Ik ben ‘zo’n moeder die haar kind zo geweldig vindt’

zo'n moeder die

Het is hier op school wel een dingetje hoor, die herfstleerlingen. Terwijl de meeste scholen tegenwoordig de 1 januarigrens aanhouden, houdt onze school over het algemeen de 1 oktobergrens aan. Dat betekent dat de kinderen die ná 1 oktober zijn geboren, in groep 0 beginnen, daarna naar groep 1 gaan en dan pas naar groep 2. Er wordt natuurlijk ook naar het kind gekeken, maar de meeste herfstkinderen krijgen kleuterverlenging.

Gesprekken op het schoolplein

Laatst hoorde ik een gesprek tussen ouders van herfstkinderen. Het kwam erop neer dat ze hun kinderen in groep 1 wilden houden, op advies van de lerares. Prima, natuurlijk. Ze vonden het belangrijk dat ze nog lekker konden spelen in de kleuterklas en dat ze niet zo jong al naar groep 3 moesten. Kan ik helemaal inkomen.

‘Ja, maar sommige moeders vinden hun kinderen zo geweldig dat ze meteen al naar groep 3 moeten’

Maar toen kwam het. De opmerking ‘Sommige moeders vinden hun kinderen zo geweldig dat ze meteen al naar groep 3 moeten’. Bah. Ik heb niks gezegd, dat leek me wel zo verstandig. Het klonk heel naar en ik vermoed dat er meer achter zit, en dat ze misschien toch een beetje baalt van het advies van de juf.

Zo’n moeder ben ik dus

Tja, ik wil graag dat Nomi na de zomervakantie naar groep 3 gaat. Niet omdat ik haar zo ontzettend slim vind, of omdat ik haar wil pushen. Ook niet om te laten zien dat ze slimmer is dan andere kinderen of om erover op te kunnen scheppen. Nee, omdat ik denk dat dat het beste is voor mijn kind.

Nomi wil ontzettend graag leren en komt chagrijnig thuis als ze op school het grootste deel van de dag hebben gespeeld. Laatst vertelde ze me dat ze het stom vond dat ze maar één letter per week leren. Ze is daar waarschijnlijk vrij uniek in, maar op school zit ze het liefst werkjes te maken.

Meedoen met groep 2

Voor de zomervakantie had ik een tienminutengesprek en Nomi’s docent gaf aan dat Nomi na de zomervakantie eventueel zo nu en dan mee mocht doen met groep 2, terwijl ze eerst nog wel groep 1 zou blijven. Zo zou ze goed in de gaten kunnen houden of Nomi de groep 2 stof aankan, en dan zou ze eventueel in de winter naar groep 2 kunnen. Dat leek me een goed plan.

Nomi doet nu regelmatig met groep 2 mee en dat gaat hartstikke goed. Ze vindt het zelf ook heel erg leuk, want dat is natuurlijk wat uitdagender dan groep 1. En die uitdaging heeft ze echt nodig. Als ze dat niet krijgt, gaat ze zich vervelen en dan is ze niet te genieten. Op school laat ze dat niet zo blijken, maar thuis wel.

Kijken naar het kind

Persoonlijk vind ik het veel belangrijker om te kijken naar het kind, dan naar de geboortedatum. En als kinderen nog heel graag willen spelen en nog geen interesse hebben in letters en cijfers, is het waarschijnlijk beter om ze lang te laten kleuteren. Maar als een kind, zoals Nomi, juist heel graag nieuwe dingen wil leren, lijkt het mij beter om niet langer te kleuteren dan nodig. Tenzij de juf nog met goede argumenten komt om haar toch lang te laten kleuteren. Want zij heeft daar natuurlijk meer verstand van dan ik.

Momenteel is er nog niks besloten over Nomi, en dat gebeurt waarschijnlijk pas aan het einde van het schooljaar. Mijn gevoel zegt momenteel dat ze volgend jaar beter op haar plek zal zijn in groep 3, maar dat duurt natuurlijk nog een hele tijd. En in die tijd kan er nog van alles veranderen!

4 gedachten over “Ik ben ‘zo’n moeder die haar kind zo geweldig vindt’

 1. Daphne schreef:

  Heel herkenbaar! Mijn oudste is van 2 september dus wij ontlopen deze discussie gelukkig! Maar hij is heel hard aan groep 3 toe en ja ik vind mijn kind dus ook geweldig. ? Maar daarbij heeft de school ook bevestigd dat hij er aan toe is. Ik denk dat het een moeilijke discussie is, want uiteindelijk zal straks blijken dat het ene kind leergieriger is dan het andere. Bij ouders is dat al zo. Niet echt iets nieuws.. maar je staat nog wel wat jaartjes op het schoolplein.

 2. Helma k schreef:

  Oei lastig!
  Ik weet wel dat mijn kind kon lezen in groep 2 en kon schrijven.
  Ze is een zomer kind dus volgt per jaar een klas.
  De overgang naar 3 was een grote stap. Mentaal aan toe, grote zin in en kon al veel. Ze zei na 1 dag groep 3. Ik ga terug naar de kleuters. Ik leer niks nieuws en ik mag niet meer spelen.
  Uiteindelijk kwam het goed…
  maar wilde het even zeggen. Ook al willen ze leren… de stap van 2 naar 3 is groot. Steeds meer scholen passen hun groep 3 aan aan spelend leren maar helaaas nog niet overal.

 3. Anouk schreef:

  Moeilijke keuze he! Het is inderdaad zo belangrijk dat je kind met plezier naar school gaat. Ik zou in je afweging het sociaal emotionele aspect wel meenemen. Onze dochter is van april en stroomde na de zomervakantie meteen door naar groep 2 na 3/4 maanden groep 0/1. Toch hebben we ervoor gekozen om haar nog een jaar groep 2 te laten doen. ze zou anders extreem jong zijn en omdat ze erg perfectionistisch en onzeker is, wilden we haar liever zelfvertrouwen laten opdoen in groep 2. Ze zit in de plusklas en heeft een fantastische juf die haar extra werkjes op haar eigen niveau geeft en nog belangrijker: ze gaat elke dag met plezier en haar zelfvertrouwen groeit. Kan niet inschatten of dit voor jullie ook zo is, maar wilde het met je delen zodat je vanuit verschillende invalshoeken tot je keuze kunt komen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.