Zo kom je makkelijk weer terug in het schoolritme

terug in het schoolritme

Het einde van de zomervakantie komt in zicht en dat betekent dat we weer in het schoolritme moeten gaan komen. We zijn vast niet de enigen die in de vakantie een heel ander ritme hebben dan wanneer de kinderen naar school moeten. Ze gaan later naar bed, ze staan later op, waardoor ook de eetmomenten verschuiven, et cetera. Maar daar komt een einde aan, want ze moeten bijna weer naar school. In dit artikel lees je een paar tips om om de overgang naar het schoolritme soepel te laten verlopen.

1. Op tijd naar bed

De meeste kinderen vinden het geweldig om lekker laat op te mogen blijven, maar dat kan natuurlijk niet als ze de volgende dag weer naar school moeten. Daarom is het verstandig om in de week voordat de scholen weer beginnen, de kinderen weer wat eerder naar bed te laten gaan. Dat kun je stapsgewijs doen, bijvoorbeeld telkens een half uurtje eerder, of je gaat gewoon meteen terug naar de normale bedtijd.

2. Dagritme

Probeer in de laatste week van de vakantie ook weer een beetje terug te gaan naar het normale dagritme. Ga weer op tijd uit bed, lunch op een normaal tijdstip (note to self; om half 3 pas lunchen is echt te laat) en zorg voor wat meer structuur. Je kunt bijvoorbeeld wat schoolse activiteiten plannen, zoals op een vast tijdstip lezen, leerzame spelletjes doen, na het lunchen buiten spelen (als ze dat op school ook doen), et cetera. Ik ben niet zo streng qua ritme en schermtijd tijdens de vakantie, maar als de vakantie bijna is afgelopen, gaan we toch echt weer terug naar het normale ritme.

3. Bereid ze voor

Zeker jonge kinderen hebben misschien helemaal niet door dat ze vakantie alweer bijna is afgelopen. En als je ze op zondagavond pas vertelt dat ze de dag daarna weer naar school moeten, kan dat best een klap zijn. Dus; praat erover, zoek de schoolspullen alvast weer bij elkaar, en maak een aftelkalender als je kind dat fijn vindt.

4. Houd de eerste week rustig

Het is voor de kinderen best even wennen om weer naar school te gaan. Een nieuwe klas, nieuwe juf of meester, misschien wel nieuwe klasgenoten, het kan voor heel veel prikkels zorgen. Daarom kan het handig zijn om de eerste week nog niet te veel te plannen na schooltijd, zodat ze thuis even rustig kunnen ontprikkelen.

5. De planning

Maak alvast een weekplanning zodat je weet wie wanneer gym heeft, naar zwemles of turnen moet, et cetera. Met drie kinderen duurt het bij mij even voordat dat goed in mijn hoofd zit, dus ik schrijf het op zodat ze niet zonder gymtas op school komen en gym blijken te hebben.

6. In het ritme komen door houtkamp?

Dit is natuurlijk niet voor iedereen een optie, maar mocht er bij jou in de buurt een houtkamp of iets dergelijks zijn in de laatste week van de vakantie, dan kan dat goed helpen om weer in het ritme te komen. Ze moeten dan weer op tijd uit bed, ze zien klasgenootjes weer (als die meedoen tenminste) en ze zitten niet meer de hele dag thuis. Mijn kinderen vinden het ontzettend leuk, dus de laatste week van de vakantie gaan ze met veel plezier naar het houtkamp in ons dorp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.