik nog 15/16 jaar was, vond ik 24 jaar ook wel jong om zwanger te zijn. Maar nu ben ik zelf 27 en nu vind ik mezelf eigenlijk al aan de late kant. Hahaha, komt denk ik een beetje door mijn omgeving. De meeste mensen om mij heen, van mij leeftijd, hebben al een eerste kindje. En soms zijn ze dan ook nog een paar jaartjes jonger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.